Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Lotto op zijn Italiaans: SuperEnalotto

In Italië brengt de immens populaire SuperEnalotto het land regelmatig in rep en roer, vooral als de jackpot weer eens tot fabelachtige hoogte oploopt. En dat gebeurt nog wel eens… Wij wagen wel eens een gokje, zeker als we door de dorpsbewoners die zich hebben verzameld bij de plaatselijk tabaccheria worden aangestoken door het cijfervirus. Hebben we gedroomd over een kat die de muizen achternazat, dan moeten we zeker een ander cijfer kiezen dan als we gedroomd hebben over soep die op het vuur pruttelt.

tabaccheria-Italië

Hoe super is de SuperEnalotto?
Nou, behoorlijk super! In 2010 was de Italiaanse loterij zelfs een tijd lang recordhouder van de grootste Europese loterijjackpot ooit. De jackpot was destijds in een tijdsbestek van bijna negen maanden opgelopen tot een onvoorstelbare hoogte van € 177,8 miljoen – een bedrag dat tot dat moment in Europa ongekend was. Inmiddels is het SuperEnalotto record uit de boeken geschrapt door de multinationale EuroMillions loterij, die het record op € 190 miljoen heeft gebracht, maar de naam SuperEnalotto wordt in de loterijwereld sinds die tijd met hoofdletters geschreven. Geen enkele andere nationale loterij in Europa heeft ooit de grens van de honderd miljoen euro weten te passeren – in de verste verte niet zelfs.

SuperEnaLotto-3

De loterij van de lange adem
Als er in de wereld één loterij bekend staat om de extreem lange rollover periodes (het tijdsbestek waarin de jackpot niet valt en daardoor stapsgewijs verder oploopt), dan is het de SuperEnalotto wel. Er vinden elke week drie trekkingen plaats in de loterij, op dinsdag, donderdag en zaterdag. In een slordige negen maanden tijd was de jackpot in 2010 dus ruim honderd trekkingen lang niet gevallen en gegroeid van de startwaarde van € 1,3 miljoen tot het recordbedrag van € 177,8 miljoen. Dat grenst aan het ongelofelijke! Hoe kan een jackpot zo lang achter elkaar niet vallen?

De spelopzet van de SuperEnalotto
Het geheim achter de lange rollover periodes waar de SuperEnalotto om bekend staat, is de keuzereeks van getallen waaruit deelnemers hun fortuinlijke set getallen moeten kiezen. Die loopt van 1 tot en met 90 namelijk en dat is, vergeleken met veel andere loterijen, enorm breed. Veel loterijen maken gebruik van het ‘6 uit 49’ principe. Je begrijpt dat in vergelijking daarmee de ‘6 uit 90’ opzet van de SuperEnalotto niet heel erg gunstig is voor de winkansen. Maar tegelijkertijd kan de jackpot op deze wijze wel tot fantastische hoogte groeien.

De SuperEnalotto biedt, net zoals alle Italiaanse loterijen, het extra Jolly-getal, een soort bonusgetal dat automatisch aan je lot wordt toegevoegd (je kiest het dus niet zelf) en waarmee je aanspraak kunt maken op de tweede prijs voor vijf juiste reguliere getallen en het correcte Jolly-getal.

SuperEnaLotto

De overtreffende trap: de SuperEnalotto SuperStar
De SuperEnalotto is de opvolger van de uit de jaren vijftig stammende Enalotto, die in 1997 een aantal wijzigingen onderging die resulteerden in de naamswijziging. De SuperEnalotto biedt de optie om mee te spelen voor een verhoogde jackpotprijs en een groter prijzenaanbod.

Tegen een kleine meerprijs speel je mee in de SuperEnalotto SuperStar, die de jackpotprijs met nog eens twee miljoen euro verhoogt en daarnaast maar liefst acht prijzencategorieën aan de vijf reguliere SuperEnalotto prijzencategorieën toevoegt. En die secundaire prijzen kunnen wel 25 tot 100 keer groter worden dan de originele waarde! Daarvoor moet je dan wel het SuperStar-getal, ook uit een keuzereeks van 1 tot 90, correct voorspellen.

Dat getal biedt je niet alleen de kans op de verhoogde SuperEnalotto jackpot, maar ook op diverse andere secundaire prijzen. De prijs voor vijf juiste reguliere getallen en het juiste Jolly-getal (de tweede prijs in de SuperEnalotto) wordt met het juiste SuperStar-getal nog eens met een miljoen euro verhoogd.

En dat is nog niet alles. Als je in Nederland de loterij wint, betaal je daar bijna 30% belasting over. De wetgeving in Italië is een stuk gunstiger als het om het belastingtarief op loterijen gaat: je betaalt maximaal 6% belasting over je prijs, in zowel de reguliere als de SuperStar variant. Dus stél dat je een mooi bedrag wint, dan hou je er vrij veel van over.

SuperEnaLotto-2

Samen een gokje wagen
De meeste mensen spelen op eigen houtje mee in de loterij. Ze kopen zelf een lot, kiezen zelf hun getallen en ontvangen dus ook zelf het eventuele prijzengeld. Wat veel mensen niet weten, is dat spelen in een groep, dus samen met een aantal andere spelers, de winkansen aanzienlijk verhoogt. Dat kan een groep zijn die je zelf opzet, maar je kunt ook in een groep meespelen met spelers die je helemaal niet kent. De recordjackpot van € 177,8 miljoen werd gewonnen door een groep van zeventig spelers. Als de jackpot gelijk over de groepsleden verdeeld is, hebben alle leden ruim € 2,5 miljoen gekregen – een mooi bedrag!

Je hoeft je koffers niet te pakken…
Natuurlijk is het het allerleukst om je lot te kopen in een van de tabaccherie in Italië en samen met de Italianen te discussiëren over de te kiezen nummers. Maar om in de SuperEnalotto mee te spelen, hoef je niet stante pede naar Zuid-Europa af te reizen. Diverse aanbieders van loterijen bieden je de optie om online mee te spelen.

Bij theLotter koop je online loten voor zo’n vijftig van de mooiste loterijen ter wereld, waaronder de SuperEnalotto en de SuperStar. In veel van deze loterijen kun je ook in groepsverband meespelen, om meer kans te maken op de jackpot, maar ook op de vaak ook erg aantrekkelijke secundaire prijzen. In bocca al lupo!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Al jaren speel ik zelf mee met deze loterij. Het voordeel van de Superenalotto vindt ik de snel stijgende jackpot. Verder keren zij ook altijd veel kleinere bedragen uit. Zelf al eens 250 euro gewonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *