Home » Italië dichtbij » Da Portare Via – Napolitaanse pizza in Amsterdam
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Da Portare Via – Napolitaanse pizza in Amsterdam

Bij ons om de hoek zit een van de lekkerste pizzabakkers van heel Amsterdam: Da Portare Via. Letterlijk betekent dit ‘om mee te nemen’, maar gelukkig staan er in de kleine pizzeria ook wat tafeltjes waaraan je je versgebakken pizza kunt verorberen.

En dat is maar goed ook, want zoals Johannes van Dam in het Parool schreef: ‘Met de afhaalpizza van Da Portare Via kun je thuiskomen. Het valt alleen niet mee te wachten tot thuis. De geur van de gebakken bodem en de verse basilicum verleiden je onderweg al te knabbelen. Eenmaal thuis kun je de overgebleven helft opsmikkelen zonder overvallen te worden door het gevoel van spijt dat je vaak krijgt bij afhaaleten.’

Eigenaar en bedenker Tijs van Ballegoijen de Jong haalde zijn houtovens helemaal uit Italië, om er zeker van te zijn dat de pizza’s van Da Portare Via net zo lekker zijn als die van zijn collega-pizzabakkers in het thuisland van de pizza. Ook krijgen de pizza’s zo die perfect dunne, knapperige bodem die zo eigen is aan de Napolitaanse pizza en misschien wel het belangrijkste kenmerk van de overheerlijke pizza’s die dagelijks bij Da Portare Via worden gebakken.

Het idee voor een authentieke Italiaanse pizzeria kreeg Tijs echter niet in Napels, maar iets noordelijker, in Rome. Toen hij daar een tijdje woonde, genoot hij het meest van twee dingen die in Nederland (nog) schaars waren: goede koffie en een echt lekkere pizza, zonder zompige korst en met verse tomatensaus in plaats van met tomatenpuree uit blik. Tijs ging op onderzoek uit – geen straf als je bedenkt dat hij daarvoor vaak de lekkerste pizza’s mocht proeven. Hij ontfutselde de pizzabakkers de kneepjes van het vak en sloeg aan het experimenteren. De eerste vestiging van Da Portare Via, aan de Leliegracht in Amsterdam, was al snel zo’n succes dat een tweede pizzeria volgde, ditmaal aan de Frans Halsstraat. Sinds kort is de derde zaak, aan de Copernicusstraat, een feit.

Het enige nadeel is dat het zo moeilijk kiezen is uit het lijstje pizza’s. De laatste keren zwichtte ik steeds voor de pizza Sofia, met tomaat, mozzarella, ricotta, pancetta, spinazie en nootmuskaat, of de pizza bianca, met alleen mozzarella en wat peper en zout. Gisteravond besloot ik echter geheel in stijl van deze maand een pizza napoletana te bestellen.

De pizza’s worden pas na bestelling bereid, dus ik kon stiekem over de schouder van de pizzabakker meekijken om te zien waarmee de pizza nu precies wordt belegd. Eerst werd de bodem uiteraard bestreken met verse tomatensaus en belegd met mozzarella. Vervolgens werden hier ansjovis, zwarte olijven en kappertjes op gerangschikt en werd de pizza bestrooid met tijm. Volgens het traditionele recept van de Napolitaanse pizzabakkers zou dit oregano moeten zijn, maar een kniesoor die daarop let. De pizza smaakt er in elk geval niet minder om!

Na een Napolitaanse pizza kun je overigens ook een meer dan Napolitaans kopje koffie drinken, van het merk Kimbo. De koffie wordt niet alleen bereid volgens de richtlijnen van een barista uit Napels, ook de koffie zelf komt uit Napels.

Kimbo kent een lange Napolitaanse traditie. Na de Tweede Wereldoorlog hielpen de broers Franseco, Gerardo en Elio Rubino hun vader in zijn levensmiddelenwinkel annex koffiebar in Napels. Ze brandden daar ook hun eigen koffie, die door de buurtbewoners zo werd gewaardeerd dat de broers besloten deze koffie door heel Napels te gaan verspreiden. Ze gingen koffie verkopen aan verschillende Napolitaanse barretjes, cafés, restaurants en winkels.

In 1963 startten zij hun branderij en brachten ze hun koffie op de markt onder de naam Caffè Kimbo. Binnen tien jaar was Kimbo marktleider in Napels. Sindsdien heeft de koffie van de broers ook de rest van Italië veroverd. Het bedrijf wordt nog altijd geleid door de familie Rubino en heeft inmiddels ook buiten Italië een sterke positie in de koffiemarkt.

Desondanks wordt de koffie nog steeds gebrand waar het begon, in Napels. Na ruim een halve eeuw staat Caffè Kimbo nog steeds symbool voor de authentieke Napolitaanse espressocultuur, waar kwaliteit, pure smaak en temperament voorop staan. De perfecte afsluiting van een perfecte pizzamaaltijd dus!

Da Portare Via
Frans Halsstraat 63 / Leliegracht 34 / Copernicusstraat 49, Amsterdam

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *