Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pizza bianca naar recept van Yvette van Boven

Eerlijk gezegd zijn we absoluut geen fans van de winter. Alleen al bij de gedachte aan kou, sneeuw, haardvuur en stamppot springen we het liefst in het eerste het beste vliegtuig naar het zuiden van Italië, waar je in december gewoon sinaasappels kunt plukken en nog heerlijk van de zon kunt genieten.

Toch ontkomen we er niet aan af en toe wat Hollandse kou te trotseren. Gelukkig is er ietsiepietsie troost in de vorm van het kookboek Home Made Winter van Yvette van Boven. Home Made Winter is een boek vol comfort food. Yvette maakte een verzameling van gerechten waar je hart weer warm van wordt. Ze deelt eenvoudige recepten voor klassiekers waarvan iedereen denkt dat ze lastig te maken zijn.

Stap voor stap begeleidt ze je bij het maken van boter, ossenworst en – op zijn Italiaans – porchetta. Uiteraard komen ook de winterse feestdagen aan bod, met bijzondere recepten: plumpudding voor Kerstmis, colcannon met Halloween, galette des rois met Driekoningen. Kortom: een nieuw, uiterst persoonlijk kookboek, vol recepten, tekeningen, verhalen en foto’s.

Net als bij haar eerdere kookboek Home Made  (dat werd verkozen tot Kookboek van het Jaar 2010) verzorgde Yvette het hele boek zelf: ze deed de vormgeving, maakte de illustraties en bereidde alle gerechten voor de fotografie. De foto’s werden gemaakt door haar man, fotograaf Oof Verschuren.

Die kan echter meer dan alleen foto’s maken waarvan het water je in de mond loopt, zo blijkt op pagina 152. Hier prijkt namelijk een van zijn recepten: pizza bianca. Een pizza waar Yvette – en jullie na het proeven vast ook – u tegen zegt!

Yvette over Oofs basisrecept voor pizza bianca: ‘Als hij ze bakt zijn de bodems mooi knapperig en heel dun. Zó lekker! Het maakt eigenlijk niet uit wat hij erop doet, ze zijn altijd goddelijk! Geheim is wel dat de pizza niet te dik belegd wordt: de bodem wordt dan zompig en dat willen we natuurlijk niet. Ook een voorverwarmde pizzasteen in de oven helpt enorm. Wij gebruiken daarvoor in de plaats dubbelgebakken keukentegeltjes, zo’n restantje uit de berging. Ze passen mooi op de bakplaat en ze werken precies hetzelfde.

Ingrediënten: 7 gram gist | 650 ml lauwwarm water | 400 gram harde tarwebloem | 100 gram semolina | snuf zout

Los de gist op in een paar eetlepels lauwwarm water. Roer dat met de rest van het water door de twee soorten bloem in een kom, meng het zout erdoor en kneed tot een bal. Haal de deegbal uit de kom, bestuif het aanrecht met wat bloem en blijf het deeg daarop goed kneden, wel een minuut of 10, tot het mooi glad en soepel is. Leg het terug in de kom. Dek het af met wat plasticfolie en laat het deeg op een tochtvrije plaats 1,5 uur rusten.

Verhit de oven naar heel heet: 240 graden als dat kan. Leg de pizzasteen er al in. Kneed het deeg nogmaals een paar minuten, verdeel het in een aantal gelijke delen en laat die nogmaals een half uurtje rustig op het aanrecht liggen. Rol ze dan een voor een uit.’

Voor het beleg geeft Yvette verschillende suggesties. De lekkerste is – volgens ons althans – de pizza met vijgen. Bak hiervoor twee uitjes in boter op laag vuur glazig en zacht maar niet bruin. Bestrooi met zout en peper en verdeel ze over de pizzabodem. Beleg met lekkere rauwe ham (twee plakjes per persoon), verdeel één bol mozzarella in plakken over de ham en leg er ten slotte twee tot drie in plakjes gesneden rijpe vijgen op. Bak de pizza in een paar minuten in de oven goudbruin en knapperig en besprenkel hem voor je hem opeet met lekkere olijfolie.

Zo mag die winter wel komen, met dit boek duik je er graag helemaal in! Al zij we stiekem ook wel heel blij dat er over een paar maanden een zomereditie verschijnt…

Home Made Winter | Yvette van Boven & Oof Verschuren | ISBN 9789059563988 | € 19,99 | Fontaine Uitgevers | bestel Home Made Winter via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *