Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De 101 mooiste plekken van Italië – kun jij ze allemaal afvinken?

Saskia: ‘Open my heart and you will see, engraved inside of it, Italy,’ zo schreef Robert Browning in zijn gedicht De Gustibus. Browning, die in de negentiende eeuw naar Italië reisde en er een tijdje woonde, was geraakt door al het moois dat er in Italië te zien is.

Dat gevoel ken ik maar al te goed. Ik weet nog hoe ik tijdens mijn allereerste bezoek aan Italië, in Rome, verrast was door wat er allemaal te zien was in de stad. Het Colosseum natuurlijk, de tempelresten op het Forum Romanum en de Trevifontein, maar ook de tafereeltjes op straat.

Een voorbij scheurende Vespa met een bruidspaar, een Ape vol bloemen, een bar die in de ochtend vol met zoetigheden staat en die ’s avonds wordt omgetoverd tot een kleurrijk buffet…

Elke straathoek brengt nieuwe verrassingen, nieuw geluk. Hoe vaker ik terugkeer, hoe meer ik ontdek – in Rome, maar ook in Florence, waar ik ging studeren, in Napels, in Venetië, in Siena, in Lecce, in Milaan, in Verona en in tal van andere steden, dorpen en gehuchten.

Ik sloot duizenden plekken in Italië in mijn hart. De oude mannetjes op het plein, de portici van Bologna, de kleurrijke vissersbootjes van Favignana, de espresso van Napels, de vrouwen in Bari die voor hun huis in alle vroegte oortjespasta maken, Michelangelo’s indrukwekkende plafond, schitterend gelegen abdijen, pittoreske dorpspleinen, de Schildpaddenfontein in Rome en duizenden andere verrassingen die Italië voor haar bezoekers in petto heeft.

Voor een koffietafelboek koos ik ooit 101 van die bijzondere plekken, die ik nu ook online met jullie wil delen. We kunnen immers allemaal wel een beetje schoonheid gebruiken in deze tijd, als tegenwicht aan alle akelige nieuwsberichten.

<klik hier voor de lijst in pdf>

Deze 101 plekken zijn stuk voor stuk zaken die ik meteen bij de eerste aanblik in mijn hart sloot. Het viel niet mee om een keuze te maken uit alle mooie bestemmingen die Italië te bieden heeft en die ik in de afgelopen jaren heb bezocht, beleefd, ervaren. Ik zou er wel duizend kunnen noemen…

Ik koos uiteindelijk voor die plekken waarnaar ik steeds weer terugkeer en die me bij elk bezoek opnieuw raken. Samen geven deze 101 plekken een schitterende dwarsdoorsnede van Italië én van de liefde voor het goede leven dat de Italianen kenmerkt.

Met deze 101 plekken zit Italië voor altijd in je hart. Maar welke van deze 101 plekken wil je nu het liefst als eerste op de blog terugzien, om even weg te kunnen dromen? Laat het me weten, dan maak ik een mooie reeks!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

6 reacties

 1. Mooie plek: Teatro Romano Ferento bij Viterbo Lazio.
  Ik vroeg mijn man daar ten huwelijk.We wonen al jaren in Umbrië Montecchio Tr. met prachtig centro storico.
  Volg jullie al jaren, heerlijke mooie info over het land waar we zo van houden.
  Grote pluim voor Italië waar we optimaal geïnformeerd worden ivm coronavirus en waar de regering slagvaardig en duidelijk is.
  We zitten nu ruim 2 weken thuis, respecteren de voorschriften en
  vermaken ons met klusjes, onze olijfgaard en tuin.
  Onze lagotto romagnola rent tussen de bomen en merkt niets van de barre situatie waar we in zitten.
  We houden moed terwijl de lente ons altijd blijft verrassen met knoppen die op springen staan. De natuur gaat zijn gang.
  Saluti da Montecchio Tr.
  Marja en Jan de Man

 2. Ik ben zeer benieuwd voor welk koffietafelboek je deze plaatsen hebt uitgekozen. Alvast bedankt!

 3. Ciao Bea,
  helaas is dat boek – 101 mooiste plekken van Italië – niet meer verkrijgbaar (het verscheen in 2015), dus vandaar nu het online delen van deze mooie plekken!

 4. Hoi Saskia,ik lees altijd weer met veel plezier je info over Italy❤️Ik ben persoonlijk gek van Rome,zou In Mei weer gaan,maar dat gaat niet door,daar ga ik vanuit.

  Ik denk aan mijn vrienden en wens ze veel sterkte en geduld❤️

  Ciao Saskia

 5. Ik heb dit boek ooit gekregen voor mijn 60e verjaardag. Het was leuk om te zien, dat mijn man en ik al ongeveer 4/5 hebben bezocht van de plekken die in het boek voorkomen. Sinds ik heb boek heb, ligt het in onze woonkamer en bekijk ik het af en toe. Een aanrader voor elke Italiëliefhebber.

 6. Annemieke Ratajski

  Heerlijk om weer in Italië rond te kunnen lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *