Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

London Stone – het stenen hart van Londen

In hartje Londen ligt, net als in willekeurig welke Italiaanse stad, de geschiedenis voor het oprapen. Op Cannon Street 111 bijvoorbeeld, waar in een kleine nis, afgeschermd door een gietijzeren hekwerkje, een grote steen wordt bewaard.

Het is de zogenaamde London Stone, die de stad volgens een legende beschermt. Zolang deze steen veilig is, zal Londen bloeien.

LondonStone 2

De steen zou een overblijfsel zijn van het Romeinse stadscentrum dat hier ooit, in een ver verleden, gelegen was. Om precies te zijn, men vermoedt dat de steen deel uit heeft gemaakt van een groot altaar dat hier door Brutus van Brittannië gebouwd zou zijn.

Deze Brutus, die ook wel Brutus van Troje wordt genoemd, zou de achterkleinzoon van Aeneas zijn geweest, de eerste koning van Brittannië en de stichter van de allereerste stad op de plek van het huidige Londen. De London Stone staat daarom ook wel bekend als de Steen van Brutus.

Over de London Stone

In Dinsdag is voorbij, een thriller van Nicci French, komt de London Stone aan bod. Psychoanalytica Frieda Klein zegt over deze bijzondere steen: ‘Wat ik er leuk aan vind […] is dat die steen in een muur opzij van een winkel zit, dat de meeste mensen eraan voorbij lopen zonder hem op te merken, en dat hij, als hij zoek zou raken, nooit terug gevonden zou worden omdat hij er net zo uitziet als een willekeurige andere steen. Hij betekent niet meer dan wat we willen dat hij betekent.’

De eigenaar van de winkel waarin de helft van de steen te zien is, denkt hier anders over. Volgens hem kun je precies zien waar de steen aan de bovenkant door talloze zwaarden is geschonden. Een van deze ‘littekens’ zou zijn toegebracht door Jack Cade, leider van een troep rebellen die in opstand kwamen tegen Henry VI. Shakespeare haalt deze gebeurtenis aan in zijn stuk over Henry VI, al vervangt hij het zwaard door een staf.

Al die mysteries, verhalen en legendes maken de steen alleen maar geheimzinniger. Waar de steen ook vandaan komt, de eigenaar van de winkel is zeer stellig: ‘De steen beschermt Londen, beschermt ons. Zolang de steen veilig is, zijn wij veilig.’ En dat is een prettige gedachte, want de steen heeft al heel wat eeuwen doorstaan en kan hopelijk nog even tegen een stootje.

Nog een Steen van Brutus

In Totnes (Devon) vind je nog een Steen van Brutus, precies op de plek waar Brutus van Troje met zijn troepen aan land zou zijn gegaan. Deze wordt lang niet zo goed beschermd als zijn broer in Londen; je kunt er gewoon overheen lopen, want anders dan in Londen gebeurt er geen ramp als de steen zou verdwijnen. Voor zover we weten althans…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *