Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Waarom iedereen Italiaans zou moeten leren

Italië zal nooit vervelen als vakantiebestemming. Als je bedenkt dat wij al ruim elf jaar elke dag een artikel over al het moois in Italië delen, weet je dat een mensenleven niet genoeg is om alle Italiaanse pareltjes te kunnen bewonderen.

Roma, non basta una vita – zo luidt het gezegde. Eén leven is niet genoeg om Rome te ontdekken. Dat zegt genoeg over hoeveel tijd je nodig hebt om alle andere bijzondere plekken te ontdekken, van bekende en minder bekende steden tot piepkleine borghi, van schitterende wandelroutes tot archeologische sites, van natuurwonderen tot kleurrijke kunstwerken.

Als je Italië écht wil leren kennen, zou je ook Italiaans moeten leren. Niet alleen omdat je je onderweg verstaanbaar kunt maken, maar ook omdat er dan nóg meer deuren voor je opengaan.

In dit artikel delen we vijf redenen waarom elke Italiëliefhebber Italiaans zou moeten leren – buiten het feit dat het natuurlijk een heerlijke taal is, waarvan de muzikale klanken je meteen opvrolijken.

Je begrijpt de Italiaanse cultuur en geschiedenis beter

Stel je voor dat je door de straten van Napels loopt. Op een gegeven moment kom je langs een kerkje dat er van de buitenkant ietwat vervallen uitziet. Je gaat naar binnen en wordt bijna verblind: elk hoekje van het interieur is beschilderd. Er zit een oude man in het kerkje. Als je Italiaans spreekt, kun je hem vragen naar het verhaal van deze plek.

Zo belanden wij vaak op de meest bijzondere plekken. Je vraagt iets aan een voorbijganger, een pastoor, een barista, een buschauffeur, een suppoost… en voor je het weet krijg je een prachtig verhaal te horen, sta je je te vergapen aan schitterende fresco’s of proef je de lekkerste pasta uit de streek.

Taal opent deuren naar nieuwe kennis en verhalen. Door een praatje aan te knopen met locals of hen om advies te vragen, krijg je meer informatie dan uit welke reisgids ook. Zo krijg je meer mee van de cultuur en creëer je unieke herinneringen.

Je leert non-verbaal te communiceren

Italianen staan er om bekend dat ze hun handen graag en vaak laten spreken. Als je Italiaans spreekt zonder handgebaren, spreek je eigenlijk niet echt Italiaans. Handgebaren zijn echt een aanvulling op wat je zegt; ze helpen je uitdrukken wat je bedoelt.

Als je net start met een cursus Italiaans, zal je woordenschat nog beperkt zijn. Je handen kunnen je dan alvast helpen duidelijk te maken wat je wil zeggen, vragen of weten.

Meer weten over de Italiaanse gebarentaal? Deze video van Dolce & Gabbana leert je wat gebaren:

Je leert makkelijker andere romaanse talen

Italiaans is de taal die het dichtst bij het oude Latijn zit. Ongeveer zestig procent van het vocabulaire stamt er direct vanaf. Als je Italiaans leert, kun je ook makkelijker andere talen leren, zoals Frans, Spaans, Portugees en Roemeens.

Je geniet meer van muziek, films en boeken

Als je je een beetje verstaanbaar kunt maken in het Italiaans, geniet je meer van Italiaanse muziek (met songteksten die ineens prachtige verhalen blijken te zijn) en films (in het Italiaans wordt alles toch nét wat mooier gezegd).

Je kunt boeken van Italiaanse auteurs in hun eigen taal lezen. Niet dat vertalingen geen goede weergave zijn (verre van zelfs), maar het is heerlijk om de gedachten die een schrijver aan het papier toevertrouwt in zijn of haar eigen taal te lezen. Zeker bij het Italiaans, waar het ritme van de woorden bijdraagt aan de schoonheid van het verhaal.

Het staat goed op je CV

Een andere taal beheersen dan Nederlands en Engels staat goed op je cv. In eigen land al – want het geeft aan dat je ergens doelbewust energie in steekt en jezelf ontwikkelt – maar helemaal als je ooit in Italië zou willen werken.

Of je nu carrière wil maken in Milaan, de modehoofdstad van de wereld, of een bed & breakfast wil beginnen op het platteland van Puglia, als je Italiaans spreekt, heb je meteen heel veel streepjes voor.

Heb je meteen zin gekregen om in deze melodieuze taal te duiken? Dat doe je natuurlijk het beste in Italië zelf, zodat je de hele dag omringd bent door la lingua italiana.

Korting op een taalcursus Italiaans

ESL taalreizen organiseert taalcursussen in heel Italië. Of je nu naar Rome of Milaan wil of liever kiest voor kleinere steden als Bologna, Florence, Verona of Siena – er is voor ieder wat wils. Als je nu je taalcursus bij ESL taalreizen boekt, profiteer je met code CIAOTUTTI bovendien van een fijne korting.

Op een taalcursus van twee of drie weken krijg je € 50,- korting. Wil je langer blijven, dan loopt de korting op: van € 100,- korting op een taalcursus van vier of vijf weken tot € 150,- korting op een taalcursus van zes of zeven weken en maar liefst € 200,- korting op een taalcursus van acht of meer weken. Buon viaggio!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *