Download gratis de Ciao tutti app!

Er was eens…. de première van Pinokkio in het Efteling Theater

Al weken keken we ernaar uit: het moment dat de Italiaanse Pinokkio voet zou zetten op Nederlandse bodem. Op Brabantse bodem om precies te zijn, want de houten Pinokkio wordt tot leven gewekt in het Efteling Theater, tijdens de musical Pinokkio.

Pinokkio-musical-Efteling-2

In juli reisde Saskia samen met de vier Pinokkio en de andere castleden naar het Toscaanse Collodi (zie ook deze blog). Voor de musicalsterren en het creatief team de ultieme gelegenheid om inspiratie op te doen voor de musical. De sfeer van het – relatief onbekende dorpje – is prachtig overgebracht op het podium, mede dankzij de ranke cipressen en de zandkleurige huisjes.

Pinokkio-musical-Efteling

Het decor laat je al snel alles om je heen vergeten: je wordt met alle kracht het verhaal in gezogen, waarbij Pinokkio van het ene avontuur in het andere belandt en je als toeschouwer van de ene kleurrijke scène in de andere belandt. Er wordt ademloos toegekeken als het theater verandert in een zee, met een zwemmende Pinokkio op zoek naar zijn vader – misschien wel de mooiste scène die zelfs in een sprookjesboek niet zo prachtig uit de verf kwam.

Het prachtige decor wordt gevuld door minstens zo mooie musicalsterren, met een knap op elkaar inhakende Bert en Bart (de vos en de kat) – een mooi staaltje stemwerk van Barry Beier, een ontroerende Geppetto (gespeeld door Simon Zweers), een kleurrijke, op en top Italiaanse Constanzo (Ara Halici), een betoverende fee (Alexandra Alphenaar) en een vrolijke Pinokkio (afwisselend gespeeld door Davy Gomez, Thijs Overpelt, Jannes Heuvelmans en Max Mies).

Geppetto-Pinokkio-EftelingPinokkio-musical-Efteling-3Fee-Pinokkio-Efteling Vos-kat-Pinokkio-Efteling

Tijdens de première kroop Thijs Overpelt (10) in de huid van de marionet. Bijna letterlijk, want tijdens het grootste deel van de musical is Pinokkio nog een houten pop, die Thijs zo weet te ‘bedienen’ dat een swingend dansje geen enkele moeite lijkt te kosten. Een geweldig getimede prestatie!

Ciao tutti’s eigen musicalster
Ook een bijzondere prestatie is dat er elke voorstelling dertig kinderen op het podium staan die voor één dag een musicalster mogen zijn. Speciaal voor de première mocht Willemijns nichtje Nola (6) meespelen met de grote acteurs en Pinokkio.

Pinokkio-musical-Efteling-premiereNola (tweede rij van voren, in het midden) tussen alle andere acteurs van Pinokkio

’s Ochtends, in de auto op weg naar de Efteling, worden de liedjes nog een keer goed geoefend. Nola mag onder andere meezingen met Geppetto, de vader van Pinokkio, die kan toveren met hout:

‘Breng kapotte spullen altijd naar Geppetto.
En hij maakt ze weer voor niet te veel en vlug!
Ligt je toverstaf in stukken?
Nou, dan nog zal het hem lukken
Je krijgt hem weer als nieuw terug!’

Het meest in de stemming komen we echter met Ik hou van dansen. Nola kan al bijna niet meer stil zitten.

Eenmaal in de Efteling moet er natuurlijk nog meer geoefend worden. Voor drie podiummomenten hebben de dertig musicalsterren-voor-één-dag slechts drie uur de tijd om te oefenen en om zich te verkleden. Nola kan haar geluk niet op als ze een vrolijk rood jurkje aan mag, met bijpassende schoentjes mét hakken. Dat wordt een mooi podiumdebuut!

Pinokkio-Efteling-musical (4)

Willemijn mag heel even meekijken tijdens de uitleg en de eerste repetitie:

Pinokkio-Efteling-musical (1) Pinokkio-Efteling-musical (3) Pinokkio-Efteling-musical (9) Pinokkio-Efteling-musical (10)

Daarna is de zaal voor de kinderen en kunnen wij alleen maar aftellen tot de rode loper wordt uitgerold. Om half drie is het zover en wandelen we het theater in. Grappige bijkomstigheid: Nola’s klasgenootje Noa, de dochter van musicalster Maaike van Widdershoven, doet vandaag ook mee. De fotografen langs de rode loper hebben dan ook vooral oog voor haar, zodat wij ongestoord met Pinokkio op de foto kunnen.

Pinokkio-Efteling-musical (17) Pinokkio-Efteling-musical (20) Pinokkio-Efteling-musical (25) Pinokkio-Efteling-musical (27) Pinokkio-Efteling-musical (30) Pinokkio-Efteling-musical (33)

Binnen wachten Pinokkio-cupcakes en bakken vol met snoep. De aanwezige kinderen geloven echt in een sprookje te zijn beland…

Pinokkio3Pinokkio-Efteling-musical (42)

Maar ondanks de hoeveelheid snoepgoed is het stil als de voorstelling begint. Niemand stuitert van zijn stoel door een te hoge suikerspiegel; iedereen is helemaal in de ban van Geppetto en zijn houten marionet, die dankzij de fee al snel kan praten, zingen en dansen.

Iedereen in de zaal, groot en klein, wordt betoverd door de vrolijke Pinokkio, die springt en swingt alsof hij een mens van vlees en bloed is. Ook wij zitten op het puntje van onze stoel, vooral als Nola het podium opstapt. Eerst nog wat verlegen, maar de magische sfeer krijgt ook de dertig acteurs-voor-een-dag al gauw in zijn greep.

Als ze de tweede keer het podium opkomen, via glijbanen, is alle podiumangst verdwenen en spelen ze de sterren van de Toscaanse hemel boven het toneel.

De zaal leeft intussen mee met de kleine Pinokkio, die het allemaal zo goed bedoelt maar die zich naar in de nesten weet te werken. Gelukkig eindigt het sprookje buitengewoon goed – en ontroerend mooi – het slotapplaus houdt dan ook lang aan.

Pinokkio-Efteling-musical (48) Pinokkio-Efteling-musical (52) Pinokkio-Efteling-musical (53)

Een stralende Thijs glundert na afloop: ‘We kregen zelfs een staande ovatie!’

Pinokkio-Efteling-musical (59)

Terecht, want Pinokkio heeft een prachtig thuis gevonden in de Efteling, waarbij zelfs het betoverend mooie Toscane verbleekt. Gaat dat zien!

helaas is de musical niet meer te zien

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.