Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

My Name is Nobody – zoektocht in Trastevere

Vanaf 18 januari reis je vanuit je bioscoopstoel naar de Romeinse wijk Trastevere, met de documentaire My Name is Nobody.

Aanleiding voor deze documentaire is een grote klassenfoto die aan de wand hangt bij het knusse restaurant Checco er Carettiere, eveneens in Trastevere. Er zijn duizenden van dit soort foto’s gemaakt, maar deze is bijzonder. Twee van deze jongetjes zouden later namelijk heel beroemd worden: regisseur Sergio Leone en componist Ennio Morricone.

Maar wie is dat jongetje dat toevallig tussen hen in staat? Die al zijn leven lang in de schaduw van deze twee iconen staat? Regisseur Denise Janzée gaat naar hem op zoek en voor één keer is deze onbekende jongen the talk of the town.

In een zoektocht die je meevoert door Trastevere, met zijn markante inwoners, pleintjes en kerken én de Italiaanse cinema, ontdek je de prachtige filmische kant van dit stukje van de Eeuwige Stad, waar elke straathoek een filmdecor lijkt.

Denise Janzée: ‘Deze film gaat over wat roem is en met je doet, het verlangen naar roem van degenen die het niet hebben en het verlangen naar de schaduw van hen die teveel in de spotlichten staan en de ambivalentie ertussen. Een anonieme jongen tussen twee supersterren.

De film is een reconstructie van een leven in de schaduw. Niet roemrijk, maar een leven zoals elk ander. De vraag ‘Waarom zoek je hem?’ ligt dan ook voor de hand. Precies daarom zoek ik hem: hij kan iedereen zijn. Iedereen kon op die plek gaan staan. Maar hij staat daar. Naast de roem. Via hem kom ik dichter bij de betekenis van roem, juist omdat hij het niet heeft, maar er letterlijk wel heel dichtbij staat.

De zoektocht naar de onbekende jongen op de foto is een mengeling van fantasie en werkelijkheid. De film gaat over de fantasie van het publiek. In de film wil ik verschillende perspectieven naast elkaar laten bestaan. Van degene die vertelt, en van degene waarover verteld wordt.

De verteller is eerst de anonieme stem, maar neemt het verhaal over, vertelt zijn eigen verhaal. En zo gaat de film zowel over de publieke figuur als het publiek zelf.’

My Name is Nobody is vanaf 18 januari te zien in de filmtheaters en op www.picl.nl. We delen alvast de trailer:

 

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *