Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geniet van voetballegende Diego Maradona op het witte doek

In deze film schittert niemand minder dan voetballegende Diego Maradona. De film schetst een uniek portret van een unieke man, voor veel Napolitanen een held en voor sommigen zelfs een god. Nu verkrijgbaar op dvd!

De film neemt je mee terug naar 5 juli 1984, de dag dat de 23-jarige Diego Maradona arriveerde bij SSC Napoli, voor een recordbedrag. De club had voorheen nooit een groot toernooi gewonnen en verlangde naar meer succes.

Een bijzonder plekje in het hart van Napels
De charismatische Argentijn leidde de Napolitanen naar de eerste winst ooit. Door veel Napolitanen werd hij aanbeden. Sterker nog: toen Napoli in 1987 voor de eerste keer in de geschiedenis de titel landskampioen en de bijbehorende Scudetto in ontvangst mocht nemen, kreeg Maradona de status van godenzoon.

Maradona was dé ster van het team en leidde zijn team onder andere naar de finale van de UEFA Cup tegen Stuttgart, die Napoli op zijn naam schreef. Napoli telde mee en Maradona groeide uit tot een fenomeen…

In 1990 pakte Napoli zijn tweede landstitel. Na afloop van de competitie startte in Italië het WK. Maradona riep de Napolitaanse fans op om voor zijn thuisland Argentinië te supporteren in plaats van voor het Italiaanse elftal, omdat dat voornamelijk bestond uit spelers uit Noord-Italië. Maar hoe geliefd Maradona ook was, dat ging de Napolitanen toch wat ver. Tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen ontvouwden de tifosi van Napoli een spandoek waarop stond: ‘Maradona, jij bent onze liefde, maar Italië is ons bloed.

Toch heeft Maradona altijd een bijzonder plekje behouden in de harten van de Napolitanen. Zo bijzonder dat er in de stad verschillende altaartjes aan hem gewijd zijn en dat de ogen van elke Napolitaan gaan schitteren als je de naam van deze voetbalheld noemt.

Napels loopt als een rode draad door de documentaire. Deze stad is het kloppend hart van Maradona’s verhaal:

Volledige medewerking van Maradona en zijn familie
Voor deze film kreeg Kapadia de kans Maradona te interviewen. Hij verleende zijn volledige medewerking en ook zijn ex-vrouw, Claudia Villafañe, zijn ex-vriendin en moeder van het kind dat hij nooit erkende, Cristiana Sinagra, werkten mee aan de documentaire.

Aan de basis voor de film ligt verder meer dan vijfhonderd uur aan archiefmateriaal, waaruit alleen het allerbeste is geselecteerd voor een ruim twee uur durende, meeslepende documentaire. Zo zie je Maradona op een bowlingbaan, thuis met zijn kinderen en op de tennisbaan met zijn vrouw.

Je ziet Maradona in de kleedkamer met de Scudetto in zijn handen, zijn ogen vol trots en wellicht nog een sprankje ongeloof. Je ziet hem op bed, met de Wereldbeker, een droom die werkelijkheid was geworden…

Natuurlijk zijn er ook veel voetbalbeelden. Je voelt de spanning in het stadion, de druk op Maradona’s schouders, de trefzekere schoten, de groeiende opwinding van de Napoli-supporters.

Het moet een lastige selectie zijn geweest, want tussen 1984 en 1991 maakte Maradona bijna tweehonderd keer zijn opwachting bij Napels, waarbij hij Napels meerdere keren uitzinnig liet juichen. In die tijd won hij met Argentinië ook nog eens het WK in Mexico, in 1986.

foto’s: Alfredo Capozzi, El Grafico, Sergio Siano,
Renato Carbone, Meazza Sambucetti & Bob Thomas
alle foto’s zijn stills uit de film Diego Maradona

Toch is het niet alleen maar een succesverhaal, was het niet alleen maar goud wat er blonk. Zo raakte Maradona betrokken bij de camorra, de Napolitaanse maffia, en kon hij de aantrekkingskracht van drugs niet weerstaan.

De film Diego Maradona vertelt op meeslepende wijze het onvergetelijke verhaal over de opkomst van een groot talent, maar ook over zijn ondergang. Gaat dat zien, je kunt de dvd bestellen via deze link.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *