Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

The Lemon Kitchen kookboek – frisse recepten met citroen

Goed nieuws voor alle liefhebbers van zonnige Italiaanse gerechten: met het nieuwe The Lemon Kitchen kookboek haal je elke dag opnieuw de zon in huis. Dat is niet alleen te danken aan de gele smaakbommetjes, voor wie de hoofdrol in dit boek is weggelegd, maar ook en vooral aan Jadis Schreuder, die als geen ander weet hoe je citroen verwerkt in heerlijke recepten.

Namens Jadis mogen we jullie alvast trakteren op een voorproefje uit dit nieuwe kookboek, met een recept voor citroentaartjes.

Citroen – van Aroma tot Zeste
Jadis, die op haar website The Lemon Kitchen al een paar jaar recepten met citroen deelt, toont in het kleurrijke The Lemon Kitchen kookboek de enorme veelzijdigheid van de citroen. Ze verzorgde alles zelf, van de recepten tot de foto’s, de illustraties en de styling, waardoor de citroen overal tot zijn recht komt.

Dankzij haar veelomvattende benadering van de citroen stap je in een wereld vol spannende smaaksensaties: je bakt vlees en vis malser dan ooit tevoren, geeft groente een verrassende twist, brouwt je eigen limoncello of maakt taartjes waar je zintuigen van op hol slaan…

Jadis bedacht voor dit kookboek maar liefst vijfenveertig recepten, met voor elk seizoen passende gerechten. Ook onthult ze de eigenschappen die met name biologische citroenen (die ze het liefst haalt bij La Casa di Melo op Sicilië – die overigens ook leveren aan EkoPlaza) zo smaakvol en gezond (want met citroen als smaakmaker heb je bijvoorbeeld minder zout nodig) maken.

Je leert deze bijzondere fruitsoort van binnen en buiten kennen – en binnen de kortste keren schijnt er altijd zon in je keuken!

Citroentartelettes à la The Lemon Kitchen
Wij mogen alvast een voorproefje uit The Lemon Kitchen kookboek delen: het recept voor citroentartelettes. Jadis: ‘Een verrukkelijk gebakje met een bodem die mij doet denken aan die van een appeltaart: lekker bros. De citroencrème heeft een fijne zoetzuur-balans en smaakt heerlijk romig. Een verwennerij!

Ingrediënten (voor zes tot acht tartelettes of één taart):

*voor de bodem: 120 gram bloem | 50 gram kristalsuiker | 20 gram amandelmeel | zeste van 1 biologische citroen | een halve theelepel zout | 1 biologische citroen | 75 gram koude roomboter | 1 biologisch ei (medium)

*voor de citroencrème: 3 biologische citroenen (2 voor zeste en 3 voor sap à 120 ml) | 120 gram kristalsuiker | 3 eieren | 175 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

*voor de garnering: 1 biologische citroen in dunne plakjes

Benodigdheden: handrasp | handpers | garde | zeef | plasticfolie | bakpapier | keramische bakbonen om blind mee te bakken | 6-8 tartelettevormpjes of 1 taartvorm van circa 20-22 centimeter | mixer

Bereidingstijd circa 35 minuten (excl. 1 uur rusttijd)

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe voor de bodem de (gezeefde) bloem, kristalsuiker, amandelmeel, citroenzeste en het zout in een kom. Snijd de koude roomboter in kleine blokjes en voeg toe. Kneed nu alle ingrediënten met de hand door elkaar.

Kluts het ei even los met een vork en voeg het toe aan het deeg. Blijf kneden. Mocht het te nat zijn geworden, voeg dan wat bloem toe. Maak van het deeg een bal, verpak deze in plasticfolie en leg een uur in de koelkast.

Haal na een uur het deeg uit de koelkast en kneed nog even door met de hand. Bedek het werkblad met wat bloem, strooi ook wat bloem over je deegroller. Druk de deegbal plat en rol gelijkmatig uit tot hij een dikte van ongeveer drie millimeter heeft gekregen.

Vet de tartelette- of taartvorm in en strooi er een beetje gezeefde bloem over. Verdeel het deeg gelijkmatig op de bodem en tot aan de rand. Leg de keramische bakbonen op bakpapier in de vorm.

Zet de tartelettes vijftien minuten in de oven (blind bakken) en dan nog 5 minuten zonder de bonen zodat ook de binnenkant iets bruiner wordt.

Schil voor de citroencrème twee citroenen met een zesteur en houdt de zeste apart. Pers drie citroenen uit en houd het sap apart. Voeg suiker, citroensap, citroenzeste en de eieren samen en breng dit rustig aan de kook in een steelpannetje tot het dikker wordt.

Schenk dit mengsel daarna over de roomboter in een kom en mix dit 2 minuten zodat je een lichte crème krijgt.

Schenk de citroencrème tot aan de rand van de tartelettevormpjes en zet minimaal een halfuur in de koelkast om te laten opstijven. Versier met schijfjes heel dun gesneden citroen.

Serveertip: als je de citroen heel dun snijdt, kun je de tartelette in zijn geheel opeten. Lekker bij verse gemberthee met citroen.

Kijk voor nog meer heerlijke citroenrecepten in

The Lemon Kitchen kookboek | Jadis Schreuder | ISBN 9789024588305 | €20,- | uitgeverij Luitingh-Sijthoff | bestel The Lemon Kitchen kookboek via deze link bij bol.com of bestel een gesigneerd exemplaar (al dan niet met citroen-boekenlegger) in de webshop van The Lemon Kitchen

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *