De Lonely Planet-gids Beste street food ter wereld brengt het lekkerste street food van over de hele wereld naar je eigen keuken. Het hart van een (nationale) keuken en de cultuur daarvan vind je steeds meer op straat: van tacokarretjes en noodlebarretjes tot straatmarkten en food trucks. Lonely Planet geeft honderd authentieke recepten voor de lekkerste street food-gerechten, zodat je de smaken van je vakantiebestemming thuis kunt ervaren.
In Venetië kiest Lonely Planet voor cicchetti, ‘kleine Venetiaanse snacks. Je vindt ze in bars in heel Venetië en ze lappen je weer op na een middagje verdwalen in de wirwar van kanalen en mensenmassa’s. Kijk uit naar een onopvallende winkelpui waar de lokale bevolking is samengedromd.
Vis is populair in Venetië en je treft hier dan ook calamari, oesters, scheermessen, baccalà mantecato (kabeljouwmousse met olijfolie) en sarde in saor (in azijn gemarineerde sardines en uien) aan. Andere lekkernijen zijn polpette (gefrituurde kalfsvlees/aardappelballetjes), arancini (rijstballetjes), courgettebloemen en baby-inktvisjes.
Deze eeuwenoude cicchetti-traditie is uniek voor Venetië, de magische lagune die Thomas Mann beschreef als ‘enerzijds een sprookjes, anderzijds een toeristenval’. In de vijftiende eeuw was Venetië de machtigste en rijkste stad van Europa. De invloed van de stad (en de macht van de handelaren) bracht een diversiteit aan etenswaren naar de bacari die stonden opgesteld in de calli (straten) en campi (pleinen). De gewoonte van de arbeiders om bij een hapje een glas wijn te drinken, is blijven staan.’
Wat heb je nodig?
Lonely Planet deelt het recept voor een herfstig hapje: paddenstoelen-crostini. Voor circa vijftien sneetjes heb je nodig: 1 ciabatta of stokbrood, in sneetjes | 110 gram paddenstoelen (liefst een mix van gedroogde porcini, verse shiitake en champignons, maar alleen champignons kan natuurlijk ook) | 2 eetlepels extra vergine olijfolie | een halve ui, gesnipperd | 1 teentje knoflook, fijngehakt | peper en zout | 1 eetlepel platte peterselie, grof gehakt | 1 theelepel geraspte schil van een citroen | geraspte Parmezaanse kaas (naar keuze)
Hoe maak je de crostini met paddenstoelen?
Verhit de oven voor op 190 C. Leg de sneetjes stokbrood op een bakplaat en rooster ze in de oven.
Week de porcini in lauw water en snijd ze samen met de andere soorten paddenstoelen in stukjes. Zet een pan op middelhoog vuur, voeg de olijfolie toe en bak hierin de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg paddenstoelen, peper, zout en peterselie toe. Bak het mengsel ongeveer tien minuten tot de paddenstoelen zacht zijn. Roer het zo nodig door en voeg als het dreigt uit te drogen een beetje olijfolie toe.
Voeg de citroenrasp toe. Roer alles goed door en haal de pan van het vuur. Schep op elk geroosterd sneetje stokbrood één of twee eetlepels van het paddenstoelenmengsel. Voeg er eventueel wat geraspte Parmezaanse kaas aan toe.
Nog meer street food vind je in
Beste street food van de wereld | Lonely Planet | ISBN 9789021562834 | Kosmos Uitgevers | bestel Beste street food van de wereld via deze link bij bol.com