Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Unesco plaatst de Romeinse limes in Nederland op de Werelderfgoedlijst

Nederland heeft er een icoon van wereldformaat bij! Nadat Unesco eerder al Padova en Montecatini op de Werelderfgoedlijst plaatste (zie ook dit artikel), mogen ook de Neder-Germaanse limes de titel Unesco Werelderfgoed dragen.

een acht meter hoog silhouet van een Romeinse legionair siert
de N11 ter hoogte van Alphen aan den Rijn

De Neder-Germaanse limes bestaan in Nederland uit negentien archeologische vindplaatsen uit de Romeinse tijd, verspreid over de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland. Een ander deel van het erfgoed ligt in Duitsland, waar eerder al de Boven-Germaanse limes als Werelderfgoed werden aangemerkt.

Kenmerkend voor het deel dat nu wordt toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst, zijn onder meer de innovatieve manieren die de Romeinen bedachten om om te gaan met de grillige rivier, het netwerk van forten dat langs de rivier is gebouwd en de bijzonder goed bewaarde houtresten.

Castellum Matilo (Leiden)

De noordelijke grens van het Romeinse Rijk

De limes was zo’n tweeduizend jaar geleden de buitengrens van het Romeinse Rijk, dat in de tweede eeuw na Christus op zijn grootst was. Het omvatte delen van Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika en werd omringd door een ingenieus grenssysteem met een lengte van meer dan vijfenzeventighonderd kilometer.

In Nederland liep de grens langs de Rijn. Op de zuidoevers bouwden de Romeinen legerkampen, wachttorens, wegen en waterwerken. Lokale gemeenschappen vestigden zich in de nabijheid van de limes. De grens vormde zo ook een uitwisselingsplaats van kennis en cultuur.

Castellum Hoge Woerd (Utrecht)

Het grootste archeologische monument van Nederland

Juist het Nederlandse deel van de limes laat zien hoe innovatief de Romeinse militairen waren en welke maatregelen ze namen om te reageren op het grillige rivierenlandschap.

De limes vormt een lint van archeologische schatten door Nederland: bijzondere gebruiksvoorwerpen zoals sieraden en glaswerk, schepen, resten van forten en wachttorens, maar ook wapens en gereedschap. Daarmee is het het grootste archeologische monument van Nederland.

Castellum Meinerswijk (Arnhem)

Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco-commissie reageert opgetogen op de toekenning van de Werelderfgoedstatus: ‘Het is fantastisch dat het Nederlandse stuk van de grens van het Romeinse Rijk nu op de Werelderfgoedlijst is geplaatst.

De Romeinen zijn circa vierhonderdvijftig jaar lang aanwezig geweest in Nederland en hebben allerlei sporen nagelaten. Dat Nederland zo lang – en zo lang geleden al – onderdeel was van een veel groter geheel, is zeer belangrijk voor onze blik op de geschiedenis en onze plek in de wereld.’

Romeins gezichtsmasker aan de Waal (Nijmegen)

Ontdek het nieuwe Werelderfgoed

De volgende negentien delen van de Limes in Nederland hebben vanaf nu Werelderfgoedstatus:
*Castellum Matilo – Leiden-Roomburg
*Castellum – Katwijk-Valkenburg (centrum)
*Vicus – Katwijk-Valkenburg (De Woerd)
*Corbulo-kanaal – Voorburg
*Forum Hadriani – Leidschendam
*Castellum – Woerden
*Castellum Fectio – Bunnik
*Hoge Woerd – Utrecht
*Wachttoren – Leidsche Rijn
*Castellum – De Meern
*Limesweg – De Meern
*Castellum Meinerswijk – Arnhem
*Castellum – Zevenaar
*Castraterrein – Nijmegen
*Castellum – Nijmegen
*Castellum – Berg en Dal
*Aquaduct – Berg en Dal
*Tempel – Elst
*Pannenbakkerij Berg en Dal

Castellum Fectio

Meer lezen over de Romeinse limes

Wij hopen in het najaar een deel van de Romeinse limes te voet te verkennen. We kochten daarvoor alvast de wandelgids Romeinse Limespad – wandelen langs de grens van het Romeinse Rijk in Nederland.

Voor meer achtergrondinformatie duik je in Romeinen langs Rijk en Noordzee – de limes in Nederland. Dit boek biedt een volledig en toegankelijk geschreven overzicht van de rijke geschiedenis van de Romeinse Limes in Nederland, met veel illustraties, foto’s en reconstructies.

Je ziet hoe de limes zich ontwikkelden van geïsoleerde voorposten tot een aaneengesloten linie en ontdekt de fascinerende wereld van de Romeinen langs de Rijn.

Romeinse weg bij Valkenburgkunstwerk bij Rijswijk

foto’s: Mike Bink, Henk Braam, Jeroen Savelkouls
Stichting Tijdlijn & C. Thunnissen via Romeinen.nl

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *