Download gratis de Ciao tutti app!

Romeinen langs de Rijn – een archeologische ontdekkingstocht in het Rijksmuseum van Oudheden

De nieuwe familietentoonstelling Romeinen langs de Rijn laat jong en oud ontdekken hoe mensen tweeduizend jaar geleden leefden langs de Nederlandse Rijn. De expositie is tot en met 28 februari 2021 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

De Rijn vormde de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Maar wie denkt dat langs deze grens alleen soldaten in forten woonden, heeft het mis. In de dorpjes langs de grens, en zelfs ín de forten, woonden ook de vrouwen en kinderen van de soldaten, en hun bedienden. Bovendien waren er handelaren en ambachtslieden te vinden die zaken deden met het leger. Al hun verhalen zijn nu voor het eerst gebundeld in één tentoonstelling.

Romeinen langs de Rijn vertelt de verhalen van soldaten en families, van hun bouw- en kookkunsten, spellen, vermaak en verbroedering. Bijna alle ruim driehonderd voorwerpen die te zien zijn, zijn archeologische vondsten uit de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland, waar de Romeinse grens doorheen liep. Ze zijn opgegraven bij de Romeinse forten en de omliggende dorpen.

Veel van deze vondsten zijn nu voor het eerst te zien. Er zijn zwaarden, helmen, maar ook damessieraden, speelgoed van hout, babyflesjes, borden met ingekraste soldatennamen, godenbeeldjes en het bronzen diploma van een militair.

Een van de vrouwen langs de limes was bediende Salvia Fledimella. Haar voormalige baas, Sextus Salvius, liet na haar dood een kostbare grafsteen voor haar oprichten – een van de topstukken van de tentoonstelling. Blikvangers zijn daarnaast een opvallende bronzen ruiterhelm met een adelaarskop, leren kinderschoentjes uit Vechten en de vondsten uit het graf van ‘de man van Velsen’. Deze vermoorde soldaat van de hulptroepen werd, in z’n volledige uitrusting met zilveren dolk en gordel, begraven in een waterput.

Voor kinderen is er een doe-boekje vol zoekopdrachten en hersenkrakers. Als ‘nieuwe inwoners’ van het Romeinse grensgebied nemen ze al speurend een kijkje in het leven van tweeduizend jaar geleden. Om in te burgeren krijgen ze een Romeinse naam en maken ze kennis met de taal van de Romeinen (het Latijn) en hun gewoontes.

Er is een virtuele ‘vervloekingsput’ en zijn er Romeinse recepten om zelf uit te proberen met een keukenspel. In de zomervakantie zijn er extra spel-, speur en puzzelactiviteiten. Wie alle stempels in zijn Romeinse paspoort verzamelt, mag zich een ware Romein noemen. Voor de liefhebber is er extra aandacht voor tweehonderd jaar archeologisch onderzoek in Nederland langs de Romeinse grens.

© foto’s Rijksmuseum van Oudheden

Praktische informatie
De tentoonstelling Romeinen langs de Rijn is tot en met 28 februari 2021 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden (Rapenburg 28, Leiden). Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *