Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Italië verkennen op de fiets

Italië is rijk aan adembenemende landschappen, historie en cultuur. Dat Italië al jaren behoort tot de populairste vakantiebestemmingen onder Nederlanders en Vlamingen is dus niet zo gek.

Dit prachtige land, oftewel il belpaese, biedt voor ieder wat wils. Zo kun je jezelf volledig onderdompelen in de geschiedenis die nog altijd voortleeft in monumentale bouwwerken en constructies, zowel in de hoofdstad Rome als ver daarbuiten.

De uitgestrekte landschappen en ongerepte natuur zorgen ervoor dat ook wandel- en fietsliefhebbers helemaal in hun element zijn. Daarnaast is de authentieke Italiaanse keuken al reden genoeg om verliefd te worden op dit land.

Het aantal toeristen dat vakantie viert in Italië groeit nog altijd gestaag. Rome, Milaan en Venetië zijn de drukstbezochtste steden, maar ook het Gardameer, Toscane en Puglia zijn erg populair.

De diversiteit in landschappen en bezienswaardigheden per regio maken dat iedere streek een bezoek waard is. Italië is zo divers, het omvat eigenlijk twintig verschillende landen in één.

Ontdek Italië tijdens georganiseerde fietsvakanties
Veel mensen kiezen ervoor om met de auto of per vliegtuig naar Italië te reizen. Wat men nog niet vaak als een optie beschouwt, is om dit prachtige land per elektrische fiets te verkennen. Dit biedt de gelegenheid om het beste van iedere regio van dichtbij mee te maken, met de vrijheid om te gaan en te staan waar je maar wil, zonder verkeers- en parkeerbeperkingen.

Tegenwoordig zijn er tal van reisorganisaties die tot in de puntjes verzorgde fietsvakanties aanbieden. Geen zorgen, je hoeft echt niet van Nederland of België naar Italië te fietsen. Het fietsen begint pas als je op het startpunt van de route bent aangekomen. Je kunt dus prima voor het eerste deel van je reis het vliegtuig nemen.

Je maakt meestal gebruik van elektrische huurfietsen, waardoor het niet nodig is om je eigen fiets mee te nemen. De kosten voor het huren van de fietsen zit bij de reissom inbegrepen.

De route is ruim voor vertrek uitgestippeld. Je kunt dus voor aanvang van de reis bekijken waar je allemaal zult stoppen en overnachten. Over je bagage hoef je je geen zorgen te maken: bij de meeste fietsreizen is bagagevervoer inbegrepen. Dat scheelt weer een hoop extra gewicht op de fiets!

Toscane – prachtige combinatie van cultuur en natuur
Er zijn een heleboel prachtige fietsroutes die je langs al het moois van Italië brengen. Toch zijn er een aantal regio’s die onze voorkeur hebben om per elektrische fiets te verkennen, zoals Toscane.

Deze veelzijdige regio biedt je naast steden als Florence, Pisa en Siena ook de mogelijkheid om tot rust te komen in de natuurrijke omgeving. Eindeloze kronkelwegen door de heuvels van de Chiantistreek, getooid met wijngaarden en bossen, of door de gouden graanvelden in de Val d’Orcia. Een fietsvakantie in Toscane, waarbij je het mooiste van deze regio op je gemak per fiets verkent, biedt je de mogelijkheid om alle Toscaanse pracht van dichtbij te bekijken en te ervaren.

Een e-bike huren of toch zelf meenemen?
Indien je een georganiseerde fietsvakantie boekt, is vaak aan alles al gedacht. Van elektrische fietsen tot aan alle overnachtingen, de essentiële zaken zijn goed geregeld. Mocht je toch liever je eigen e-bike meenemen op fietsvakantie naar Italië, dan kan dat.

Check dan wel of je in het bezit bent van een elektrische hybride fiets, aangezien deze modellen volledig zijn ingesteld op lange afstanden en performance. Indien je een stadsmodel hebt, is het verstandig om van tevoren na te gaan of deze wel geschikt is voor een fietsvakantie.

Vaak leg je een flink aantal kilometers af. De accu dient daarom een behoorlijk uithoudingsvermogen te hebben. Daarnaast is je houding op een elektrische stadsfiets niet altijd geschikt voor het afleggen van lange afstanden. Je brengt namelijk veel tijd door op de fiets waardoor je houding goed moet zijn. Het zou immers zonde zijn als je zo’n heerlijk Italiaans diner moet missen vanwege pijn in je rug…

Ook niet vergeten
Een paar laatste tips voor je fietsvakantie: zorg naast een goede elektrische fiets ook voor genoeg bescherming tegen de zon (hoofddeksel, sjaal, shirts met lange mouwen, zonnebrandcrème, goed afschermende zonnebril), genoeg water (al kun je bij de meeste Italiaanse koffiebarretjes goedkoop gekoeld water halen), wat kleine snacks en een goed opgeladen smartphone (met eventueel een extra powerbank). Dan wordt het een onvergetelijke fietsvakantie!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *