Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ciao!- de betekenis van deze Italiaanse begroeting

Saskia: ‘Al acht maanden lang begroet ik jullie elke ochtend met Ciao tutti. Nu ik een maand lang verslag heb gedaan van mijn belevenissen in Venetië, kan ik eigenlijk niet naar Rome vertrekken zonder de herkomst van het woordje ciao uit te leggen.

Ciao is afgeleid van de Venetiaanse uitdrukking sciào vostro (schiavo vostro in het Italiaans), hetgeen letterlijk ‘ik ben uw slaaf’ betekent. De Venetianen die deze uitdrukking gebruikten waren uiteraard geen echte slaven van degenen die ze met deze groet gedag zeiden; het was meer een manier om uit te drukken dat je de ander graag mocht en dat hij altijd op je zou kunnen rekenen in tijden van nood.

Langzamerhand werd deze begroeting afgekort tot ciào, waardoor de link met slavernij en hulp in nood ook verdween. Gedurende de bloeitijd van de Venetiaanse Republiek raakte deze begroeting ook in de rest van Italië steeds meer bekend, en geleidelijk aan werd het de standaard begroeting, zoals het Nederlandse dag of hallo.

Ook buiten de Italiaanse grenzen raakte het woordje steeds meer in zwang. Volgens Wikipedia is Ernest Hemingway verantwoordelijk voor de export van ciao naar Groot-Brittannië. Dankzij zijn boek A Farewell to Arms (1929), dat zich in het noordoosten van Italië afspeelt, groeten ook Britten elkaar met ‘Ciao!’ in plaats van ‘Goodbye!

Vanuit het Venetiaanse dialect is deze begroeting dus uitgegroeid tot een wereldwijde groet, die mensen vaak vrolijk stemt omdat ze het direct verbinden met het heerlijke la dolce vita-gevoel in Italië. Dankzij deze eeuwenlange overlevering en aanpassing kan ik jullie dus elke morgen begroeten met Ciao tutti! – en dat hoop ik nog heel lang te blijven doen!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Die Italiaanse bestemming weet ik al!!!
    Ik hoop weer te gaan genieten bij Agriturismo Il Girasole in Grosseto!
    Alleen nog even plannen, maar daar is dan mooi deze Italiaanse agenda voor.
    Leuke tip Saskia!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *