Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De 15 mooiste bestemmingen van 2015

Hoewel het moment dat we voor het eerst dit jaar onze koffers pakten nog maar een week geleden lijkt, prijkt er over een paar dagen toch echt weer een nieuw jaar op de kalender. 2015 is omgevlogen, mede dankzij alle heerlijke reizen die we hebben gemaakt. Tijd voor een terugblik – in de vorm van onze 15 mooiste bestemmingen van afgelopen jaar.

Ciao-tutti-2015

Ciao tutti-team in Rome
Op 1 februari 2015 vierden we ons eerste lustrum. Dit feestelijke jaar kon niet anders dan van start gaan in Rome, de plek waar het allereerste begin voor Ciao tutti werd gelegd. Saskia, Willemijn, Hans (en vriendin Petra) en Sophie (met vriend Marco) genoten vier dagen lang van al het moois en lekkers in de stad, met onder meer een food tour in Testaccio, een feestelijke pranzo della domenica (met ook gastblogger Isaac en zijn vrouw Marina) bij Il Fico en een wandeling door het getto, waar we voor jullie een unieke route uitstippelden. Voor het eerst in de geschiedenis van Ciao tutti verscheen er ook een blog waar Saskia geen weet van had. Al met al een fantástische start van een geweldig jubileumjaar!

Volpetti-Piu-Testaccio-Rome (1) Ciao-tutti-lunch-Al-Fico-Rome-10 Ciao-tutti-lunch-Al-Fico-Rome-20

Saskia duikt onder in Toscane
Na deze Romeinse blogverjaardag vierde Saskia twee weken later haar eigen verjaardag in haar tweede thuisstad Florence. Ze werd in de watten gelegd in Hotel Savoy en kreeg van Sophie een unieke rondleiding door Florence cadeau, met onder meer een bezoek aan de kleurrijke fresco’s van de San Martino. Een prachtige start van twee maanden schrijven – Saskia’s nieuwe boek moest immers af.

Hotel-Savoy-Florence (6)

Het idee om twee maanden onder te duiken in Toscane om in alle rust te schrijven, moest Saskia echter al snel laten varen. Er waren te veel fijne uitnodigingen om alleen maar achter de laptop te zitten. Zo maakte ze kennis met de chocolade van Amedei en de wijnen van Castello di Paneretta, ging ze truffels zoeken (en proeven) in San Miniato, ontdekte ze kunst in de Chianti, ontdekte ze Palazzo Belfiore in Florence, werd ze prachtig gefotografeerd door Flytographer Alberto en vond ze een klein paradijs in Siena. En dankzij veel vroege schrijfuurtjes, als zelfs de vogels nog niet aan hun deuntje waren begonnen, beleefden jullie al deze avonturen mee én lag Saskia’s boek toch ook ruim op tijd bij de drukker.

Palazzo-Belfiore-Florence-2Amedei-chocolade-Toscane (26)Flytographer-Saskia-Florence (18)bed-breakfast-Paradiso-4-Siena (3)

Winter in Rome
Willemijn keerde eind februari weer terug naar Rome, voor de blog tour Winter in Rome, georganiseerd door The Beehive (een fijn ho(s)tel in Rome), om te laten zien dat Rome in de winter ook een prima bestemming is. Dat wisten we natuurlijk wel, maar we waren benieuwd wat voor leuks de locals voor ons in petto hadden.

Willemijn stapte onder meer in een Fiat500 en op een Vespa om de stad te verkennen, bezocht de Capitolijnse Musea en Quartiere Coppedè en ontdekte een paar nieuwe culinaire adresjes.

Rome-scooter-fiat-toer 5Rome-Farmers-Market 4

Winters Rome beviel zo goed, dat we over een week of drie weer het vliegtuig nemen en op uitnodiging van The Beehive opnieuw op ontdekkingstocht gaan in winters Rome. Verhalen, foto’s en tips delen we tijdens en na afloop van de tour uiteraard weer met jullie, dus stay tuned.

Wine Ski Safari in Zuid-Tirol
Elena zocht de échte winter op en bond de lange latten onder in de besneeuwde bergen van Zuid-Tirol. Ze maakte onder meer een Wine Ski Safari, reed in een paardenslee door een magisch winterlandschap, genoot van sterrengerechten op grote hoogte en schoof aan bij sterrenrestaurant La Stüa de Michil.

Wine-Ski-Safari-Zuid-Tirol-5 Wine-Ski-Safari-Zuid-Tirol-6La-Stüa-de-Michil-Zuid-Tirol-sfeerpaardenslee-Dolomieten-Zuid-Tirol-2

De Toscaanse bruiloft
Na een Siciliaanse blog tour in maart, waarbij elke dag cannoli op het menu stonden, smeekte Willemijn Saskia om voorlopig even niet meer op reis te gaan. Haar trouwjurk was namelijk niet al te blij met lange lunches, zoete ontbijtjes, talloze proeverijen en diners die tot na middernacht duren. Gelukkig was er van al die cannoli niets meer te zien toen Willemijn en Peter-Paul in een schitterend gelegen klooster, even buiten het Toscaanse Pistoia, volmondig ja tegen elkaar zeiden. Een dag met een gouden randje, waar we jullie van lieten mee genieten in een terugblik in 40 foto’s.

Bruiloft-Toscane

Siciliaanse avonturen
Saskia en Merle ontdekten het oosten van Sicilië, met onder meer chocoladestad Modica, het statige Syracuse, het bruisende Taormina en barokstadjes Scicli en Ragusa. Ze traden in de voetsporen van commissario Montalbano en bleven foto’s schieten in het schilderachtige Marzamemi. Alle verhalen vonden een plekje in de Special over dit unieke stukje Sicilië.

Ragusa-Ibla (14)Syracuse-Fontana-Diana-fontein (1)Marzamemi-Sicilie (7) Donnafugata (45)

In oktober vloog Saskia nog eens terug naar Catania voor een blog tour op de Eolische Eilanden. Na een onvoorziene tussenstop in Taormina, waar Saskia een heerlijk visrestaurant ontdekte, viel het grootste deel van de tour echter door een combinatie van slecht weer en een zeer Italiaanse organisatie in het water (soms zelfs letterlijk), maar op Salina, het eiland van Il Postino, werden we zeer gastvrij ontvangen en genoten we van een heerlijke granita bij Da Alfredo.

Il-Postino-Salina (1) granita-Da-Alfredo-Salina (13)

Kamperen op Sardinië
Felice ontdekte het andere grote eiland dat Italië rijk is: Sardinië. Ze ontdekte het kleurrijke Bosa, deed fijne ontdekkingen in Alghero, dat ook wel Klein Barcelona wordt genoemd, en in Cagliari, ging paardrijden op het strand en struinde over schiereiland Sinis.

Bosa (7)paardrijden-Sardinie-4Sardinië-Tharros (2)

De adembenemende Amalfikust
Nadine was de gelukkige die zich mocht laten betoveren door misschien wel het mooiste stukje kustlijn van Italië, de Amalfikust. Tijdens een blog tour maakte ze kennis met onder meer Ravello, Cetara en Vietri sul Mare, met ansjovisvissers en mozzarellamakers, met oude mannetjes en een heuse prins en de magische Grotta Azzurra in Palinuro.

Amalfikust Atrani-Amalfi-strand Amalfi (2)

Genieten aan het Gardameer
Saskia voer ondertussen over het Gardameer, voor een Special vol tips en verhalen over deze bij Nederlanders zo populaire bestemming. Ze zocht naar de mooiste strandjes, bezocht een paar mooie limonaie, liet zich culinair verwennen bij restaurant H2O in Moniga del Garda en wandelde samen met de Vlaamse An door Brescia, een stad vol verrassingen.

Limonaia-La-Malora-Gargnano-Garda Saskia-An-Gardameer Osteria-H2O-Moniga-del-Garda (9) 17-Limone-sul-Garda

Mode en Martini’s, kunst en kleurrijke kerken in Milaan
Saskia en Felice trokken begin september naar Milaan, om de stad tot in detail te ontdekken voor een Special met alle bijzondere, mooie en smakelijke plekken. Vanuit het appartement van de Nederlandse Yara ontdekten ze alle details van de Duomo, ‘de Sixtijnse Kapel van Milaan’, Da Vinci’s wijngaard, de gezellige Navigli, de chique modewijk, de kleurrijke Cappella Portinari en nog veel en veel meer…

Cappella-Portinari-Milaan (19) San-Maurizio-Maggiore-Milaan (13b) Duomo-Milaan (4f) Milaan-Navigli (10)

Hiken in de Dolomieten
Felice reisde na Milaan bijna meteen door naar haar favoriete stukje Italië: de Dolomieten. Ze wandelde naar de top van de Seceda (op ruim 2500 meter), leerde Apfelstrudel maken en bezocht een bijzondere kunstenaar die mensen van hout maakt. Ook ging Felice nog even op bezoek bij Rifugio Fodara Vedla, een verborgen juweeltje in de bergen waar ze als kind altijd de vakanties doorbracht. Het is er nog altijd even mooi als in haar herinnering…

Rifugio-Fodara-Vedla-Dolomieten-2 Dolomieten Dolomieten-Val-Gardena-hike (9)

Watervallen, ezels, truffels en kunst in Umbrië
Gastblogger Paul maakte kennis met het groene hart van Italië, waar hij zich liet overdonderen door de pracht van de watervallen van Marmore en de Abbazia di San Pietro in Valle. Hij ontdekte authentiek Amelia, snuffelde samen met truffelhonden naar wit en zwart goud, verkende de Piano Grande per ezel en maakte kennis met kleurrijke kunstenaars en hun kunst in Perugia.

Cascate-Marmore-Umbrië (4)truffel-zoeken-Norcia-Umbrië (9)PAAST-Perugia-kunst (6)

Ragazze a Roma
Eind september was het tijd voor weer een dosis Rome. Saskia, Willemijn, Elena, Felice en wijnblogger Joke genoten vier dagen lang van de Eeuwige Stad. We wandelden gezamenlijk door Trastevere, waar Elena, Felice en Joke bij Roma Sparita de lekkerste cacio e pepe ooit aten, en door de buurt rondom Piazza Navona (fijne City Walks voor jullie zijn in de maak).

Elena en Joke deden zelfs een bijzondere hardlooptour, terwijl Willemijn de laatste woorden van haar nieuwe boek Via Roma schreef, over de geschiedenis van Rome aan de hand van vijftig bijzondere straten in de stad.

De combinatie van een zonnig weekje Rome en vijf reisbloggers leverde een indrukwekkende hoeveelheid Instagram-foto’s, met dankzij de warme herfstzon Romeinse kleuren die op hun mooist zijn. De oranje en gele muren geven een warme gloed aan bijna elke foto.

Roma-Sparita-Trastevere-cacio-pepe-Rome (6) hardlopen-in-Rome Rome-Trastevere-13 Rome-10 Rome-09

Mariska was nét even eerder in Rome geweest. Ze bracht onder meer een bezoek aan de berg vol scherven in Testaccio en het pauselijk paleis in Castel Gandolfo. Ook wandelde ze – onbewust – de set van de James Bond-film Spectre op.

Schervenberg-Testaccio-Rome (23)Castel-Gandolfo-residentie-paus (7) Hosteria-Alla-Fraschetta-Castel-Gandolfo (3)

Vitamine K(unst) in Florence
Net als in het voorjaar werd een bezoek aan Rome vrijwel meteen opgevolgd door een bezoek aan Florence. Saskia en Mariska genoten van hun tijdelijke thuis aan het Piazza della Passera (in Oltrarno) bewonderden de moderne kunstwerken van Jeff Koons en vergaapten zich aan al het moois in het nieuwe Museo dell’Opera del Duomo. Mariska bezocht ook de joodse synagoge en nam Saskia mee naar haar favoriete kerk, de Orsanmichele (een verslag van deze minder bekende maar prachtige bezienswaardigheden volgt nog). Natuurlijk werd er ook street art gespot en werden de nodige culinaire adresjes aan een test onderworpen…

Jeff-Koons-Florence-Palazzo-Vecchio (2) street-art-Florence (3) Museo-Opera-Duomo-Florence (2)

Truffels, Slow Food, bicerin en bijzondere koffie in Turijn
De laatste mooiste bestemming van 2015 is het koninklijke Turijn. Ideaal voor een weekend kerstshoppen, met onder meer de prachtige Luci d’Artista, maar ook op alle andere momenten in het jaar een feest om te ontdekken.

Saskia genoot er van heerlijke bicerin en koffie in historische cafés, van de prachtige koninklijke palazzi (zoals La Reggia di Venaria Reale), van een bezoek aan het filmmuseum in de Mole Antonelliana, van Slow Food, truffels en een sterrendiner en van lekkers, kunst en Fiat-vibes in en om Lingotto.

Mole-Antonelliana-Turijn (1) Baratti-Milano-Turijn-koffie-café (11) La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (8) Luci-Artista-Turijn (6)

Deze 15 reisherinneringen, vol met mooie momenten, inspirerende mensen en heerlijke gerechten zullen we, net als de herinneringen aan alle andere reizen die we in 2015 maakten, voor altijd koesteren. We zijn benieuwd waar en wat 2016 ons zal brengen. Als het half zo fijn, lekker en mooi is als 2015, dan zijn we al dik tevreden. Ons voornemen is in elk geval om jullie ook in 2016 weer elke dag te laten (mee)genieten van Italië, dus wij zeggen vast: op een heerlijk, Italiaans 2016!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Bedankt,voor de prachtige Italiaanse kerstliedjes,echt genieten.
    Un buon nuovo anno 2016.

  2. Bedankt voor de heerlijke verhalen
    Het was een heerlijk jaar om de reisverhalen en inspiratie van prachtig italie te lezen en te gebruiken.
    Wens jullie alvast een super goed 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *