Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Nieuw op Netflix: L’incredibile storia dell’Isola delle Rose

Vanaf 9 december kijk je op Netflix naar L’incredibile storia dell’Isola delle Rose. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Giorgio Rosa, die in 1968 voor de kust van Rimini een kleine natie sticht die de dromen en ambities van zijn generatie belichaamt.

Even terug in de tijd
L’Isola delle Rose was officieel geen eiland, maar een platform voor de kust van Rimini (in de regio Emilia-Romagna), midden in de Adriatische Zee. Het ‘rozeneiland’ was ontsproten aan het brein van Giorgio Rosa, een ingenieur uit Bologna.

Hij legde het idee voor aan de Italiaanse overheid, maar die gaf geen toestemming. Het stuk zee zou in concessie zijn gegeven aan het Italiaanse olieconcern Eni en bovendien zag de overheid niets in zo’n ‘hippiestaat’.

Rosa ging op eigen gelegenheid verder en bouwde een platform van vierhonderd vierkante meter, met onder meer een bar, een restaurant en een nachtclub, maar ook een eigen postkantoor. Hij liet zelfs eigen postzegels maken.

foto: Wikimedia

In 1967 stelde hij zijn micro-staat open voor bezoekers, die er en masse naartoe wilden. L’Isola delle Rose werd een populaire attractie voor met name de jongere Italianen.

Rosa werd zo overmoedig van zijn succes, dat hij op 24 juni 1968 de onafhankelijkheid van het eiland uitriep. Het was wachten op een reactie van de Italiaanse overheid, die dit uiteraard niet door de vingers kon zien.

Al gauw bezetten de Italiaanse autoriteiten Rosa’s eiland. Uiteindelijk werd het in de winter van 1969 opgeblazen, waarna een storm de laatste resten van het rozeneiland deed vergaan. Onder water, op de zeebodem, kun je al duikend de restanten van L’Isola delle Rose nog zien, maar boven water herinnert niets meer aan dit onafhankelijke drijvende staatje…

Bekijk alvast de trailer van deze film:

De rol van Giorgio Rosa wordt vertolkt door Elio Germano. Daarnaast schitteren onder anderen Matilda De Angelis, Fabrizio Bentivoglio, Luca Zingaretti, François Cluzet, Thomas Wlaschiha, Leonardo Lidi, Alberto Astorri en Violetta Zironi in deze film. De regie is in handen van Sydney Sibilia op basis van een scenario dat ze samen met Francesca Manieri schreef.

Wil je na het bekijken van de film meer lezen over dit bijzondere eiland? Check dan dit artikel van Visti Rimini of dit artikel van Rimini Sparita.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

 1. Geweldig iedere keer weer een nieuwsbrief te ontvangen met geweldige tips over films, cursussen, boeken, pracht plekken in Italië en heerlijke recepten en producten!

  Zou graag 2 kopjes willen aanschaffen in de kleuren van de Italiaanse vlag zoals hierboven.
  Weten jullie waar?
  Grazie mille!
  MARIANA

 2. Ciao Mariana, en grazie! Geen idee waar die te koop zijn helaas, die van ons is van een rommelmarkt.
  Mochten we ze ooit tegenkomen, dan delen we dat natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *