Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Italiaanse films die je in 2019 moet zien

Welke Italiaanse films mag je dit jaar niet missen?

Lazzaro Felice

De film vertelt het verhaal van een ontmoeting tussen Lazzaro, een plattelandsjongen met zo’n goede inborst dat hij het stempel ‘simpel van geest’ krijgt, en Tancredi, een jonge edelman die regelmatig het slachtoffer is van zijn eigen verbeelding.

Het leven in het geïsoleerde plattelandsdorp Inviolata wordt gedomineerd door Marchesa Alfonsina de Luna, de koningin van de sigaret. Wanneer de jonge edelman Tancredi hulp vraagt aan de goedgelovige Lazzaro bij het in scène zetten van zijn eigen ontvoering, ontstaat er een bijzondere band tussen de twee.

Hun uitzonderlijke vriendschap zorgt voor een opmerkelijke verplaatsing in tijd en ruimte in dit moderne Italiaanse sprookje.

Lazzaro Felice won de prijs voor het Beste Scenario in Cannes en was in meerdere categorieën genomineerd voor de European Film Awards. Je kunt de film bekijken via Innergy.world of op dvd.

The Man who stole Banksy

De Britse street artist Banksy liet onlangs zijn Meisje met een ballon voor het oog van talloze kunstliefhebbers versnipperen. De identiteit van de kunstenaar is niet bekend, maar zijn scherpe, ironische en maatschappijkritische kunstwerken zijn wereldberoemd.

In The Man who stole Banksy volgt de Italiaanse filmmaker Marco Proserpio de tocht van Banksy’s muurschildering Soldaat die papieren van ezel controleert, van Bethlehem naar gerenommeerde musea over de hele wereld en een internationale kunstveiling in LA.

In 2007 schildert Banksy in Bethlehem een soldaat die de papieren van een ezel controleert. Het was bedoeld als uiting van verwondering, maar door Palestijnen met grote ergernis bekeken. Een taxichauffeur besluit het betonnen kunstwerk van vier ton uit te zagen en op eBay aan te bieden.

Wat volgt is een fascinerende tocht naar gerenommeerde musea, kunstverzamelaars en belandend op een kunstveiling in LA. Filmmaker Proserpio interviewt bewoners uit Bethlehem, advocaten, kunstliefhebbers en kunsthandelaren en stuit op een schimmige wereld waar muurkunst te koop wordt aangeboden met een eigen excuus; uit commercie, om de kunst te bewaren daarbij beroepend op publiek eigendom. Of is het uiteindelijk toch diefstal?

Het is een intrigerende documentaire waarin vragen gesteld worden over de waarde van street art en het eigendomsrecht van deze kunstvorm. Een fascinerend en onthullend beeld over de opkomst van street art van Marco Prosperio met een voice-over van Iggy Pop.

Christo: Walking on Water

De Bulgaarse regisseur Andrei M. Paounov volgt zijn landgenoot, de gerenommeerde kunstenaar Christo, bij de totstandkoming van The Floating Piers, een bijzonder pad dat in 2016 in het Lago d’Iseo dobberde.

Een aantal jaar na het overlijden van zijn vrouw besluit de internationaal gerenommeerde kunstenaar Christo het kunstwerk te realiseren dat zij samen jaren eerder al voor ogen hadden: The Floating Piers.

Christo geeft de filmmakers volledige toegang tot het proces, van de opkomst tot de voltooiing van zijn meest recente grootschalige kunstinstallatie. Christo en zijn team worden flink op de proef gesteld: ze worden geconfronteerd met logistieke nachtmerries, complexe botsingen tussen kunst en politiek en de pure, onpartijdige kracht van de natuur – gefilmd met adembenemende opnames vanuit de lucht en fly-on-the-wall camera’s.

Terwijl Christo’s prachtige droom zich over het water uitrolt, charmeert zijn uitgesproken en temperamentvolle persoonlijkheid. De energieke en liefdevolle documentaire Christo: Walking on Water is een onnavolgbare reis naar Christo’s wereld, soms op het randje van het absurde.

Notti Magiche

Deze bitterzoete komedie van regisseur Paolo Virzì speelt zich af in de nadagen van de glorietijd van de Italiaanse film. De filmsets in chaotisch Rome worden bevolkt door oude meesters als Fellini en Scola en listige producenten; jonge scriptschrijvers tikken onophoudelijk op hun schrijfmachines; op bacchanalen bevolkt door politici, diva’s en showgirls maken acteurs misbruik van hun sterrenstatus.

Op dezelfde avond dat Argentinië thuisland Italië uitschakelt in de halve finale van het wereldkampioenschap voetbal, wordt het lichaam van filmproducent Leandro Saponaro opgevist uit de Tiber.

De belangrijkste verdachten zijn Antonino, Luciano en Eugenia. De jonge scenaristen, beste vrienden sinds ze alle drie de finale haalden van het prestigieuze Solinas Award Festival, waren de laatsten die de producent levend zagen. Aan de lokale politie vertellen zij hun versie van de recente gebeurtenissen.

La Terra dell’Abbastanza

Beste vrienden Mirko en Manolo wonen met hun alleenstaande ouders in de buitenwijken van Rome. Zij leven in armoedige omstandigheden en moeten hun steentje bijdragen om de huishoudens draaiende te houden. De jongens delen dezelfde dromen over een leven met vrouwen, seks en geld.

Als ze per ongeluk iemand aanrijden en hierdoor betrokken raken bij de lokale maffia verandert dit hun manier van leven en hun vriendschap radicaal. Al snel leven ze in weelde en raken ze bedwelmd door het snelle geld en verliezen ze het contact met de werkelijkheid.

De vrienden raken steeds verder verwijderd van hun oude leven, ze belanden in een spiraal van geweld en slaan daarmee een weg in die onomkeerbaar lijkt.

Met La Terra dell’Abbastanza wonnen de debuterende filmmakers Damiona en Fabio d’Innocenzo de Nastro d’Argento; een prijs van journalisten voor het script en de regie.

Piranhas

Zes jongens scheuren op hun scooters door de smalle straatjes van de wijk Sanità in Napels. Onverschrokken waaghalzen zijn het, die snel geld willen verdienen en indruk maken op hun ‘helden’ van de Napolitaanse Camorra.

Deze vijftienjarigen dragen merkkleding en de nieuwste sneakers, ze gebruiken de daken van de stad om hun wapens te testen. Ze handelen in drugs en deinzen er niet voor terug om een schot te lossen. Hun gewiekste leider Nicola kent de regels van het spel: hij daagt een van de oude bazen uit voor een snelle weg naar de top. Maar wie vandaag de leiding heeft, kan morgen net zo makkelijk dood zijn. De liefde voor zijn vriendinnetje doet hem tussen twee vuren belanden en hij wordt gedwongen een beslissing te nemen.

Piranhas is gebaseerd op het boek De kinderen in de sleepnetten (La paranza dei bambini) van Roberto Saviano, die ook het scenario voor de film schreef. Piranhas ging in wereldpremière op het Filmfestival van Berlijn 2019, waar regisseur Claudio Giovannesi samen met coscenaristen Maurizio Braucci en Roberto Saviano een Zilveren Beer in ontvangst nam voor Beste Scenario.

Il Primo Re

In de Italiaanse bioscopen is momenteel Il Primo Re te zien, een film over het verhaal van Romulus en Remus. De voertaal is Latijn, waardoor je nóg meer meegezogen wordt in de tijd waarin Rome werd gesticht. We hopen dat deze film later dit jaar ook in Nederland en Vlaanderen te zien zal zijn.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Als Italië liefhebber was ik geheel onder de indruk van Lazzaro Felice die te zien was op het filmfestival in Groningen! Zet deze op je kalender!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *