Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Zonnige Siciliaanse citroenmarmelade van The Lemon Kitchen

Niets lekkerders dan een snee vers brood met deze Siciliaanse citroenmarmelade naar recept van Jadis van The Lemon Kitchen. Met elke hap proef je de warme zomerzon en ruik je die heerlijke mix van citroen en een Siciliaans briesje. Een buonissimo dosis vitamine zon voor het beste begin van de dag!

Jadis: ‘Voor het maken van de citroenmarmelade heb je ongeveer anderhalf uur tijd nodig. Een prima klusje voor een druilerige zondagmiddag. Tip: zo’n potje zonnige citroenmarmelade is ook leuk als cadeautje!

Voor ongeveer vier gevulde jampotten heb je nodig: 7 biologische citroenen (de beste koop je bij EkoPlaza, Jumbo of de groenteboer), 500 gram tafelsuiker of rietsuiker, 500 gram geleisuiker (biologisch naar wens) en 300 milliliter water.

Rasp de citroenen of schil ze met een dunschiller. Zorg ervoor dat je het witte gedeelte van de schil (dat bitter is) niet mee raspt of -schilt.

Als je de citroenen hebt geschild, leg je de citroenschillen op een snijplank en hak je ze zo klein en fijn mogelijk. Als je de citroenschil hebt geraspt, is de rasp al fijn genoeg en kun je deze stap overslaan. Zorg dat je in totaal 100 gram geraspte citroenschil hebt.

Pers vier tot vijf citroenen uit. Je hebt in totaal 375 milliliter citroensap nodig. Snijd het vruchtvlees voorzichtig los en haal de witte vliesjes er zoveel mogelijk uit.

Doe vervolgens de zeste (de fijngesneden of geraspte stukjes citroenschil), het water, de suiker, het citroensap en het vruchtvlees in een grote pan. Breng het mengsel langzaam, al roerend, aan de kook.

Laat het citroenmengsel pruttelen totdat de marmelade de juiste dikte heeft bereikt. Door de biologische geleisuiker kan het zijn dat het wat langer duurt voordat het wat dikker wordt. Mocht de jam te dik worden, dan voeg je steeds een klein beetje water toe en blijf je goed roeren.

Als je de citroenmarmelade wat langer wil bewaren, dan kun je hem het beste in speciale weckpotjes of jampotten bewaren. Vul de potjes met behulp van een trechter, zodat je niet morst. Zorg ervoor dat de potten bijna tot aan de rand gevuld zijn.

Heb je de jam- of weckpotten gevuld, zet ze dan even omgekeerd op tafel. Draai ze na vijf minuten weer om en laat ze afkoelen.’

Zin in meer gerechten met citroen? In Jadis’ kookboek vind je nog veel meer inspiratie!

The Lemon Kitchen kookboek | Jadis Schreuder | ISBN 9789024588305 | €22,50 | uitgeverij Luitingh-Sijthoff | bestel The Lemon Kitchen kookboek via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *