Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek de Vlaamse Ardennen en de Leiestreek met La Bella Vespa

Net ten zuiden van Gent ligt het pittoreske Sint-Denijs-Westrem, een plaatsje aan de Leie met een Italiaans tintje. Hier is namelijk La Bella Vespa gevestigd, dat ruim twaalf jaar geleden is opgericht door Ingrid de Wit, met een enkele Vespa in de verhuur.

Inmiddels is het verhuurbedrijf in handen van  Jean François, de zoon van Ingrid. Het is in de tussentijd flink gegroeid; er staan nu vijfenveertig Vespa’s, tien elektrische scooters én twee boten tot je beschikking, met een gevarieerd aanbod aan routes om de schitterende omgeving van Gent te verkennen.

Erwin volgde op uitnodiging van La Bella Vespa de combi-route, die een deel van de Scheldevallei, de Vlaamse Ardennen en een stuk van de Leiestreek omvat. Een stukje Vlaanderen dat zeer Italiaans aan doet!

Erwin: ‘Wanneer ik arriveer bij La Bella Vespa, zie ik dat er al heel wat kleurrijke Vespa’s staan te wachten op de gasten van vandaag. Voordat ik mijn Vespa laat zoemen, schuif ik nog even aan voor een ontbijt op zijn Italiaans, zodat Jean François me iets meer kan vertellen over zijn Vespadroom. Het belooft een mooie zomerse dag te worden, ideaal voor een ritje op een Italiaans stijlicoon door het Vlaamse landschap.

Voordat ik vertrek, krijg ik van Jean François een uitgebreide uitleg over de Vespa Primavera 50cc. en het handige navigatiesysteem. Wel zo fijn, want het is alweer even geleden dat ik op een scooter heb gereden.

Omdat de meeste klanten van La Bella Vespa weinig ervaring hebben met het rijden op een Vespa, zijn de routes zo opgezet dat elke beginnende scooterrijder veilig en met een gerust hart de route kan rijden. Jean François selecteert in het navigatiesysteem de combi-route en dan ben ik klaar voor vertrek. Andiamo!

Het eerste deel van de route voert door stedelijk gebied, maar al snel rijd ik door het groene landschap van de Scheldevallei. Een van de eerste mooie punten op de route is Zevergem, een klein dorpje aan de Schelde. Net buiten het dorpje ligt het Natuurreservaat Scheldemeersen. Bij mooi weer is dit een prima plek om even van de natuur en de stilte te genieten.

Na een stuk parallel aan de Schelde te hebben gereden, steek ik de rivier over om zo de Vlaamse Ardennen binnen te rijden. Bij het dorpje Gavere passeer ik de vroegere Burcht van Gavere.

Vanaf hier verandert het landschap van vlakke groene weides naar een heuvelachtige omgeving. Al snel doet de omgeving mij aan Toscane denken. Met een beetje fantasie zijn het de heuvels waar deze regio zo beroemd om is, waar je doorheen zoeft.

Met elke kilometer die onder mijn banden door zoeft, waan ik me meer in Italië. Zo staan er langs de weg diverse kapelletjes, zoals de mooie Sint-Christianakapel. Het Italiëgevoel is helemaal compleet als ik een kleine wijngaard en een veld vol zonnebloemen passeer. Troppo bello!

Het fijne aan het rijden op een scooter is de ultieme vrijheid. Je kunt zelf bepalen in welk tempo je de route wil rijden en er is voldoende ruimte ingebouwd zodat je kunt stoppen om een terrasje te pakken bij een van de vele leuke barretjes en restaurants die langs de route zijn te vinden, zoals de Ter Biestmolen in Zwalm.

Via kleine weggetjes doorkruis ik de Vlaamse Ardennen en zoef ik terug richting de Leiestreek. Onderweg passeer je ook een aantal typische Belgische weggetjes: de beroemde – en in de wielerklassieker de Ronde van Vlaanderen beruchte – kasseienstroken.

Eenmaal terug in de Leiestreek is het landschap weer vlak en ervaar ik afwisselend de geur van vers gemaaid gras en boerenlucht uit de weilanden. Her en der begroeten groepen koeien mij op de route richting het dorpje Deurle, waar de lunch wacht.

Deurle is een klein pittoresk dorpje, dat is verkozen tot een van de mooiste dorpjes van Vlaanderen. Via het centrum met witte huizen kom ik terug aan de Leie en doemt Auberge du Pêcheur op.

Ik parkeer mijn Vespa en schuif aan voor een lunch op het terras aan de Leie. En niet zomaar een terras: dat van Auberge du Pêcheur is al een aantal keer verkozen tot het mooiste terras van Vlaanderen.

Je hebt er prachtig uitzicht en ik kan heerlijk bijkomen van alle indrukken die ik onderweg heb opgedaan. Terwijl ik geniet van een warme lunch is het op de Leie een komen en gaan van kleine jachten, sloepen en kajakken. Iedereen geniet volop van het zomerse weer.

Na de lunch is het de hoogste tijd om de Italiaanse ‘wesp’ weer te laten zoemen, voor het laatste deel van de route door de Leiestreek. Het navigatiesysteem brengt me naar de andere kant van de Leie, waar het prachtige kasteel van Ooidonk staat. Helaas is het op dat moment gesloten, maar met wat ik ervan kan zien is het zeker een bezoek waard.

De route gaat verder noordwaarts via het Kasteel van Crombrugghe door het groene landschap richting de witte Van Vlaenderensmolen Vinderhoute, die trots boven het natuurgebied de Molenmeers uitsteekt en een echt herkenningspunt is in de regio. De molen markeert bijna het einde van de route, die via Drongen terug naar Sint-Denijs-Westrem gaat.

Na ongeveer negentig kilometer toeren met de Vespa zit de prachtige route door Vlaanderen erop en ben ik terug bij La Bella Vespa. Er wacht nog een verrassing als ik met de luxe sportboot van La Bella Vespa, die je ook kunt huren (mét kapitein), een stukje over de Leie mag varen.

Voor ik er erg in heb, zit ik aan boord bij Luc die de boot in een rustig tempo langs de prachtige tuinen en villa’s langs de Leie vaart. De rondvaart is een perfecte afsluiting van deze heerlijke dag in dit prachtige stukje Vlaanderen, dat verrassend veel als Italië voelde…’

Praktische informatie
La Bella Vespa (Beukenlaan 65, Gent) biedt verschillende Vespatours, of je nu in je eentje een tocht wil maken, met z’n tweetjes of met een hele groep vrienden. Ook voor vrijgezellenfeesten en teambuilding ben je bij La Bella Vespa aan het juiste adres en uiteraard is maatwerk mogelijk.

Voor de verschillende opties kun je het beste de website van La Bella Vespa bezoeken of direct contact opnemen met La Bella Vespa via 0032-485464949 of via info@labellavespa.be.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *