Ga op pad met onze City Walks!

Melanzane alla parmigiana

Op 17 januari is het feest in de Italiaanse keuken! Het is dan namelijk International Day of Italian Cuisine (IDIC), de Internationale Dag van de Italiaanse Keuken. Op deze bijzondere dag, die wordt georganiseerd door Italiaanse koks uit de hele wereld, wordt de Italiaanse keuken extra in het zonnetje gezet.

In 2014 maakte men wereldwijd spaghetti met tomatensaus, in 2013 boog men zich over de tiramisù. Dit jaar staat melanzane alla parmigiana centraal, aubergines met Parmezaanse kaas uit de oven. Manuela deelt vandaag een Italiaans recept voor deze lekkernij met ons, mét 10 taaltips. Buon appetito!

melanzane-parmigiana

Ingredienti: 1,5 kg di melanzane | 1 o 2 cipolle | qualche foglia di basilico | 150 g di parmigiano reggiano | 1,4 lt di passata di pomodoro | caciocavallo ( o pecorino) | 1 spicchio di aglio | 100 g di sale grosso | olio d’ oliva e di semi | sale fino q.b.

Lavate e asciugate le melanzane e tagliatele a fette di circa 1 centimetro di spessore. Cospargetele di sale grosso. Lasciate risposare le melanzane per almeno 1 ora, in modo che possano espellere il liquido. Trascorso il tempo necessario, sciacquatele e asciugatele per bene.

In una padella ampia versate abbondante olio di semi, quindi friggete le melanzane. Giratele da entrambe i lati, poi scolatele su un foglio di carta assorbente. Poi ungete una pirofila con dell’olio a e cospargete il fondo con un po’ di sugo di pomodoro. Adagiate tre fette di melanzane , un po’ di salsa e del parmigiano grattugiato e uno strato di fette di caciocavallo. Ponete un altro strato di melanzane e uno di sugo, poi di nuovo parmigiano, fettine di caciocavallo e ricominciate con uno strato di melanzane.

Proseguite fino ad esaurimento degli ingredienti, terminando con le melanzane. Coprite con il sugo rimasto e il parmigiano grattugiato. Infornate in forno preriscaldato a 200° per 40 minuti. Lasciate poi riposare la parmigiana in forno spento. Infine sfornatela e servitela!

Vlaggetje-1-klein

lavare e asciugare > wassen en afdrogen

Vlaggetje-2-klein

tagliare a fette > in plakjes snijden

Vlaggetje-3-klein

lo spessore > de dikte

Vlaggetje-4-klein

cospargere > bestrooien

Vlaggetje-5-klein

lasciare riposare > laten rusten

Vlaggetje-6-klein

sciacquare > afspoelen

Vlaggetje-7-klein

la padella > de pan

Vlaggetje-8-klein

versare > schenken / scolare > afgieten

Vlaggetje-9-klein

lo strato > de laag

Vlaggetje-10-klein

sfornare > uit de oven halen

♥♥♥

Ciao tutti’s rubriek Italiaans in beeld wordt verzorgd door Manuela Borghetti. Manuela komt uit Milaan en heeft een passie voor communicatie en talen. Ze studeerde vreemde talen aan de Universiteit voor tolken en vertalers in Milaan, maar deelt haar liefde voor Italiaans nu met Nederlandse studenten in hartje Amsterdam, bij Taalhuis Amsterdam, én elke vrijdag met alle Ciao tutti-lezers.

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *