Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Napolitaans gekruide schelpen uit de pan – een recept uit De wijnboer

Met het nieuwe boek De wijnboer – verhalen en recepten rond het vuur waan je je avond aan avond in een prachtig gelegen wijngaard, met een mooi glas wijn in de hand, een heerlijk gerecht op (of boven) het vuur en verhalen die het vertellen meer dan waard zijn.

Het boek is het schitterende samenspel van wijnimporteur Olle Swets en zijn vrouw Charlotte Marres, fotografe en verhalenverteller. Samen trokken ze met een draagbaar keukentje langs een aantal markante wijnmakers met een mooi verhaal, om samen met hen te koken, op een open vuurtje in de wijngaarden.

Al kokend borrelden de mooiste verhalen naar de oppervlakte, die samen met de recepten zijn opgetekend in een uniek kijk-, kook-, lees- en reisboek. Uiteraard zijn alle recepten – van bruschetta met rauwe truffelworst en linguine alle vongole tot procureur van porcini en zeebaars met geroosterde bloemkool en bloedsinaasappel – ook thuis te maken, op een fornuis of barbecue.

Ze smaken het allerbest als je er een fles van de wijn bij bestelt die de makers van het boek er ook bij dronken. Van de tien wijnmakers die Olle en Charlotte hebben bezocht, komen er zes uit Italië, van San Giusto a Rentennano en Corzano e Paterno, allebei in Toscane, tot Radikon in Friuli-Venezia Giulia, van Elio Altare en Mauro Veglio, allebei in Piemonte, tot I Cacciagalli in Campanië. Van deze laatste geven we een klein voorproefje.

Charlotte; ‘Olle en ik kijken onze ogen uit als we met de taxi Napels in rijden. Scooters die met zo veel tape bijeengehouden worden dat er geen lak meer te zien is, mannen in polyester kostuums, wasrekken tussen geparkeerde auto’s die meer deuken hebben dan het wegdek. Op de markt is het net zo’n gezellige chaos: een marktkoopman rent een andere achterna met een grote levende octopus in de handen. Een levende kip in een teiltje dat met een touw aan een balkon hangt.

Binnen een half uur kopen we armen vol van de meest verse vis die we ooit zagen en bloeiende mimosa, die hier als teken van het naderende voorjaar wordt gezien. In onze huurauto rijden we de stad uit met zicht op de verre, nog besneeuwde toppen van de Apennijnen. Bijna vierkante wolken stapelen zich op in de blauwe hemel en de auto vult zich met de heerlijke geur van de mimosa.

Nog een uurtje rijden naar het noorden, richting Teano, en we komen aan bij de voet van de gedoofde vulkaan Roccamonfina, waar de gaarden van Diana Iannaccone liggen.’

Hier strijken Charlotte en Olle neer in de wijngaarden van I Cacciagalli. Terwijl het vuur langzaam opflakkert, maken ze kennis met Diana, die samen met haar man Mario de wijngaard van haar (groot)vader nieuw leven inblies.

Terwijl ze rauwe langoustines met bloedsinaasappel en een pan vol Napolitaans gekruide schelpen bereiden, vertelt ze haar verhaal, dat in De wijnboer is opgetekend, met jaloersmakende foto’s die je even weg doen dromen naar een kampvuur in een wijngaard in het zonnige zuiden. Net als deze pan vol gekruide schelpen!

Een pan vol Napolitaans gekruide schelpen

Ingrediënten: extra vergine olijfolie | Napolitaanse kruiden (gedroogde oregano, gedroogde peperoncino, gedroogde knoflook – je kunt ook alles vers kopen) | 1 kilo gewassen zeeschelpen (vongole) | scheut witte wijn | sap van 1 citroen | zeezout | brood voor erbij

Verwarm een scheut olijfolie in de pan en fruit de kruiden. Gooi je schelpen in de pan en blus ze met een scheut witte wijn. De schelpen zijn klaar zodra ze open staan. De schelpen die niet opengaan, gooi je direct weg.

Besprenkel de schelpen met citroensap en bestrooi ze met zout. Zet de pan op tafel en eet de schelpen met je handen; een stuk brood om in de pan te dopen is eigenlijk onmisbaar.

Erbij drink je natuurlijk een glas wijn van I Cacciagalli. Een aanrader bij dit schelpenpannetje is de Aorivola, die goed overeind blijft naast de knoflook en peperoncino. Je kunt de wijnen onder meer kopen via De Wijnwinkel en Tannico.

Wil je liever ter plekke proeven? Boek dan een verblijf bij I Cacciagalli en laat je heerlijk in de watten leggen.

Meer lezen over I Cacciagalli, de andere Italiaanse wijnmakers en een aantal Spaanse, Franse en Duitse collega’s? Koop dan De wijnboer en laaf je aan al die prachtige verhalen en foto’s!

De wijnboer – verhalen en recepten rond het vuur | Olle Swets & Charlotter Marres | ISBN 9789038809076 | € 29,99 | uitgeverij Nijgh Cuisine | bestel De wijnboer via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *