Begin jaren zeventig tekende Sophia Loren haar favoriete recepten en herinneringen aan familielunches op. Wat begint als een soort therapie om haar lege uren te vullen, groeit uit tot een van de bekendste kookboeken ter wereld: In cucina con amore.
Zoals ze het zelf omschreef in het voorwoord van de eerste druk, in 1971: ‘Met het betreden van het domein van de gastronomie wil ik niet wedijveren met de grote meesters, laat staan hun plaats innemen. Wat ik je hier voorleg is niet een degelijke culinaire verhandeling of een algemeen kookboek. Het is een apart soort boek, waarin dingen staan die ik zelf heel lekker vind en waarin je soms behalve het recept ook een gedachte of persoonlijke herinnering leest.’
In onze boekenkast staat al jarenlang een beduimeld exemplaar van La Lorens kookboek. Eigenlijk te beduimeld en in te slechte staat om vaak ter hand te nemen. Gelukkig heeft uitgeverij Luitingh-Sijthoff nu, ruim veertig jaar na de eerste (Italiaanse) editie, een fijne heruitgave op de markt gebracht. Op de cover schittert Sophia met in haar handen een enorme houten vork en lepel, klaar voor een middag in de keuken.
Veel is hetzelfde gebleven als in de jaren zeventig. Het ziet er allemaal wat frisser uit natuurlijk, maar gelukkig zijn de oude foto’s niet vervangen door nieuwe. Regelmatig glimlacht een vrolijke Sophia je toe, terwijl ze pizzadeeg omhoog gooit, de kippen voert of van een ijsje eet.
Ook de recepten zijn nog grotendeels hetzelfde. Gelukkig maar, want het gaat bij dit boek vooral om de nostalgie – en niet om de vraag of de recepten allemaal ook in deze tijd nog precies zo genoteerd zouden worden.
We weten na veertig jaar immers veel meer over de Italiaanse keuken en er zijn veel meer Italiaanse ingrediënten over de grens verkrijgbaar. Met Sophia duiken we echter graag even terug in de tijd, toen elleboogjesmacaroni voor onze (groot)ouders nog een bijzonder exotisch gerecht was.
Vanwege Sophia’s Napolitaanse roots maakten we een Napolitaans recept dat altijd goed is, als lunch, als tussendoortje of als antipasti. Sophia zelf schrijft hierover: ‘Eigenlijk zou de titel van dit hoofdstuk (antipasti, red.) ‘piatti sfiziosi’ (lekkere gerechten) moeten zijn. Sfizio betekent in het Napolitaans ‘zin of verlangen’.
Iets wat sfizioso is, prikkelt het verlangen, doet het water in de mond lopen, maakt de lekkerbek in je wakker. In ons geval gaat het om de voorhoede van de lekkerbekkerij, om alle gerechten die ik het feestelijkst vind, lekker en gezellig, en tegelijkertijd eenvoudig.‘
Napolitaanse crostini
Voor zes personen heb je nodig: 12 sneetjes ciabatta of stokbrood | 12 plakjes mozzarella | 24 ansjovisfilets in olie | oregano | olijfolie | peper en zout
Neem de twaalf sneetjes brood. Leg op elk sneetje een plakje mozzarella en één of twee ansjovisfilets (naar smaak). Bestrooi ze met oregano, zout en peper. Leg de crostini op een goed ingevette bakplaat en zet ze circa tien minuten in een hete oven. Serveer ze meteen.
Nog veel meer recepten van Sophia Loren vind je in
Koken con amore | Sophia Loren | bestel Koken con amore via deze link bij bol.com