Naast een lijst aan bezienswaardigheden in Manhattan wilden Saskia en Paul ook graag een dagje Brooklyn verkennen. Deze New Yorkse wijk telt echter maar liefst 2,7 miljoen inwoners en is zo uitgestrekt (het is ruim drie keer zo groot als Manhattan) dat je lang niet alles in één dag kunt zien.
Om de mooiste plekjes in Brooklyn te ontdekken, gingen Saskia en Paul dan ook op pad met een lokale gids, de Nederlandse Daan, die fietstours organiseert voor Bikelyn Tours.
Daan woont al enige tijd in Brooklyn en kent de wijk als geen ander. Omdat hij graag veel van ‘zijn’ Brooklyn wilde laten zien, stapten we samen met een aantal andere Nederlanders, onder wie collega-blogger Natasja van Wat zij zegt, op de fiets.
Zo kun je makkelijk grotere afstanden overbruggen, hetgeen met al die bijzondere plekken geen overbodige luxe is. Bovendien is het in deze wijk zo lekker rustig in vergelijking met het drukke Manhattan, dat fietsen er ook gewoon fijn kan zonder dat je alleen maar oog moet hebben voor het verkeer.
Saskia: ‘De oranje fietsen staan al voor ons klaar op de stoep van Rolling Orange Bikes (269 Baltic Street), waar we hebben afgesproken met Daan.
Saskia’s broer Paul en de Orange Bikes
We hoeven alleen maar even het zadel goed af te stellen en we kunnen op pad. Daan heeft zich goed voorbereid en op mijn verzoek wat Italiaanse extra’s aan de tour toegevoegd, leuk! Zo fietsen we eerst een stukje door Cobble Hill, een wijk die onder de naam Ponkiesbergh is gesticht door Nederlanders, maar waar later veel Italiaanse immigranten woonden. Hoewel het nu een hip stukje Brooklyn is, vind je er nog veel Italiaanse historie.
Zo fietsen we langs het restaurant Mama Maria’s, dat door de Italiaan John Esposito was overgenomen van zijn ouders. Esposito was echter vooral druk met Sal’s Pizzeria, de naastgelegen pizzeria, en Mama Maria stevende af op een ondergang, tot Gordon Ramsey te hulp schoot. Inmiddels kun je er volgens Daan prima Italiaans eten, al zijn er veel meer Italiaanse adressen in Brooklyn. We noemen er straks nog een paar.
Daan tekent zijn Italiaanse route voor het gemak ook in op de kaart
Eerst fietsen we langs de St. Mary Star of the Sea Church (467 Court Street), waar Al Capone in december 1918 in het huwelijk trad met Mae Coughlin. Hoewel de meeste mensen Al Capone zullen associëren met Chicago, werd deze Amerikaanse gangster geboren in Brooklyn, waar hij ook opgroeide.
Zijn ouders, Gabriele en Teresina, waren arme immigranten die vanuit Napels de grote oversteek naar Amerika hadden gemaakt, in de hoop op een betere toekomst. Vader Gabriele werkte als barbier, waarschijnlijk aan Park Avenue.
Al Capone werd geboren in de wijk Red Hook (door de Nederlandse kolonisten Roode Hoek gedoopt vanwege de rode kleigrond), waar we ook even naartoe fietsen. Toen Al Capone hier op 17 januari 1899 ter wereld kwam, was het een achterbuurt, nu is het een van de hipste stukjes van Brooklyn, met prachtig uitzicht op het Vrijheidsbeeld en Manhattan aan de overkant van het water.
Voor een korte koffiestop koos Daan voor Mazzola Bakery, waar ze allerlei Italiaanse lekkernijen verkopen, zoals deze heerlijke cannoli. Daan laat ons ook proeven van het heerlijke lard bread, brood met lardo (bijzonder lekker spekvet van de rug van het varken). Alleen daarom is de oversteek naar Brooklyn de moeite waard!
We stappen opnieuw op de pedalen, voor een tochtje naar Brooklyn Bridge Park, met een unieke kijk op Manhattan én op de beroemde Brooklyn Bridge.
Via Vinegar Hill fietsen we vervolgens naar Williamsburg, een wijk met het grootste contrast van onze hele citrytrip. De eerste straten waar we doorheen fietsen, vormen de orthodox-joodse wijk, met in het straatbeeld slechts mannen met pijpenkrullen en keppeltjes en vrouwen met pruiken achter de kinderwagen. Alsof de tijd heeft stilgestaan… Alleen de mobieltjes vertellen ons dat ook dit gewoon New York anno 2014 is.
Na een paar straten is de sfeer totaal anders. In dit hipper dan hippe stukje van Williamsburg fietsen we langs gezellige koffietentjes en vlotte jonge mensen met een beker koffie of lunch to go in de hand. Ook wij stappen even af en halen een bagel, die we opeten in het East River State Park. Hier eindigt onze route, na zo’n vijfentwintig kilometer. De terugweg leggen we namelijk af per ferry, met beide handen vrij voor mooie foto’s.’
Binnenkort naar New York en net als wij Brooklyn per fiets verkennen? Boek dan een fietstocht bij Bikelyn Tours. Als je het vraagt, stopt Daan (of een van de andere gidsen) vast en zeker bij Mazzola Bakery voor een cannolo en het lard bread!
Na de fietstocht lekker Italiaans eten in Brooklyn? Ga dan naar een van onze favoriete adresjes:
*Peperoncino (72 5th Avenue), een gezellige pizzeria met de juiste dosis pit
*Antica Pesa (115 Berry Street), de Amerikaanse vestiging van een populaire trattoria in de Romeinse wijk Trastevere serveert heerlijke Romeinse pasta’s zoals tagliolini cacio e pepe en bucatini all’amatriciana
*Bamonte’s (32 Withers Street), een van de oudste Italiaanse familierestaurants in New York
*Franny’s (348 Flatbush Avenue), met een originele – en grotendeels – biologische Italiaanse kaart waarvan je alleen al met de appetizers de hele avond kunt vullen
*Grimaldi’s (1 Front Street), voor een pizza right under de Brooklyn Bridge
Ook kent Brooklyn een paar Italiaanse speciaalzaken waar je ook een maaltijd kunt halen, zoals Della Pietra’s (193 Atlantic Avenue), de Italiaanse bakkerij Monteleone (355 Court Street) en Caputo’s (460 Court Street). Ten slotte vind je in Brooklyn ook een heuse Nutelleria (82 5th Avenue), met allerlei lekkers op basis van Nutella.