Villa Visconti Borromeo Litta – wonderschone villa met een tuin vol waterpret

Na onze eerste kennismaking met de Valle Trompia rijden we naar het Parco delle Fucine in Casto. Wie nog niet genoeg heeft van ziplines en touwbruggen na een bezoek aan de Miniera Sant’Aloisio kan er hier nog eens zijn hart aan ophalen.
Maar er is veel meer, zoals maar liefst achttien via ferrata’s (klimroutes langs rotsen die voorzien zijn van dikke staaldraden) en routes voor mountainbikes.
Ook de liefhebber van een dagje relaxen aan het water of een mooie wandeling zal zich in dit park uitstekend vermaken. Het is een ideale plek voor sport en ontspanning, in een prachtig natuurgebied.
We ontmoeten onze gids in Cà a dele Strèe, het entreegebouw waar je de benodigdheden kunt huren voor de ziplines en via ferrata’s, met ook de mogelijkheid iets te eten en drinken. In de ruimte staan een paar sprookjesachtige houten beelden waarvan je er verspreid over het park nog meer tegenkomt.
Het Parco delle Fucine werd geopend in 2006, op een terrein waar eeuwenlang smederijen stonden. Het werd bedacht en gerealiseerd door drie gepensioneerde mannen die besloten om de omgeving waar ze waren opgegroeid nieuw leven in te blazen.
Een van hen neemt ons mee over een van de wandelroutes en vertelt over hun project. Het hele park draait dankzij vrijwilligerswerk en er is geen winstoogmerk. Iedereen kan gratis naar binnen. De opbrengsten van de horeca en de verhuur van benodigdheden voor het klimmen en de ziplines gaan allemaal weer terug in het park.
We lopen langs helderblauwe meertjes met zwemmers en zonnebaders, over mooie paden en bruggen over kabbelende riviertjes en genieten met elke stap van de adembenemende natuur.
We gaan onder een waterval door en komen hoe langer hoe hoger. Uiteindelijk belanden we op een open plek bij berghut Paradiso, waar je even kunt uitrusten en iets kunt eten en drinken.
Tijdens een kleine rondleiding mochten we even in de keuken van het restaurant kijken, waar een enorme oven staat met spiedo bresciano, een van de typische gerechten uit Brescia en omstreken.
Na een korte pauze vervolgen we onze wandeling, nog verder omhoog. Op de top van de berg wacht ons een letterlijk grote verrassing want hier staat een Panchina Gigante, een reuzenbank. Daar kunnen we niet aan voorbij lopen zonder er even op plaats te nemen en te genieten van het uitzicht op het dal.
Langs de andere kant gaan we weer naar beneden en wandelen door een bos naar de plek waar de via ferrata’s zijn. Je hebt een keuze uit maar liefst eenentwintig klimroutes van bij elkaar zo’n twee kilometer lang.
Ons bezoek eindigt bij de ziplines. Hoog boven een van de meertjes zoef je van de ene kant naar de veilige armen van de medewerker die aan de overkant op je wacht.
De twee ziplines zijn toegankelijk voor iedereen ouder dan tien jaar en lichter dan negentig kilo. Voor jonge kinderen is er een speciaal ontworpen eenvoudig parcours.
Het Parco delle Fucine ligt in een gebied met mountainbikeroutes van circa tachtig kilometer. Verschillende soorten fietsen zijn te huur in het dorp Casto.
Niet ver van Parco delle Fucine ligt Agriturismo Le Cole. Na een reservering kun je daar uitstekend lunchen of dineren op een prachtige locatie. Vanaf een ruim terras kijk je kilometers ver het dal in.
Het is een heel sympathiek familierestaurant. Het personeel laat je graag en vol trots het restaurant inclusief de voorraadruimte zien, waar alle zelfgemaakte producten tegen de muren staan opgestapeld.
Van voorgerecht tot dessert is er een ruime keuze, waaronder natuurlijk typische streekgerechten als casoncelli en de spiedo bresciano.
Wij krijgen eerst allerlei kleine hapjes geserveerd, gevolgd door gnocchi en casoncelli, maar ook de gegrilde courgette met zalm en de schaal met varkensribbetjes en kippenpootjes smaken voortreffelijk na een ochtend in de natuur.
Veel van de traditionele ingrediënten van de gerechten die worden geserveerd kunnen ook worden gekocht in de winkel. Je kunt hier bovendien blijven overnachten, in eenvoudige kamers voorzien van een eigen badkamer en kitchenette.
Een andere aanrader voor een bijzonder lekkere lunch is Agriturismo Rebecco. De boerderij ligt te midden van uitgestrekte weilanden en rijen fruitbomen, tussen de rivier de Mella en de Greenway Valli Resilienti, een netwerk van wandel- en fietspaden die langs de mooiste gebieden van de Valle Trompia en Valle Sabbia voeren.
Het gebouw, een oude smeltoven die ooit gebruikt werd in de ijzerindustrie, werd opgeknapt en aangepast en opende de deuren in 2020 als agriturismo, een boerenbedrijf dat behalve voor landbouw ook wordt ingezet voor toerisme.
Er worden verschillende soorten fruit en groente geteeld, waarbij rekening wordt gehouden met lokale tradities en het ritme van de natuur.
Als gast zul je uitsluitend seizoensgebonden producten op de eettafel zien. De producten van Agriturismo Rebecco, van jam en sap tot kaas en kruidenthee, kun je zowel ter plekke proeven als kopen.
Binnen herinneren de originele muren en vloeren nog aan de vroegere bestemming. Naast een eetgelegenheid is Rebecco ook een gastvrije bed & breakfast. Op dit moment is er één tweepersoonskamer die geboekt kan worden maar er wordt gewerkt aan meer slaapplaatsen.
Wij nemen plaats in de tuin en krijgen een lunch geserveerd die bestaat uit gefrituurde kaasballetjes, foccacia met verschillende vleeswaren, crudité met olijfolie en tot slot reepjes biefstuk met gebakken aardappeltjes en een heerlijke lokale rode wijn. Het smaakt allemaal fantastisch.
De Nostrano Valtrompia DOP is de bekendste kaas uit de Valle Trompia. Die proeven we bij Azienda Agricola Beltrami Mauro in Marmentino, waar deze kaas wordt gemaakt. Het assortiment bestaat daarnaast ook uit de zachte kazen Formagella en Robiola fior di burro.
Eigenaar Mauro leidt geïnteresseerden graag rond, maar voor hij ons meer vertelt, krijgen we eerst een bord met verschillende stukjes kaas voorgeschoteld.
Daarna neemt hij ons mee naar de stal waar de koeien gemolken worden. De rauwe melk gaat vervolgens naar de ruimte waar er de kaas van gemaakt wordt. Mauro vertelt vol passie over de verschillende stappen van het productieproces en hoe dat al generaties lang onveranderd is.
Om een afspraak te maken voor een bezoek aan Mauro’s kaasmakerij kun je bellen naar 0039-0308337437 of mailen naar info@visitvalletrompia.it.