Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Tramezzini – typisch Venetiaanse sandwiches

Op de Biennale in Venetië is zoveel moois te zien, dat we nauwelijks tijd hadden voor een uitgebreide lunch. We namen daarom regelmatig onze toevlucht tot een of meer tramezzini om onze honger te stillen. Eenmaal terug in Nederland houden we deze traditie nog even in ere en trakteren we onszelf tijdens de lunch regelmatig op zo’n typisch Venetiaanse sandwich.

tramezzinifoto: Tessa Kiros | Ciao bella

In het Venetiaanse kookboek Ciao bella vinden we uitleg over en recepten voor deze smakelijke sandwiches:

Tramezzini zijn klassieke kleine sandwiches – sneetjes witbrood met daartussen mayonaise en andere vulling – die in een nieuw jasje zijn gestoken door de cicchetti-bars van het moderne Venetië. Ze maken een belangrijk onderdeel uit van het Venetiaanse leven en worden vaak geserveerd met een heerlijk glas wijn.

Je hebt hiervoor dunne, vierkante sneetjes witbrood nodig (van ongeveer 10 x 10 cm) zonder korst. Deze moet je schuin doormidden snijden zodat je twee driehoeken hebt. De vulling moet vooral in het midden dik zijn. Dek ze af met plasticfolie als je ze niet onmiddellijk opdient, anders krullen de randen op.’

Onze favoriete vullingen uit Tessa Kiros’ kookboek:

*een laag mayonaise, dan een kleine plak ham en twee stukken artisjok (op olie)

*een laag mayonaise, een eetlepel verkruimelde, uitgelekte tonijn, drie platgemaakte kappertjes en een plakje hardgekookt ei in het midden

*gehakte / gepureerde geblancheerde asperges, gemengd met een beetje mayonaise, scampi, aspergepuntjes en een snufje gemalen zwarte peper

We variëren elke dag volop, met tramezzini caprese, tramezzini met gegrilde groente, met ricotta, rucola en een beetje balsamico, met vijgen, ham en mozzarella… Mogelijkheden te over, instant Italiëgevoel gegarandeerd!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Ik blijf voorlopig in Amsterdam, dus ga snel weer eens naar Il Tramezzino in de Haarlemmerstraat!

    Ciao Eva

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *