Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Filmtip voor een herfstachtige avond: Staal

In december 2010 las Saskia in Napels het boek Acciaio, dat toen net de Premio Campiello Opera Primi gewonnen had, een belangrijke literaire prijs voor een debuutroman. Het verhaal over de dertienjarige Anna en Francesca die in Piombino dromen van een beter leven werd in het Nederlands vertaald als Staal en is nu ook op dvd verkrijgbaar. Een ideale filmtip voor een van de komende herfstachtige avonden!

Staal dvd nl.indd

Verwacht echter geen groene Toscaanse heuvels en andere la dolce vita-taferelen. Het leven van Anna en Francesca is niet zo rooskleurig. Dat begint al bij de omgeving, een appartementencomplex in Piombino, een klein industriestadje aan de Italiaanse kust. Toch blijven de twee dromen van een beter bestaan, zeker als ze naar de horizon turen, waar het schitterende Elba ligt, het eiland voor rijken en toeristen, onbereikbaar voor beide meisjes en alle andere bewoners van het appartementencomplex, die voor een groot deel hun brood verdienen in de plaatselijke staalfabriek.

Anna (Matilde Giannini) en Francesca (Anna Bellezza) zijn vanaf hun vroege jeugd onafscheidelijk, maar op de drempel van volwassenheid moeten ze afscheid nemen van hun zo vertrouwde leven en begint alles te draaien om hun verlangen als vrouw bewonderd te worden. In hun troosteloze arbeiderswijk proberen Anna en Francesca hun ontluikende seksualiteit uit te buiten om de bedrukte sfeer thuis te ontvluchten. Dan komt op een dag de liefde uit onverwachte hoek, waardoor de vriendschap tussen de twee meisjes op losse schroeven komt te staan.

Silvia Avallone was in haar boek in staat om op uiterst gevoelige wijze de levens van twee opgroeiende meisjes die gevangen zitten tussen de conflicterende emoties van liefde en rivaliteit te beschrijven. Ook Stefano Mordini, die samen met Avallone het boek bewerkte tot een filmscript, is erin geslaagd bijzondere ragazze tot leven te wekken, met een uniek verhaal dat je bij de keel grijpt en dat je bij een bezoek aan Piombino meteen terug doet denken aan Anna en Francesca, zo echt worden deze meisjes neergezet. een paar shots uit de film:

Staal-1 Staal-2 Staal-3 Staal-4

In december 2010 schreef Saskia: ‘Avallone is de nieuwe Italiaanse stem in de literaire wereld, die ondanks haar jonge leeftijd (ze is geboren in 1984) met Staal een verpletterende indruk achterlaat.’ We hopen dan ook dat ze binnenkort met een nieuw boek komt, maar tot die tijd gaan we zeker de film nog eens kijken.

Bestel via deze link de dvd via bol.com. Lees je liever het boek? Via deze link vind je het voorproefje dat we in december 2010 publiceerden, zodat je alvast een stukje kunt lezen.Staal-dvd

 

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *