Naar hoofdinhoud Naar navigatie
23 september 2025

Truffel als hagelslag – een verrukkelijk kookboek in wording

Afgelopen weken zaten we vaak watertandend achter onze laptops. We verzorgden namelijk de eindredactie voor Truffels als hagelslag, een kleurrijk kook- en verhalenboek waarin Adje Middelbeek van Podere del Buongustaio je meeneemt naar haar keuken in Umbrië en de lekkerste gerechten en specialiteiten deelt.

Haar grote passie voor eten is wat Adje met de Italianen verbindt. Ze verzamelde culinaire verhalen en recepten uit haar eigen repertoire en dat van dierbare vrienden, met onder andere aperitiefjes, voorgerechten, pasta’s, hoofdgerechten, truffels en natuurlijk toetjes.

Adje geeft vandaag alvast een voorproefje: ‘Een Italiaanse peuter kan voordat hij zijn eerste woordje spreekt allang het gebaar che buono maken. Na zijn eerste hapjes prikt hij met zijn linker wijsvinger naast zijn mond, draait die dan twee keer heen en weer en zegt daarmee: che buono, wat heerlijk!

Later praten Italianen ook iedere dag over eten: in de rij bij het postkantoor, als ze een caffè al banco achterover slaan of in de supermarkt als ze een moot vis kopen en de verkoopster vragen hoe ze hem klaar zullen maken.

Iedereen om hen heen weet dan wel een lekker recept en dan nemen ze allemaal de tijd om het daar uitgebreid over te hebben. Als je in Italië met iemand op straat een praatje maakt, gaat dat al snel over eten. Dat verbindt mij met de Italianen.

Daarom werkte ik afgelopen jaren aan een prachtig boek. Met veel recepten van mij, maar ook met verhalen van en over mijn Italiaanse vrienden, hun lievelingsrecepten en bijvoorbeeld hun kennis van de natuur en hoe ze die gebruiken in de keuken, in hun werk en bij hun hobby’s zoals jagen en het verzamelen van kruiden, groente, truffels en paddenstoelen. En natuurlijk over hun passies en de liefde die ze hebben voor eten en voor hun eigen producten.

Zo neem ik je mee op reis door mijn Umbrië en stel ik je voor aan Fabrizio, aannemer en gepassioneerd jager, ik hoef het maar te zeggen en er ligt een mooie reebout of een paar kilo wild zwijn op mijn stoep.

Ik neem je mee naar David, de slager. De eerste keer dat ik bij hem op bezoek kwam rook ik hoe echt varkensvlees ruikt, heel fris en citroenig. Hij maakt de heerlijkste worsten en andere vleeswaren. Er hangen zo’n tienduizend prosciutto’s in het laboratorio van David en op jaarbasis verwerkt hij meer dan dertienduizend kilo zout voor de productie van al zijn worsten en hammen.

Doriana heeft een winkel in streekproducten, zoals truffels, porcini, kastanjes op siroop en zelfgemaakte mispeljam. Ze verwerkt soms zo’n twaalf kilo truffels op een dag. De eerste keer dat ik bij haar was om het een en ander te proeven stond, ze truffel boven mijn bruschetta te schaven of het hagelslag was. Mamma mia, dat vergeet ik echt nooit meer!’

Truffels met hagelslag wordt nu vormgegeven en dan in een kleine oplage gedrukt. Het verschijnt in december. Perfect voor de feestdagen dus, als cadeau voor familie, vrienden of jezelf. Je kunt via deze link nu alvast een exemplaar bestellen, zodat je zeker weet dat je dit heerlijke boek op tijd in huis hebt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen