Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La ragazza del futuro – indrukwekkende film over strijd tegen een eeuwenoude traditie

Vanaf 22 juni geniet je in de bioscoop van de film La ragazza del futuro, van regisseur Marta Savina.

De film (die in Italië verschenen is als Primadonna) vertelt het verhaal van de dappere Lia die in de jaren zestig op Sicilië strijdt tegen de eeuwenoude traditie van het ‘herstellende huwelijk’. Namens Arti Film mogen we alvast een voorproefje geven van deze indrukwekkende film.

Lia, la ragazza del futuro

Lia Crimi wordt prachtig neergezet door de Siciliaanse Claudia Gusmano, die je wellicht kent van La mafia uccide solo d’estate en Guida astrologica per cuori infranti.

Ze woont samen met haar ouders en broertje in een klein dorp op het Siciliaanse platteland, niet ver van de zee. Lia heeft een sterk karakter en kan moeilijk tegen de aldaar oeroude gebruiken van de jaren zestig.

Ze is goed bevriend met de flamboyante Lorenzo Musicò, de zoon van de burgemeester (gespeeld door de eveneens Siciliaanse Dario Aita).

Als hij na een aantal maanden terugkeert naar zijn geboortedorp, pakken ze hun vriendschap weer op. Lorenzo wil duidelijk meer, maar Lia is afhoudend.

Op een avond ontvoert hij haar naar zijn berghut en bedrijft daar de liefde, tegen haar wil. Volgens de heersende moraal moet Lia de eeuwenoude traditie van het ‘herstellende’ huwelijk aanvaarden en trouwen om haar eer te redden.

Lia accepteert dit niet en spant een rechtszaak aan. Voor het eerst in de Italiaanse geschiedenis trotseert een vrouw de sociale verwachtingen en gaat ze de strijd om zelfbeschikking aan.

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal

De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de inmiddels vijfenzeventigjarige Franca Viola uit Alcamo, die werd verkracht door Filippo Melodia, de neef van een lokale maffiabaas.

Dankzij haar kracht en onverzettelijkheid trouwde ze uiteindelijk met Giuseppe Ruisi, op wie ze wél verliefd was, én werd er in 1981 een wetswijziging doorgevoerd die het ‘herstellende huwelijk’ strafbaar stelde.

In 1970 liet regisseur Damiano Damiani zich door Franca Viola inspireren, voor zijn film La moglie più bella.

Voor het filmen van La ragazza del futuro koos regisseur Marta Savina voor Galati Mamertino, aan de rand van het Parco dei Nebrodi, ten noordwesten van de Etna, in de provincie Messina.

Bekijk de trailer van La ragazza del futuro

Geniet alvast van de trailer van La ragazza del futuro:

 

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

 1. Hilda Graas - van der Spoel

  Hoi Saskia,

  Wat een spannend verhaal over de Italiaanse ‘maffia cultuur’ .
  Kan ik nog meedoen aan de win actie voor ‘La ragazza del futuro’ ?

  Vriendelijke groeten,
  Hilda Graas – van der Spoel

 2. Ciao Hilda,
  de winactie is al even offline, het staat daarom ook niet meer in het artikel.
  De tickets zijn al vergeven.
  En de film gaat over een breder fenomeen, niet per definitie voorbehouden aan de maffia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *