Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Grande! Tiziano Ferro’s Stadio Tour in Rome

Tiziano Ferro in concert in het Stadio Olimpico in Rome- je zult er maar bij zijn geweest… We waren zelf helaas niet bij deze etappe van Tiziano’s Stadio Tour, maar Ciao tutti-lezer Emiel Diender zong met Tiziano mee in Rome. Vandaag doet hij verslag van deze bijzondere belevenis.

Tiziano-Ferrofoto: Andrea Raffin

Emiel: ‘Via het Twitteraccount van Tiziano Ferro zag ik dat hij acht concerten ging geven in de grootste voetbalstadions van Italië. Om precies te zijn in zes verschillende steden. Daar wilde ik als Italiëfanaat absoluut bij zijn!

Aangezien ik Florence, Verona en Milaan al gezien heb, maakte ik de keuze om speciaal voor Tiziano naar Rome te gaan, de Eeuwige Stad. Een mooie gelegenheid om hem live te zien optreden en tegelijkertijd kennis te maken met wereldstad Rome.

Tiziano-Ferr-Stadio-Tour-2015

Iets graag willen is stap één, maar het dan ook nog voor elkaar krijgen is stap twee. Ik heb Google Translate op mijn laptop geïnstalleerd en ben gaan zoeken wanneer de verkoop begon. Vervolgens heb ik op de bewuste dag om exact vijf voor tien in de ochtend het werk neergelegd, om op het juiste moment toe te kunnen slaan. Tot mijn grote verbazing zaten de tickets binnen twee minuten in mijn mailbox. Was het echt? Ja, het was echt! De voorpret kon beginnen. Je had mijn hartslag moeten voelen op dat moment…

Tiziano Ferro
Voor wie Tiziano Ferro niet kent even een korte introductie. Tiziano is op dit moment een van de grootste muzieksterren van Italië. Tijdens zijn carrière heeft hij talrijke prijzen en onderscheidingen gewonnen, waaronder een MTV Europe Music Award in 2004 en een World Music Award in 2010. In Nederland is Tiziano vooral bekend van zijn nummers Perdono (2001) en Breathe Gentle (2008), dat hij samen met Kelly Rowland uitbracht en dat zelfs in de top tien eindigde.

In Italië verpulvert Tiziano Ferro op dit moment met zijn Lo Stadio Tour het ene record na de andere. Daardoor zijn er recent extra concertdata toegevoegd voor San Siro (Milaan) en voor het Stadio Olimpico (Rome). Speciaal voor de concerttour heeft hij ook een album uitgebracht TZN, The Best of Tiziano Ferro. Een aanrader die al een poosje op de markt is. In de Italiaanse media staat vermeld dat het album al vijf keer platina heeft opgeleverd.

The-best-of-Tiziano-Ferro

Stadio Olimpico
Niet alleen Italië is mijn grote hobby, bewegen is dat ook. Als docent Bewegingsonderwijs en voetballiefhebber was ik dan ook enthousiast om het concert bij te kunnen wonen in het Stadio Olimpico, waar normaal gesproken aartsrivalen AS Roma en Lazio Roma spelen. Er is maar liefst negen jaar over gedaan om dit prachtige stadion te bouwen. In verhouding met andere monumenten in Rome is dat best te overzien, maar toch.

Het was Benito Mussolini die graag de Olympische spelen naar Rome wilde halen en opdracht gaf tot de bouw van dit stadion. Op dit moment kan het 72.00 mensen in extase brengen. In Italië is dit ‘moderne Colosseum’ het op een na grootste stadion. Als je een bezoek brengt aan het stadion herken je nog op allerlei plekken het fascisme van Mussolini, maar de omgeving met beelden en cipressen is van Romeinse grandeur.

Bij binnenkomst oogt het stadion groot en indrukwekkend. Ik stond er wel even versteld van. Even een momentje voor mezelf. Later, toen ik ook oog had voor de details, verbaasde ik me wel over de sintelbaan, die de afstand tot het veld vergrootte. Dat is iets wat je wel vaker in Italiaanse stadions ziet. Niet meer functioneel en zeker niet meer van deze tijd.

Tiziano-Ferr-Stadio-Tour-2015-2 Tiziano-Ferr-Stadio-Tour-2015-3

Hoeveel emoties kan een mens overbrengen?
Blijkbaar ontzettend veel. Het hele stadion ging uit zijn dak! Tiziano zorgde voor menige lach en traan. Zijn ogen spreken boekdelen.

Verder heeft deze man een geweldig inlevingsvermogen. Je zag hem genieten van de meezingende fans, je zag hem tijdens de emotionele nummers tot het uiterste gaan en toch hield hij steeds de controle. Controle op wat hij wilde uitstralen op het publiek. Tiziano gaf me een spoedcursus Italiaanse muziekbeleving.

Tiziano-Ferr-Stadio-Tour-2015-4

Als hij zo gepassioneerd zingt en tussendoor een praatje houdt, voel je ook zijn liefde voor het land.Je voelt dat hij blij is met de acceptatie van zijn geaardheid, iets dat in het katholieke Italië niet vanzelfsprekend is.

Hij vertelde dankbaar te zijn voor de steun van zijn familie hierbij en predikte respect voor elkaar. Dat hij na hard werken en persoonlijke strubbelingen een heel stadion uitverkocht kreeg, resulteerde bij hem in een mooie, langs zijn gezicht lopende traan. De stoere Amerikaanse drummer op de achtergrond liet vervolgens hetzelfde zien. Prachtig moment!

Tiziano maakte er een echte show van. Hij moet het van zijn zang hebben, maar het licht, geluid en decor waren ook van een hoog niveau. Daardoor verveelde het stadionconcert geen moment. Al met al heel spectaculair. Het is tevens te prijzen dat je kan dansen en zingen tegelijk – laat staan als je al draaiend in de lucht aan een koord hangt…

Tiziano-Ferr-Stadio-Tour-2015-5 Tiziano-Ferr-Stadio-Tour-2015-6

Tiziano kwam op in een voor hem bekende zwarte smoking, waarvan hij een paar nummers later een rood kostuum maakte. Hij sloot in spijkerbroek en T-shirt af, heel casual maar stijlvol. Goed gekleed zijn is duidelijk van belang in dit land, zelfs in een stadion.

Tiziano liet mij tot in mijn tenen voelen waar het eigenlijk om gaat. De liefde, het leven en respect voor elkaar. Muziek is dan, ondanks het taalverschil, ineens universeel.’

Een kleine video-impressie van het concert:

P.S. Op 15 december 2015 geeft Tiziano Ferro een concert in Brussel, in Vorst Nationaal. Da non perdere!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

5 reacties

 1. Rene Speetjens

  Mooi verslag Emiel! Groot artiest die Tiziano . Ik zal kijken om ook eens een vertaling van een van zijn nummers te doen op deze site . Ciao Rene

 2. Mooi geschreven, leuk om te lezen! Ben zelf naar Florence gegaan om hem te zien (en ook naar Turijn drie jaar geleden). Onvergetelijk!

 3. Emiel Diender

  Dank jullie wel! De verleiding is groot om hem ook in Brussel te zien optreden, maar of hij dit kan overtreffen..? Voorlopig komen alle ‘beelden’ nog steeds langs, als zijn cd hardop in de auto aanstaat. Genieten!

 4. Wat een superleuk verslag en wat supertof dat je dit op die plaats hebt meegemaakt! Ik zou zó graag naar Brussel willen maar ik kan lastig vrij nemen 🙁
  Veel plezier met nagenieten en bedankt voor het laten meegenieten 🙂

 5. margreet brouwer

  Heel goed gedaan emiel.
  Dat je het concert zo beleefd hebt wist ik niet.
  Gefeliciteerd met je mooie blog. En dat al je dromen over italie uit mogen komen.
  Ik kijk uit naar je volgende verhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *