Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

10 tips voor light travelling – licht en handig inpakken voor op reis

Nu de vakantieperiode in volle gang is, krijgen we niet alleen veel vragen over Italië, maar komen er dagelijks ook e-mails binnen met de vraag naar reistips.

light-travelling

Met name dankzij de steeds strengere (hand)bagageregels van vliegtuigmaatschappijen willen reizigers voor vertrek naar Italië graag weten waar ze aan toe zijn. Wat mogen ze meenemen en – misschien belangrijker nog – wat kan er allemaal mee terug? Maar ook: wat moet je nu echt meenemen en wat kun je beter thuis laten?

Aangezien we zelf soms dagelijks een koffer inpakken als we op reis zijn, hebben we genoeg tips voor light travelling verzameld, zo bleek ook uit de enthousiaste reacties van lezers die onze tips uitprobeerden.

Na het persoonlijk beantwoorden van een tiental van deze mailtjes besloten we tien travel ligt-tips voor jullie allemaal op een rijtje te zetten. Zo kan iedereen lekker light naar Italië afreizen (of je nu met de auto of het vliegtuig gaat) en de overgebleven ruimte en kilo’s gebruiken voor heerlijke Italiaanse delicatessen en andere souvenirs.

koffer-handbagage

1 De perfecte koffer

Slim inpakken valt of staat met een goede – en lichte – koffer. Investeer in een koffer die binnen de toegestane afmetingen van handbagage valt. Zo kun je hem áltijd meenemen zonder dat je na afloop op je bagage moet wachten.

Luchtvaartmaatschappijen kondigden onlangs aan dat er een standaard afmeting komt voor alle handbagage. Een rolkoffertje van vijfenvijftig bij vijfendertig bij twintig centimeter mag altijd en overal gratis mee – met elke bij de IATA aangesloten luchtvaartmaatschappij dus.

Los van de grootte is ook het design iets om op te letten bij de aanschaf van een koffer. Een zwarte, grijze of donkerblauwe koffer valt niet meteen op als je je bagage toch wil inchecken of wil stallen voor je bijvoorbeeld kunt inchecken in je hotel.

Kies voor kleur – dan herken je je koffer al van ver. Zo heeft Willemijn een knalroze koffer en koos Saskia voor margrietjes op haar Suit Suit-koffer. Kofferspecialist Duifhuizen heeft een heel brede online collectie koffers en reistassen, waar vast iets tussen zit dat helemaal past bij jouw smaak, stijl en wensen.

2 Rol je kleding op

Natuurlijk moet je niet te veel kleding in je koffer stoppen als je light wil reizen – maar dat lijkt ons een open deur. Belangrijk is niet alleen hoe veel je meeneemt, maar ook en vooral hoe je het meeneemt. Als je je kleding oprolt, bespaar je niet alleen ruimte, maar zorg je er ook voor dat alles op de plek van bestemming minder gekreukt uit je koffer komt.

Pak ook slim in. Wij stoppen onze sokken of riemen in onze schoenen of sneakers, neem kledingstukken mee die je goed met elkaar kunt combineren en denk in laagjes.

3 Een wasje onderweg

Vaak weet je al welke kleding je het liefst draagt op reis. Meer kledingstukken meenemen kan natuurlijk, maar handiger is het om een klein flesje wasmiddel mee te nemen, en eventueel wat knijpers. Als je je favoriete shirtje of jurkje na een dag dragen wast, kun je het later tijdens je reis weer fijn aan. Dat scheelt niet alleen in ruimte, maar draagt ook bij aan het vakantieplezier!

4 Duizend boeken in je koffer

We lezen allemaal graag en veel, ook of misschien wel juist onderweg. Op het vliegveld, in het vliegtuig, in de trein, op een terrasje, aan het strand, in bed… Alleen: waar laat je al die boeken? Investeer daarom in de aanschaf van een e-reader of lees op je tablet of smartphone. Zo kun je wel duizend boeken meenemen op reis!

e-book

Wat we wel áltijd op papier doen: onze ervaringen vastleggen. Een lekker dik old school notitieboek met heel veel lege pagina’s moet dus voor vertrek zeker in de koffer passen.

5 Een volle batterij

Zelf ga je op vakantie om op te laden, maar je smartphone, tablet en of e-reader krijgt het tijdens de reis wellicht zwaar te verduren. Als je net als wij veel leest, veel online bent, veel foto’s maakt en/of veel muziek luistert, is de batterij van je digitale metgezel sneller leeg dan je lief is. Daarom hebben we altijd een kleine extra batterij op zak, waarmee je je apparaat in no time weer oplaadt.

6 Slimme stekkers

Voor al die apparaten heb je niet alleen overdag energie nodig, ’s nachts wil je ze allemaal tegelijk opladen. Daarom stoppen wij als eerste áltijd een klein stekkerblok in de koffer, plus een wereldstekker. Zo kun je ’s nachts zowel je laptop als je camera, telefoon en extra batterij opladen. Het neemt weinig ruimte in maar is o zo veel waard onderweg!

stekker-vakantie

7 Een kleine camera

Natuurlijk nemen we het liefst onze grote camera mee op reis, maar soms past dat gewoon écht niet meer in de koffer. Daarom hebben we ook een goede kleine camera, die bij wijze van spreken in onze achterzak past. Zo kun je toch overal goede foto’s maken. Bijkomend voordeel: met zo’n kleine camera kun je veel makkelijker mensen op een terrasje fotograferen dan met zo’n opvallend professioneel fototoestel.

8 Maak je eigen mini’s

Koop geen kant-en-klare (dure) mini-flesjes shampoo, douchegel etc. Handiger is het om lege kleine flesjes en potjes te kopen (of te bewaren) die je steeds opnieuw kunt gebruiken. Je mag per persoon in je handbagage één doorzichtig hersluitbaar zakje meenemen met maximaal duizend milliliter aan vloeistoffen.

Dankzij de mini-flesjes (met een inhoud van maximaal honderd milliliter per stuk) neem je een beetje van je favoriete shampoo, douchegel, dagcrème, zonnebrandcrème etc. mee. Je bespaart zowel geld als ruimte, terwijl je gewoon lekker kunt douchen als thuis.

Ook handig: doe in een leeg lenzendoosje een beetje foundation of een maskertje. Lekker light en lekker luxe!

mini-flesjes-handbagage

Het is handig om de flesjes voor je ze sluit af te dekken met een beetje plastic folie en dan pas de dop erop te draaien. Dat maakt het risico van lekken nóg kleiner.

9 In plaats van een strandlaken

Een strandlaken mee op reis is superhandig. Voor een duik in het zwembad, een dagje aan zee… Zo’n strandlaken is alleen groot en zwaar en neemt daarmee ruimte en gewicht in. Neem daarom in plaats van zo’n strandlaken een hamamdoek mee. Deze is lichter, dunner en droogt bovendien nog sneller ook!

hamam-doek-strand

10 Wat moet echt mee?

Check voor vertrek wat je sowieso al thuis kunt laten. Heeft je appartement of hotelkamer een föhn? Laat de jouwe dan lekker thuis! Is er een wasserette op de camping of is er een wasservice in je hotel? Neem dan de helft van de kleding mee die je eigenlijk hebt uitgekozen…

Natuurlijk is je bagage nog maar het begin… Wil je nog meer reistips? Duik dan nog even in Lonely Planet Beste Reistips, met informatie en adviezen van experts. Het boekje is zo handig vorm gegeven, dat het zelfs in je binnenzak past en dus altijd mee op reis kan!

Happy travelling!

P.S. We proberen altijd zo light mogelijk te reizen, maar er is één ding dat we nooit vergeten: een goede reisverzekering. Zelf hebben we een doorlopende reisverzekering, zodat we er niet elke keer aan hoeven te denken maar toch altijd verzekerd zijn van de beste service mocht er een keer iets mis gaan. Een kleine moeite om het voor vertrek goed te regelen, maar een groots effect als je het onverhoopt nodig hebt op reis.

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

5 reacties

  1. CECILIA DE BEER

    Ik lees helemaal niets over scherpe voorwerpen een vloeistoffen. Voor zover ik weet mogen die niet in je handbagage maar alleen in de ruimbagage.

  2. Dat je geen scherpe voorwerpen mag meenemen in je handbagage, lijkt ons een open deur. Vloeistoffen mag je wel meenemen in je handbagage, die komen aan bod bij punt 8!

  3. Mijn overhemden probeer ik altijd netjes te vouwen. Maar rollen is dus beter ivm kreuken?

  4. Si, dan kreukt het echt minder!

  5. Bedankt voor de tip! Zal dat eens gaan proberen 😀

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *