Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Culinair genieten aan het Gardameer

Pizza, spaghetti, lasagne, ijs en tiramisù! Allemaal lekkernijen waar de Italianen wel raad mee weten. De Italianen aan het Gardameer doen het net een beetje anders. Hun trots is de forel. Daarnaast zijn ook de wijnen en olijven producten die niet mogen ontbreken op de Italiaanse tafel.

Tijdens de blog tour #MyAktivGarda waren er gelukkig genoeg momenten voor Felice om allerlei streekproducten te proeven.

Gardameer-culinair

Bij een meer hoort natuurlijk vis en gelukkig zit het Gardameer er vol mee. Het koele natuurlijke water dat van de bergen komt, zorgt ervoor dat de forel (trota) en de bergforellen (salmerini) niet meer weg te denken zijn van de menukaart. Dat deze vissen belangrijk zijn voor het gebied blijkt ook uit de bijnaam van de forel: Koningin van het Gardameer.

Bij vis hoort ook een glas wijn, dus een toer door een wijngaard mocht niet ontbreken. Een van de wijngaarden is van de familie Pisoni (Via San Siro 7 in Pergolese di Lasino).

Deze wijngaard is al twee eeuwen in het bezit van de familie. Het milde klimaat, de overvloed aan grondwater en de milieuvriendelijke manier van verbouwen zorgen ervoor dat de familie Pisoni hier de top der druivensoorten kan laten groeien.

Gardameer-wijn (5)Gardameer-wijn (4)

Marco, de mede-eigenaar van Pisoni leidt ons naar de kelders, verstopt in de bergen rondom het Gardameer. Door een lange smalle gang komen we bij de schat van het bedrijf: een kelder vol traditionele mousserende Italiaanse wijnen.

Marco houdt een fles omhoog, tegen het licht, waardoor de gist die nog in de wijn zit zichtbaar wordt. Die gist verdwijnt later, maar laat zijn ietwat broodachtige smaak achter. Lekker, wij lusten wel een glaasje!

Maar niet voordat Marco ons met veel liefde vertelt over de rest van het bedrijf, over de vele evenementen die hier worden georganiseerd en over het meesterwerk van de Pisoni’s: de Vino Santo Trentino. Hij is trots op zijn wijn, zoals een echte Italiaan trots hoort te zijn over ‘zijn’ producten.

Gardameer-wijn (1) Gardameer-wijn (2)

Gelukkig mocht Felice naast alle fysieke inspanningen tijdens #MyAktivGarda nog vaker genieten van de heerlijke wijn van het Gardameer. Tijdens de blog tour ging ze namelijk lunchen in een van de winkels van Agraria Riva del Garda. Agraria Riva del Garda (Via S. Nazzaro 4 in Riva del Garda) is een coöperatie waarbij wel 300 wijnmakers en 1200 olijfboeren zijn aangesloten. In het najaar schijnt het in de winkel een drukte van jewelste te zijn, aangezien dan alle olijfboeren uit de omgeving met bakken vol olijven in de rij staan om de olijven te laten persen. Na een paar uur lopen ze met hun zelfgemaakte olijfolie weer naar buiten.

Maar smaakt die dan ook zo lekker zoals de certificaten doen geloven? We proberen het. Olijfolie proeven gaat er net iets anders aan toe dan wijnproeven. We krijgen een beetje olijfolie in een klein bekertje waar we onze hand op moeten leggen zodat de olijfolie wat warmer wordt en het aroma niet verdwijnt. We ruiken en spoelen dan de olijfolie door onze mond. Op het moment suprême slikken we de olijfolie door terwijl we onze tong tegen de tanden zetten. Als het goede olijfolie is, voel je de smaak nog heerlijk nabranden in je keel. En jawel! Dat is hier zeker het geval. Che buono!

Naast de olijfolie krijgen we nog meer streekproducten te proeven. Op tafel staan kaas, olijven, pruimen, honing, een soort broccoli-spread en natuurlijk mag de Apfelstrudel als toetje niet ontbreken. Als je dit allemaal geproefd hebt, wil je niks anders meer, want de supermarkt-producten vallen in het niets bij deze lokale producten. Mocht je dus een leuk – en vooral lekker – souvenir willen meenemen naar huis, ga dan eens langs bij de winkel van Agraria Riva del Garda. Maar niet zonder te proeven, want dat laten ze je met alle plezier doen.

Agraria-Riva-del-Garda (1) Agraria-Riva-del-Garda (2)

Felice sluit haar actieve en culinaire blogtour af met een heerlijke cappuccino van Omkafe. Ook dit bedrijf (aan de Via Aldo Moro 7 in Arco) wordt al jarenlang door dezelfde familie gerund.

Lorenzo Martinelli, de kleinzoon van oprichter Ottorino Martinelli, verwelkomt ons met een geurende warme kop koffie terwijl hij het hele proces van het branden uitlegt. De bonen worden eerst getest, dan in Italiaanse stijl langzaam gebrand in een heteluchtbrander, gekoeld, opnieuw getest en na zeven dagen rusten is de koffie klaar om verkocht te worden.

Gardameer-cappuccino (1) Gardameer-cappuccino (2)

Volgens Lorenzo wordt de koffie zelfs blind getest als deze uit Afrika en Zuid-Amerika komt, zodat de testers niet beïnvloed kunnen worden door mooie vrouwen die hun koffie aanprijzen – bij wijze van spreken. Zelfs vrouwen beïnvloeden de Italiaanse mannen dus niet als het gaat om het kiezen van kwalitatieve koffie, maar dat er een hoop passie aan te pas komt dat staat vast.

Niet alleen bij de koffie, maar ook bij de wijnen, de olijfolie en bij het klaarmaken van de forel. Door deze producten wordt een vakantie aan het Gardameer een ware verwennerij…

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *