Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Handige tips voor een fietsvakantie in Italië

Italië is een prachtig veelzijdig land, dat zich uitstekend leent voor een heerlijke fietsvakantie. Op je fiets bekijk je het landschap, de dorpjes en de steden op een andere manier dan wanneer je met de auto zou gaan. Je kunt er een sportieve reis in de bergen van maken op je MTB, een ontdekkingsreis door het altijd weer andere landschap of een ontspannende tocht vol historie en cultuur. Alles is mogelijk en met onderstaande tips maak je een groot succes van je fietsvakantie in la bella Italia!

foto: Roberto Nencini

Waar ga je naartoe?
Allereerst ga je bepalen in welk gedeelte van de laars je gaat fietsen. Tenzij je onbeperkt de tijd hebt, kun je uiteraard niet heel Italië verkennen op je tweewieler.

Noord-Italië is heuvelachtig tot bergachtig. Prachtig, maar dat betekent wel flink doortrappen. Er zijn daar wel veel uitgestippelde routes, veelal over verkeersvrije fietspaden. Zo fiets je onbezorgd en geniet je al trappend van de adembenemend mooie vergezichten, bijvoorbeeld door de proseccowijngaarden, langs de villa’s van Palladio of langs de diepblauwe meren.

Ook erg fijn fietsen is het in het heuvelachtige landschap van Toscane, met wijnranken, olijfboomgaarden en indrukwekkende steden. Met als beloning een glas van de beroemde Chianti zijn die heuvels zo vergeten…

Je kunt ook helemaal naar het zuiden afreizen, naar Puglia bijvoorbeeld, voor een route langs de zee, witte dorpjes, historische steden en eeuwenoude olijfbomen die wortelen in dieprode aarde.

Plan je route van te voren
Aangezien je in een gebied bent waar je (waarschijnlijk) niet zo goed bekend bent, is het slim om op voorhand de route te plannen. Zo kun je ervoor zorgen dat:

*de route niet te lang, kort of te vermoeiend is;
*je zonder problemen op je eindpunt terechtkomt;
*er onderweg voldoende horeca is of dat je voldoende proviand bij je hebt:
*je mooie plaatsen tegenkomt om te bekijken;
*je fijne pauzeplekken uitkiest met beschutting tegen zon of regen

Kies de juiste accommodatie
Een andere belangrijke vraag die je moet beantwoorden: wil je één accommodatie als basis en daaromheen steeds een andere route fietsen of wil je van accommodatie naar accommodatie?

Wanneer je kiest voor één standplaats scheelt dat veel geregel, aangezien je niet steeds alle bagage hoeft mee te slepen. Maar wanneer je van hotel naar hotel (of agriturismo, B&B of camping) trekt, kun je een groter gebied verkennen.

Zorg voor een goede fiets
Je eigen fietsen meenemen is best een organisatie, maar heeft wel het grote voordeel dat je tweewieler helemaal op jou is afgestemd. Natuurlijk kun je meestal op locatie ook fietsen huren. Zeker wanneer je alleen korte tochten wil maken, is dat ook een prima optie.

Fiets je graag grote afstanden, dan zal je voorkeur echter waarschijnlijk uitgaan naar je eigen exemplaar. Geef je tweewieler in dat geval vóór vertrek nog een grondige onderhoudsbeurt. Is je fiets aan vervanging toe? Kijk dan eens online voor een nieuwe damesfiets of herenfiets.

Bagage voor onderweg
Zorg dat je voor je fietstocht niet teveel en niet te weinig bagage meeneemt. Afhankelijk van in welke omgeving je gaat fietsen, bepaal je je uitrusting: regenpak, poncho, zonnehoed of pet, zonnebril, zonnebrandcrème…

Wat je in ieder geval altijd bij je moet hebben is voldoende water, wat snacks, een plattegrond, een reparatiesetje, een fietspomp, je telefoon, een extra oplader en kabels. Het is handig om je route ook offline beschikbaar te hebben, zodat je ook op een plek zonder bereik weet waar je heen moet.

Met al deze tips wordt het een fietstocht om nooit te vergeten, met langs de route hier en daar een aantal Italianen die je verbaasd maar vol bewondering nakijken en nog een aanmoediging naroepen. Forza, op een fijne fietsvakantie!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Wij gaan in mei fietsen in Veneto. Peschiera, Verona, Vizenza, Treviso, Venetië, Chioggia, Ferrari, Modena en Mantova en terug naar Peschiera. Zijn er mensen die tips hebben Bestaat er ook iets zoals bij ons Vrienden op de Fiets?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *