Download gratis de Ciao tutti app!

Filmtip: ‘Una via a Palermo’

Una-Via-a-Palermo-film-9

De film Una via a Palermo is een creatie van theaterregisseur en schrijver Emma Dante en gaat over twee onverzettelijke vrouwen die letterlijk niet voor elkaar willen wijken. Het strijdperk is, zoals de titel al doet vermoeden, een straat in Palermo; de omwonenden zijn de toeschouwers in deze bitterzoete komedie.

Una-Via-a-Palermo-film-poster

Op het heetst van de dag rijdt Rosa met haar vriendin Clara in haar blauwe Fiatje door Palermo. Ze zijn onderweg naar een bruiloft, terwijl ze zelf aan relationele sleet lijden. Opeens is er een tegenligger in een nauw straatje, de Via Castellana Bandiera: een rode Fiat met daarin jengelende kinderen en een dwarse tiener op de achterbank, weduwnaar Saro en zijn bejaarde schoonmoeder Samira achter het stuur.

De auto’s kunnen elkaar niet passeren, maar beide dames weigeren resoluut achteruit te rijden. Ze blijven achter het stuur zitten, tot de ander opgeeft, al duurt het dagen. Buurtbewoners sluiten weddenschappen af wie het koppigst is; het incident leidt tot een ware volksopstand.

Een paar filmfragmenten:

Una-Via-a-Palermo-film Una-Via-a-Palermo-film-1 Una-Via-a-Palermo-film-2 Una-Via-a-Palermo-film-3 Una-Via-a-Palermo-film-5

Emma Dante schreef zelf het scenario gebaseerd op de eveneens door haar geschreven roman Via Castellana Bandiera. Daarnaast vertolkt zij de rol van Rosa. De film heeft belangrijke Italiaanse filmprijzen op het Filmfestival van Venetië in de wacht gesleept, waaronder de Coppa Vulpi voor Beste Actrice, voor Elena Cotta.

Nieuwsgierig? De film is via deze link te bestellen op dvd.

Una-Via-a-Palermo-film-7

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Als klein meisje keek ik al naar alle Italiaanse films, nu spreek ik zelf de italiaanse taal best goed, dankzij mijn teckeltje Musetta die overal in Italië meereist, dit jaar waren we in Poetto, ook daar was een hondenstrand dit jaar veel nieuwe vrienden gemaakt die me corrigeerden in hun prachtige taal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.