Al een tijdje volgen we Green Kitchen Stories, het blog van David Frenkiel en Luise Vindahl, die hun lezers steeds weer weten te verrassen met heerlijke vegetarische recepten. Nu is er ook een kookboek, met een bundeling van de beste recepten van het blog, bijzonder mooie foto’s en heel veel inspiratie:
David en Luise ontmoetten elkaar in Rome, zoals David vertelt: ‘Op een kleine dansvloer op minder dan tien meter afstand van de rivier de Tiber en op twintig meter afstand van Castel Sant’Angelo in het centrum van Rome. Daar kwamen we elkaar zes jaar geleden voor het eerst tegen en werden we verliefd op elkaar.
Ik denk niet dat we het die eerste avond over eten hebben gehad (vreemd als je bedenkt dat we in Italië waren, waar iedereen altijd over eten praat). Maar ik weet wel dat we er tijdens ons eerste afspraakje, een week later, over praatten. Ik was zo zenuwachtig dat ik twintig vragen uit mijn hoofd had geleerd, voor het geval het gesprek stil zou komen te liggen. Na zes maanden in Rome te hebben gewoond, gingen vijftien van die vragen over eten.’
Nog steeds raakt het stel niet uitgepraat als het over eten gaat, ook al hebben ze hun eetgewoontes aan elkaar aan moeten passen. Het resultaat proef je in al hun gerechten, waar vaak een Italiaanse invloed in terug te zien is.
Zo vind je in het boek een recept voor pizza, maar dan met een bodem van bloemkool, voor granita, dat David en Luise vaak aten toen ze elkaar net hadden leren kennen, in Rome, en voor een broodje ‘hamburger’ maar dan met portobello en perzik.
Om alvast in de sfeer te komen voor een van onze volgende reizen, maakten we de Siciliaanse parmigiana di zucchine. ‘Dit is een klassiek Italiaans recept. Het lijkt wat op lasagne, maar de laagjes pasta zijn hier vervangen door courgette. Daardoor is het geheel wat lichter maar nog steeds erg voedzaam.
We gebruiken een tomatensaus op zijn Siciliaans, met veel verse munt erin, waardoor het gerecht een heerlijke, onverwachte smaakcombinatie krijgt.’
Wat heb je nodig?
Voor vier tot zes personen heb je nodig: 1 hoeveelheid basic tomatensaus, 5 courgettes, 5 hardgekookte eieren, 2 eetlepels olijfolie, 300 gram buffelmozzarella (uitgelekt en in plakken), 100 gram geraspte Parmezaanse kaas, 1 grote handvol basilicumblaadjes, 1 grote handvol muntblaadjes, zeezout en versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Snijd de courgettes in de lengte in dunne plakken van ongeveer zeven millimeter dik. Doe ze in een groot vergiet, bestrooi ze met vijf theelepels zout en schep goed om. Laat dertig minuten uitlekken.
Pel ondertussen de eieren en snijd ze in plakjes van zeven millimeter dik. Spoel de plakken courgette af onder de kraan en dep ze droog met keukenpapier.
Verhit de grill voor. Kwast de plakken courgette in met olijfolie en gril ze tien minuten tot ze goudkleurig zijn; keer ze na vijf minuten om. Je kunt hier ook een grillpan voor gebruiken.
Stel het gerecht samen. Schep wat tomatensaus in een ovenschaal van vijfentwintig bij dertig centimeter. Leg hier een laag courgette op, dan wat plakjes mozzarella, ei, Parmezaanse kaas, basilicum, munt en peper. Herhaal en eindig met een laagje courgette dat je helemaal bedekt met de rest van de tomatensaus en de Parmezaanse kaas.
Zet circa veertig minuten in de oven, tot de kaas goudkleurig is en borrelt. Haal uit de oven en laat vijftien minuten staan voor je het gerecht opdient.
Meer heerlijk groene recepten vind je in
The Green Kitchen | David Frenkiel & Luise Vindahl | ISBN 9789023014232 | Becht Boeken | bestel The Green Kitchen via deze link bij bol.com