Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een nieuwe lente, een nieuw geluid: luister naar Ciao tutti’s podcast over Italië!

Na ruim elf jaar dagelijks heel veel geschreven woorden met jullie te hebben gedeeld, kun je sinds vandaag ook naar ons luisteren. Ciao tutti heeft nu namelijk ook een eigen podcast, waarin we je net als in onze artikelen en nieuwsbrieven even meenemen naar Italië.

Saskia: ‘Het stond hoog op mijn verlanglijstje bij Ciao tutti’s tiende verjaardag, een eigen podcast. Zo kunnen we jullie namelijk nog nét wat persoonlijker mee op pad nemen, door onze verhalen echt te vertellen in plaats van op te schrijven.

Helaas gooide corona vorig jaar roet in het eten. Andere zaken hadden prioriteit boven het brainstormen over hoe zo’n podcast vorm moest krijgen. Gelukkig was Isaac mijn verlanglijstje niet uit het oog verloren en kwam hij net voor Ciao tutti’s elfde verjaardag met een fijne tip om eindelijk aan de slag te kunnen gaan.

Geniet van de eerste podcasts
Het resultaat presenteren we vandaag, met de eerste twee Ciao tutti-podcasts, waar we voor jullie ook meteen een winactie aan koppelen.

De eerste podcast gaat – net als een van de eerste blogs in 2010 – over Italiaanse koffie. Saskia neemt je even mee naar een Italiaanse koffiebar. Terwijl ze geniet van een romige cappuccino, vertelt ze je meer over de Italiaanse koffiecultuur.

Waar werd bijvoorbeeld de allereerste espresso gezet? Waarom kun je na elf uur eigenlijk beter geen cappuccino meer bestellen? Welke Napolitaanse koffietraditie is een teken van solidariteit? En wat is een espresso romano?

Luister mee door hieronder op play te drukken en je hoort het allemaal!

In de tweede podcast nemen we je mee naar een ‘geheim’ citroenparadijs aan de Amalfikust. Felicia Giordano van Salerno Travel neemt je mee naar een citroenboomgaard.

De limoni die hier groeien, vormen het hoofdingrediënt van de beroemde limoncello, maar wist je dat ze ook geluk brengen. Klik hieronder op de play-knop en Felicia vertelt je, samen met citroenteler Salvatore, hoe dat zit!

Grazie a tutti!
Hopelijk genieten jullie net zo van het luisteren als ik van het maken van deze eerste twee edities. Want wat was het leuk om weer eens iets heel nieuws te doen!

Uiteraard deed ik dat niet in mijn eentje. Ik wil hier dan ook heel graag wat mensen bedanken. Allereerst Isaac, voor de spreekwoordelijke schop onder mijn kont om mijn podcastideeën nu echt te gaan realiseren, voor het sparren, het meeluisteren en meedenken én voor het welkom in de podcasttune.

Het prachtige podcastlogo is een ontwerp van Jorge Dallos, de partner van Ciao tutti’s Felice, die een stijlvolle combinatie maakte van een kopje koffie (de perfecte metgezel bij het luisteren) en een volumeknop, uiteraard voorzien van il tricolore. Veel mooier dan ik voor ogen had, dus grazie mille Jorge!

Grazie ook aan Lars van Eijden, voor het concretiseren van de ideeën en voor alle technische ondersteuning, en aan Felicia, voor het aandurven van het opnemen van een van de twee eerste Ciao tutti-podcasts.

Een grande grazie aan alle collega’s, familie en vrienden die soms wel honderd keer hebben meegeluisterd, naar de eerste opnames, de muziekfragmenten, de tune in wording…

Tot slot alvast een grazie aan jullie voor het luisteren en voor jullie reacties. Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt, dus laat het me weten via e-mail of via onze social media-kanalen.

Wat kun je nog meer verwachten?
Samen met een aantal collega’s werk ik al aan een aantal volgende afleveringen, met onder meer Napolitaanse muziek, Romeinse kunst en een Toscaanse safari.

We zullen jullie natuurlijk op de hoogte houden van de volgende afleveringen, maar je kunt de podcast ook via de verschillende podcastapps (Spotify, Castbox, iTunes etc.) volgen, zodat je elke nieuwe aflevering meteen kunt luisteren. We hanteren vooralsnog geen vaste frequentie, maar we zullen jullie op deze pagina regelmatig verrassen met nieuwe verhalen om naar te luisteren.’

Waar wil je meer over horen?
Mocht je zelf ideeën hebben, dan horen we dat graag. Welke onderwerpen zou je graag terugzien in Ciao tutti’s podcastreeks? Waar zou je graag meer over horen? Waar wil je graag met ons mee naartoe reizen? Laat het ons weten via e-mail of via het formulier onder aan deze blog.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

 1. Buongiorno,

  Misschien is een podcast over Dante in Firenze leuk. Dit jaar 700 jaar geleden.

  Zou super zijn,
  Ruud

 2. Hallo Saskia

  Wat heb ik genoten van het luisteren naar de podcast, zó geweldig!!

  Het leek wel of ik daar rondliep tussen de citroenen en het geluid van de zee.

  Ik was daar in 1968.

 3. Fantastisch leuk! Heerlijk om het Italiaans zo te horen tussendoor.
  De citroen podcast is ook enig, onze laatste vakantie samen met mijn man was naar de Amalfikust, 2 jaar geleden, na zoveel reizen en vakanties in Italie, alle kunststeden, wel meer dan 40 keer!
  Grazie tanto e mi piace leggere Ciao Tutti tutte le settimane.
  Auguri, katja Stokman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *