Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Italië en de autoverzekering: waar op letten?

Italië is zowel in de zomer als winter een heerlijk vakantieland, of je nu gaat voor de stralende zon op de glooiende heuvels van Toscane, cultuur wil snuiven in Venetië of de skipistes gaat verkennen in de Dolomieten. Kies je voor een autovakantie naar Italië, zorg dan voor een goede dekking van de autoverzekering. En houd rekening met de verkeersregels in zowel zomer als winter.

De autoverzekering berekenen: kies een uitgebreide dekking
Een goede dekking begint bij de autoverzekering berekenen. Natuurlijk: hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie. Toch heb je als automobilist profijt van een goede verzekering wanneer je in het buitenland zit. De dekking in Nederland geldt namelijk ook in het buitenland.

Een WA-verzekering is sowieso verplicht want zo is schade die je veroorzaakt aan het voertuig van een ander gedekt. Een WA met beperkt cascoverzekering beschermt onder meer tegen storm- en brandschade, maar ook inbraak en diefstal en een aanrijding van een loslopend dier. Met een allriskverzekering ben je verzekerd dat de schade die je aan de eigen auto veroorzaakt wordt vergoed.

Verder kun je de autoverzekering uitbreiden met een zogenoemde buitenlandmodule. Hiermee verzeker je bijvoorbeeld pechhulp in het buitenland, de repatriëring van de auto en inzittenden en de kosten wanneer je langer op het vakantieadres moet verblijven terwijl de auto wordt gerepareerd. Zorg er bij een vakantie naar het buitenland verder voor dat je altijd de groene kaart bij je hebt. Dit dient als internationaal verzekeringsbewijs. Ook staat er op de groene kaart een hoop nuttige informatie zoals de landen waar de autoverzekering wel en niet geldig is en de telefoonnummers die je moet bellen bij pech in het buitenland.

Italië en verkeersregels
Een uitgebreide autoverzekering is niet voldoende wanneer je op vakantie gaat naar Italië. Onderweg en op de bestemming zelf gelden andere verkeersregels waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan wegenvignetten en winter- of zomerbanden.

Vignetten
Afhankelijk van de route, kom je op weg naar Italië door onder meer Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en/of Zwitserland. In Frankrijk en Duitsland zijn milieuzones ingesteld. Je mag zo’n gebied alleen in wanneer je een speciale milieusticker hebt. In Oostenrijk en Zwitserland is een vignet verplicht. Die kun je bij een grensovergang kopen, maar tegenwoordig ook makkelijk online bestellen. In Italië zelf vind je bijna overal tolwegen. Hoeveel je betaalt per tolweg, hangt af van de tariefklasse waarin de auto valt. Verder zijn er in een aantal grote steden in Italië en op diverse van de eilanden ook milieuzones ingesteld.

Winter- en zomerbanden
In Italië kun je ook in de zomer op winterbanden rijden. Er zijn wel uitzonderingen: tussen 16 mei en 14 oktober mag je niet op winterbanden rijden met een snelheidscodering Q of lager. Winterbanden met snelheidscoderingen mogen wel. Je kunt de snelheidscodering checken op de band.

In principe voldoen de banden die in Nederland bij dealers te koop zijn aan de norm. Rijd je in de zomer met winterbanden die niet aan de eis voldoen? Boetes variëren van 419 tot 1.682 euro. En je riskeert dat de auto in beslag wordt genomen.

Sowieso is het veiliger om in de zomer ook op zomerbanden te rijden. Winterbanden presteren slechter wanneer de temperatuur oploopt.

Ga je in de winter naar Italië? Winterbanden zijn verplicht op bepaalde autobanen. In Valle d’Aosta moet je tussen 15 oktober en 15 april verplicht met winterbanden rijden. Voor sneeuwkettingen geldt dat je deze om moet doen wanneer dit via een verkeersbord wordt aangegeven.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *