Download gratis de Ciao tutti app!

Olivetti – typemachines uit Turijn

Als we onze blogs een paar decennia eerder hadden geschreven, hadden we ze niet getikt op een Vaio of Mac maar naar alle waarschijnlijkheid op een Olivetti. Deze beroemde schrijfmachines, die tot aan de komst van de computer ontzettend populair waren, kwamen uit Ivrea (een stadje in de provincie Turijn), waar ze voor het eerst in 1908 werden geproduceerd.

Olivetti-10

De eerste machines die van de band rolden kregen, net als de naam van de ‘elektronische letterfabriek’, de naam van de oprichter, Camillo Olivetti. Met zo’n 20 medewerkers werkte hij aan een stabiele productie van evenzoveel schrijfmachines per week. Toch duurde het nog wel even voor de schrijfmachine klaar was voor de grote markt. Dat gebeurde in 1911, toen Olivetti in Turijn de eerste echte typemachine, de M1, presenteerde.

Het aantal geproduceerde typemachines steeg elk jaar opnieuw, net als het aantal werknemers. Vooral onder leiding van Camillo’s zoon Adriano werd het merk groot. Het hielp ook dat steeds meer mensen, onder wie ook beroemde schrijvers, hun werk tikten op een Olivetti. Olivetti was vaak een trendsetter, bijvoorbeeld met de Valentine, een draagbare typemachine die in 1969 het licht zag. Nu was men vrij om te schrijven waar men maar wilde – al zal zo’n machine geen lichtgewicht zijn geweest om mee op pad te nemen.

Hoewel we blij zijn met onze snelle, slimme en vooral draagbare laptops waardoor we overal kunnen werken, is het heerlijk om te grasduinen in de schitterende collectie reclameposters van Olivetti. Er zitten werkelijk pareltjes tussen, die we als inspiratie graag boven ons bureau hangen.

We hebben de volgens ons mooiste 10 typemachineposters voor jullie verzameld. Even lekker terug in de tijd!

Olivetti Olivetti-1 Olivetti-2 Olivetti-3 Olivetti-4 Olivetti-5 Olivetti-6 Olivetti-7 Olivetti-8 Olivetti-9

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *