Home » Italiaanse taal » Leer je zelf Italiaans
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Leer je zelf Italiaans

David is net als wij gefascineerd door Italië en de Italiaanse taal. Hij zegde recent zijn baan in de financiële wereld op om zich meer toe te kunnen leggen op alle verrassingen die Italië te bieden heeft. Deze verrassingen zal hij regelmatig met ons – en met jullie delen.

Vandaag, in zijn allereerste blog voor Ciao tutti, vertelt hij over zijn reis door la lingua italiana, de Italiaanse taal. Hij heeft namelijk zonder cursus of andere lessen Italiaans geleerd, gewoon vanuit huis.

Italiaans-leren (2)

David: ‘Op het moment van schrijven ben ik net terug van enkele dagen kerst in Italië. La mamma van de Italiaanse familie waar ik op bezoek was, heeft vanaf het moment van mijn aankomst tot het moment van vertrek in de keuken gestaan.

De lunch werd dagelijks afgelost door het diner, met op het menu onder andere casoncelli alla bergamasca (handgemaakte ravioli uit Bergamo), risotto allo spumante, spaghetti ai frutti di mare, gestoofde varkensribbetjes met savooiekool en salame di cioccolato – en nog veel meer. Zowel lunch als diner werden ingeluid met een aperitivo inclusief de nodige antipasti. ’s Nachts uitbuiken in de lokale wijnbar bleek onmogelijk omdat er pandoro (een dolce uit Verona) bij de wijn werd geserveerd. Het hield maar niet op.

pandoro-kerst-Italie

Gelukkig spreek ik redelijk Italiaans en kon ik op de nodige momenten aangeven dat ik ondanks het heerlijke eten te vol zat (troppo pieno) om nog door te eten. Op dat soort momenten ben ik extra blij dat ik mezelf Italiaans heb leren spreken, zonder cursus of lessen. Daarbij werd ik aangemoedigd door de volgende zinnen:

Nel mezzo del cammin di nostra vita
mi ritrovai per una selva oscura,
ché la diritta via era smarrita.

Zo wonderschoon begint namelijk het capolavoro van Dante Alighieri, La Divina Commedia. En het rijmt. Daarom heb ik mezelf ooit beloofd De Goddelijke Komedie in het Italiaans te lezen.

Italiaanse-taal-leren-Dante (1)

Het enige dat mij in de weg stond, niet bepaald een kleinigheid, was de taal zelf. Net als Dante besloot ik een lastige maar fascinerende tocht te ondernemen door de Italiaanse taal. Met wat discipline en een app als mijn eigen Virgilio. Via de hel naar de louteringsberg op weg naar de hemel om de prachtige taal van Dante, Verdi en Fellini te leren!

Spreken, lezen en schrijven met Duolingo
Het internet heeft voor veel nieuwe mogelijkheden gezorgd met betrekking tot het leren van een taal. Sinds 2012 bestaat Duolingo, een website én overzichtelijke app voor de smartphone. Er bestaan meer van dergelijke applicaties maar het doel van Duolingo is om uiteindelijk als vertaalmachine van teksten te dienen, voor én door gebruikers. Voor de beginner biedt Duolingo een uitgebreide taalcursus die dezelfde structuur heeft als de taalstudieboeken die we allemaal vast nog kennen van de middelbare school.

Duolingo-Italiaans-leren (3)

Door middel van korte oefeningen kom je steeds verder in de taal. Op dit moment bestaat nog niet de mogelijkheid om vanuit het Nederlands Italiaans te leren. Gelukkig helpt een gemiddeld basis-Engels je al een heel eind op weg. De app start met standaardzinnen zoals:

io sono un uomo = ik ben een man
lui è un ragazzo = hij is een jongen

Vervolgens zijn er telkens nieuwe onderwerpen te verzamelen. Deze onderwerpen variëren van veelgebruikte woorden in de Italiaanse keuken tot werkwoordtijden en andere grammatica.

Door dagelijks een half uur te besteden aan Duolingo heb ik een goede basis kunnen opbouwen, met name op het gebied van schrijven, lezen en spreken. Het luisteren moest toen nog komen.

Luisteren met ItalyHeritage
Qua luistervaardigheid heb ik veel geleerd van ItalyHeritage, een Engelstalige website waar je kennis kunt maken met de Italiaanse cultuur. De website heeft een groot aantal Youtube-video’s beschikbaar, vergezeld van de tekst uit de video in zowel het Italiaans als het Engels. Dit is een perfecte manier om je luistervaardigheid te trainen. De video’s variëren van de geschiedenis van een klein Italiaans dorp tot het productieproces van de beroemde Lombardische kerstklassieker panettone.

Italy-Heritage-Italiaans-leren (1) Italy-Heritage-Italiaans-leren (2)

 

Door regelmatig een video te bekijken en vooral mee te lezen, heb ik effectief leren luisteren naar het Italiaans. Bijkomend voordeel is dat je op deze manier ook gevoel krijgt bij de uitspraak.

Italiaans-leren (1)

Vijf tips & tricks
Naast deze twee fijne digitale leermogelijkheden zijn nog vele handige manieren om Italiaans te leren. Ik deel graag vijf tips & tricks:

1 Houd een eigen bestand bij met wat je geleerd hebt. Zelf heb ik door middel van het bijhouden van alle woorden die ik via Duolingo en ItalyHeritage tegen ben gekomen in een Excelbestand (met tabbladen per onderwerp) mijn woordenschat aanzienlijk kunnen uitbreiden.

Italiaanse-taal-leren-Dante (2)

2 Stel je taalinstelling op je telefoon in op Italiaans. Zet daarbij ook Google Translate op je telefoon, zodat je alles wat je in het dagelijks leven ziet direct kunt vertalen.

3 Probeer wekelijks een artikel in het Italiaans te lezen. Italiaanse kranten als La Repubblica, Corriere della Sera en Il Sole 24 Ore bieden kwaliteit. The Huffington Post is een blog met interessante artikelen. Het is een aanrader deze media te volgen op Twitter en te liken op Facebook zodat je nog meer wordt geconfronteerd met het Italiaans.

4 Wees niet bang om Italiaans te spreken. Zodra je gaat twijfelen aan jezelf, ga je meer fouten maken of durf je niet meer op deze manier te oefenen. Probeer je eerste zinnen uit als je in Italië bent of gewoon in eigen land, bij een Italiaans restaurant.

5 Ga zelf op zoek naar nieuwe manieren om Italiaans te leren. Zoek bijvoorbeeld een Italiaan om brieven naar te schrijven en mee te videochatten om te leren schrijven en spreken. Jij kan hem of haar dan helpen met Engels. Misschien mag je zelfs een keer langskomen!

La lingua è bella
Nog steeds heb ik La Divina Commedia niet in het Italiaans gelezen. Maar als ik luister naar Roberto Benigni (bekend van onder andere de film La vita è bella) die de eerste canto uit zijn hoofd citeert, dan voel ik de drang om zo snel mogelijk het boek erbij te pakken en hardop te gaan lezen. Che bella lingua!’

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

13 reacties

 1. Wat geweldig dat er nu een blog is over het leren van het Italiaans!! Mijn man en ik zijn daar al een paar jaar mee bezig en ook wij hebben handige podcasts gevonden en een tijdschrift dat in Duitsland wordt uitgegeven: Adesso. Ook komende zomer gaan we ons Italiaans weer ‘live’ oefenen.

 2. Naast duolingo gebruik ik ook memrise, zowel een app als een website om de woordenschat te oefenen, uitbreiden (Engelstalig)

 3. Bravissimo!

  Duolingo had ik ook al ontdekt. Verder de wiki italiaanse grammatica en de lessen van Arrivederci 1 op youtube. Maar ik ga gelijk de andere suggesties bekijken.

  Grazie mille.

 4. Dapper! Maar de Divina Commedia is niet direct iets voor beginners. Ik heb, ter voorbereiding van onze emigratie naar Italie, veel gehad aan het lezen van eenvoudiger Italiaanse literatuur (met de ereader heb je ook een woordenboek direct onder de knop). Je merkt dat je al na enkele tientallen pagina’s veel sneller begrip hebt van de tekst. En, gouden tip!, kijk iedere dag naar de quiz L’Eredità op RaiUno. Eenvoudige vragen, die ook nog eens in tekst in beeld verschijnen, goed voor je idioom en luistervasrdigheid.

 5. Het is ook Davids droom om de Divina Commedia in het Italiaans te kunnen lezen – niet zijn startpunt 🙂 Juist om dat straks te kunnen leert hij nu via de genoemde tips Italiaans. Zie ook Davids afsluiting: de Divina Commedia wacht nog. Maar de e-reader met direct beschikbaar woordenboek en L’eredità zijn goede tips, grazie!

 6. Buonissimo i molto grazie!! Wat een geweldige tips van David. Zelf heb ik Duolingo en Memrise ook ontdekt. De tip van David om zelf een bestand aan te leggen met geleerde woordjes is een gouden tip! Ik raad dat iedereen aan om te doen, want je kunt dit steeds weer repeteren.
  Twee weken geleden in Viterbo in het hotel, heb ik nog aan den lijve ondervonden hoe enthousiast en blij Italianen worden als je een paar Italiaanse woordjes spreekt ep probeert. Contacten zijn zo razendsnel gelegd en je vakantie kan niet meer stuk.

  Verder heb ik hier nog een een paar interessante links om gratis on line Italiaans te kunnen volgen:

  http://educatie.ntr.nl/italiaans/

  https://www.buonitaliaans.nl/

  http://www.goethe-verlag.com/nederlands-italiaans-leren-online.html

  Avanti tutti!

  Ciao, Gert-Jan.

 7. Het zou interessant zijn als ze Adesso ook met nederlandse vertaling uit zouden geven. IK heb al eens naar Spotlight-Verlag geschreven en ze zouden het eens bekijken. Misschien moeten we met z’n allen, beoefenaars van de italiaanse taal, de vraag nog eens stellen.

 8. Geweldig hoor maar blijft de vraag waar haal jij een Italiaanse mama vandaan met familie het liefst ja. Dat leert natuurlijk het allerbeste

 9. Nog een paar bronnen:

  Bij DuoLingo hoort ook de flashcard app Tinycards.
  http://icebergproject.co/italian/ (Engels, schrijf je in en je krijgt iedere week een korte les in je mail)
  http://italki.com (vind tutors of language partners om mee te praten)
  Learnitalianwithlucrezia op YouTube (ondertitelde video’s)
  Il Post (krant in een app)
  Al Dente podcast (ook in podclub app)

  Buon studio!

 10. ah fijn, grazie!

 11. Kiki in 't Veld

  Leuk artikel zeg, bedankt! 🙂

 12. Leuk artikel!
  Zelf heb ik onlangs het volgende ontdekt:
  https://www.youtube.com/watch?v=gSRGD0J7qFY
  Een Italiaanse jongeman die olgens zijn eigen methode ‘Impara l’Italiano con Italiano Automatico’ filmpjes maakt in het Italiaans om mensen te helpen de taal te leren. Werkt bij mij heel goed dus ik dacht ik deel het even!

 13. Grazie Elena!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *