Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Italiaanse filmtip: Indivisibili

Na Tulipani hebben we nóg een Italiaanse filmtip voor je: Indivisibili (‘Ondeelbaar’), een levenslustig en hoopvol verhaal over zusterliefde dat vanaf 24 augustus te zien is in de bioscoop.

De film heeft in Italië al diverse prijzen in de wacht weten te slepen, waaronder drie David di Donatello Awards (de belangrijkste Italiaanse filmprijs) voor Beste Scenario, voor Beste Productie én voor Beste Actrice in een bijrol. Ook werd Indivisibili gekozen tot beste film tijdens het Pasinetti Award Filmfestival Venetië 2016.

De zusjes Dasy en Viola treden regelmatig op bij bruiloften en andere familiefeesten. Ze danken hun succes vooral aan het feit dat ze een Siamese tweeling zijn: bij hun heupen zitten ze aan elkaar vast.

De hele familie, die in een arm kustdorpje in de buurt van Napels woont, kan goed van hun optredens leven. Hun vader zorgt met strakke hand dat de inkomsten gestaag binnen blijven komen.

Het lucratieve familiebedrijfje wordt echter in zijn bestaan bedreigd als een man in het publiek zich afvraagt waarom de meisjes al niet direct na de geboorte gescheiden zijn. Hij stelt zich voor als chirurg en verklaart zich bereid de operatie alsnog uit te voeren. Viola is bang de geborgenheid van haar huidige leven te verliezen en wil niet zonder haar zus, maar voor Dasy betekent dit vooruitzicht hoop op een eigen leven vol avontuur en liefde…

De Napolitaanse regisseur Edoardo De Angelis wilde een film maken over scheiden, afscheid nemen en de pijn die dat met zich mee kan brengen. Met een Siamese tweeling vond hij een perfecte manier om dat concept te visualiseren.

Bij wijze van research bekeek hij de geruchtmakende film Freaks van Tod Browning uit 1932. Daarin wordt een groep bijzondere circusartiesten gevolgd: lilliputters, een vrouw met een heel klein hoofd, een man zonder armen en benen – en ook een echte Siamese tweeling: de zussen Daisy en Violet Hilton. Hun namen inspireerden hem voor de namen van de zusjes in Indivisibili.

Ook duikt er een gladde artiestenmanager in de film op, Marco Ferreri, niet toevallig de naam van de regisseur van onder andere La grande bouffe, die in 1964 de film La donna scimmia (‘de aapvrouw’) maakte, over een zwaar behaarde vrouw die op de kermis wordt tentoongesteld.

Maar ondanks deze filmische referenties raakt voor de kijker het feit dat Dasy en Viola aan elkaar vastzitten al snel op de achtergrond, zo goed weten de tweelingzusjes Angela en Marianna Fontana (in het echte leven geen Siamese tweeling) een eigen karakter te geven aan hun personages: Dasy dol op wijn en hunkerend naar avontuur, Viola gek op zoetigheid en bang voor de wereld buiten hun kleine cirkeltje.

Het decor van de film is Castel Volturno, een ietwat troosteloos kustplaatsje bij Napels waar ook de speelfilm Gomorra werd opgenomen. Herken je het?

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *