In het kookboek Extra Vierge deelt Sandra Alvarez haar onvoorwaardelijke liefde voor koken met olijfolie. Dankzij de verrassende, toegankelijke en gezonde recepten zorgt dit vloeibare goud steeds weer voor een onvergetelijke smaaksensatie, ook in desserts en cocktails.
Zo watertand je al bladerend onder meer bij citroen-lavendelbruschette, pizza bianca met artisjokkencrème en oesterzwammen, socca met gegrilde venkel, truffelricotta en krokante kappertjes, artisjokkenchips, popcorn met boter-truffelolie en rozemarijn, pompoenlasagne met pecannoten, gebakken salie en bitterkoekjes en Negroni met gegrilde sinaasappel.
Als voorproefje delen we het recept voor olijfolie-ijs met jullie – ideaal als tussendoortje of als verfrissend toetje.
Voor acht personen (ca. 500 ml ijs) heb je nodig: 500 ml havermelk | 8 eetlepels honing| snufje zout | 6 eidooiers | 100 ml milde olijfolie
Verwarm de melk, honing en het zout in een pan op laag vuur. Breng niet aan de kook. Haal de pan van het vuur, voeg de eidooiers toe en klop goed door.
Zet de pan weer op laag vuur en blijf vijf tot tien minuten kloppen totdat het mengsel ingedikt is. Als je met een vinger een streep door het mengsel kunt trekken op de bolle kant van de lepel is het klaar.
Haal de pan van het vuur en klop de olijfolie er in een dunne straal door tot een gladde massa. Schenk het mengsel in een kom en laat afkoelen. Zet de kom circa vier uur in de vriezer. Roer elk uur door zodat de ijskristallen breken, waardoor het ijs romiger wordt.
Twee variatietips
Voor het Golden Milk-roomijs volg je het recept van het olijfolie-ijs. Aan de havermelk voeg je nog de volgende specerijen toe: een theelepel kurkuma, een vierde theelepel zwarte peper, een halve theelepel kardemom, een vierde theelepel gember en een vierde theelepel kaneel.
Voor het matcha-roomijs volg je ook het recept van het olijfolie-ijs, maar dan voeg je nog twee theelepels matcha en een halve theelepel vanille-extract aan de havermelk toe.
Geniet van alle recepten in
Extra Vierge – ruim 100 recepten met olijfolie | Sandra Alvarez | foto’s: Ashkan Mortezapour | ISBN 978940148333 | € 29,99 | uitgeverij TerraLannoo | bestel Extra Vierge via deze link bij bol.com
Dag Saskia,
Complimenten hoe je ciaotutti elke keer weer verrassend laat zijn !
Ik kijk altijd uit naar de volgende “aflevering” 🙂
Ook de Italiaanse Keuken Kookboeken zijn heel aantrekke-
lijk .
Ik hoop dat ik nog lang mag genieten van ciaotutti !
Vriendelijke groet ,
Helma
Grazie mille Helma, voor je mooie compliment!