Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Italiaans Groningen – la dolce vita in het hoge noorden

Groningen lijkt dan wel ver verwijderd van het zuidelijke Italië, maar de stad heeft veel Italiaanse invloeden. Dat ontdekten we afgelopen week, tijdens een tweedaags verblijf in deze gezellige stad vol Italiaanse adresjes.

Processed with Moldiv

Het begint al meteen als je het station uit wandelt, met als eerste blikvanger het Groninger Museum. Dit kleurrijke bouwwerk is een ontwerp van de Italiaanse architect Alessandro Mendini, wiens naam vereeuwigd is in de naam van het restaurant van het Groninger Museum. Wij bezochten de prachtige expositie Het geheim van Dresden, met werken van onder anderen Titiaan, Vanvitelli en Canaletto. Die tentoonstelling geeft Groningen nog tot en met 25 mei een beetje extra Italiaans cachet!

Het-geheim-van-Dresden-Groninger-Museum

Wanneer je van het Groninger Museum de stad in wandelt, loop je eerst door de Folkingestraat. Dit is een van de gezelligste winkelstraatjes van Nederland, met uiteenlopende winkels met de leukste en lekkerste producten.

Op nummer 54 zit Ariola, een Italiaanse delicatessenzaak met naast pasta, olijfolie en wijn twee grote vitrines vol verse lekkernijen. Van emmertjes vol pesto en allerlei soorten tapenades tot aardappelkroketjes, risottoballetjes, spinazietaartjes en gevulde groenten. Daarnaast wachten schalen vol pasta, die je voor lunch of diner mee kunt nemen.

Ariola-Italiaanse-delicatessen-Groningen (1)

Ze maken ook nog heerlijke Italiaanse bollen met allerlei soorten beleg, dus je kunt je voorstellen dat het hier rond lunchtijd lekker druk is met Groningers die hun lunchpauze een Italiaanse invulling willen geven.

Ariola-Italiaanse-delicatessen-Groningen (2)

Koffie- en wijnliefhebbers kunnen ook terecht op nummer 37, bij Beans & Grapes. Deze speciaalzaak voor (h)eerlijke koffie en wijn importeert een mooi aanbod Italiaanse wijnen, allemaal gemaakt met respect voor de natuur. Wij vonden er een heerlijke Vernaccia, een mooi souvenir uit Italiaans Groningen!

Beans-Grapes-koffie-wijn-Groningen

Ook bij de buren van Beans & Grapes nemen we een souvenir mee. Hoewel de bonbons van Heerlijk Chocolade worden gemaakt in Limburg, nodigen smaken als cappuccino, tiramisù en espresso toch uit voor een Italiaanse proeverij.

Heerlijk-chocolade-Groningen

De Folkingestraat komt uit op de Vismarkt, waar we bij Laif & Nuver (Gronings voor lief & mooi) meteen verliefd worden op de omvangrijke collectie magneetbordjes. Uiteraard ook hier en daar met Italiaanse touch!

Laif-Nuver-Groningen (1) Laif-Nuver-Groningen (2)

Ook qua architectuur zijn er in de binnenstad Italiaanse invloeden te vinden. Zo is het Waagcomplex (1996) een ontwerp van de Italiaanse architect Natalini. Ook de Openbare bibliotheek Groningen is van Italiaanse hand. Het gebouw is ontworpen door de Italiaanse architect Giorgio Grassi, in 1992. Het moderne pand staat zij aan zij met het oudste huis van de stad Groningen, het Calmershuis, een steenhuis gebouwd rond 1250.

We steken even het water over voor Lo Stivale, een van de betere Italiaanse restaurants van Groningen, net als Osteria Da Vinci. Wij kozen voor la cena dit keer voor een minder bekend adres, La Mensa in de Steenstilstraat. Zoals de naam al aangeeft, heeft dit restaurant wat weg van een kantine: het is laagdrempelig, informeel en sfeervol. Er is voor ieder wat wils: van een snelle pasta tot een uitgebreid menu.

La-Mensa-Groningen (1)

Wij kozen voor een Aperol Spritz om alvast te toosten op wat zomerser weer, met erbij een schaaltje bruschette. Daarna proefden we twee verschillende soorten spaghetti. De pasta maken ze bij La Mensa namelijk zelf – en dat proef je. Na een caffè verlieten we onze tafel en de geweldige foto van la nonna, die de hele avond over ons waakte.

La-Mensa-Groningen (2)

We logeerden in het Asgard Hotel, een fijn boutique hotel, aan de rand van de binnenstad. Hier lieten we onze Italiaanse belevenissen nog even goed op ons inwerken voor we in onze dromen alvast vooruitkeken naar een tweede dag vol Italiaanse inspiratie. Voor we op pad gingen, genoten we in het hotel van een heerlijk uitgebreid biologisch ontbijtbuffet, met genoeg gezonde lekkernijen om de dag goed te beginnen.

Asgard-Hotel-Groningen

De dames van de receptie wezen ons vervolgens op een ons nog onbekend Italiaans adres, niet ver van het hotel: Harvie. Een stijlvolle kledingzaak van Italiaanse allure, waar veel kleding op maat kan worden gemaakt. In de collectie onder andere pakken en jasjes van Italiaanse ontwerpers Zegna of Caruso, shirts van Barba di Napoli en prachtige paraplu’s van Maglia, eventueel op maat en naar wens vervaardigd.

Harvie-Italiaanse-mode-op-maat-Groningen (2) Harvie-Italiaanse-mode-op-maat-Groningen (3)

Ook voor vrouwen is er een mooie collectie truien, vestjes en unieke mantelpakjes, van katoen, wol of kasjmier, allemaal perfect op maat te maken. Tel daar de talloze accessoires en bijzondere parfums bij op, met onder andere Histoires de Parfums en Bois 1920, en je weet dat je je hier helemaal Italiaans in het nieuw kunt steken.

Harvie-Italiaanse-mode-op-maat-Groningen (1)

Last but not least is Groningen sinds afgelopen weekend een nieuw Italiaans adres rijker: Il Gusto Italiano. Aan de S.O.J. Palmenstraat opende Chiara Camera deze delicatessen- annex lunchzaak, naast het Italiaanse restaurant Il Lago, dat wordt gerund door haar vader. Je vindt er naast een uitgebreid aanbod delicatessen ook de lekkerste gerechten die zijn geïnspireerd op de Italiaanse keuken, met veelal biologische ingrediënten, en ’s zomers ook Italiaans ijs.

Il-Gusto-Italiano-Groningen

We waren erg verrast door de Italiaanse sfeer en het Italiaanse lekkers in Groningen. Eigenlijk was er vooral in die laatste categorie te veel om in twee dagen te proeven, dus we gaan zeker nog eens terug om te genieten van Italiaans Groningen.

Wil je net als wij Groningen ontdekken, kijk dan voor vertrek ook op de website van Toerisme Groningen, waar alle exposities, evenementen, wandelingen en ander nieuws op te vinden is. Zo weet je zeker dat je niets mist!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *