Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Koude meloensoep met parmaham uit ‘Quattro Stagioni’

Met de recepten in het recent verschenen kookboek Le Quattro Stagioni maak je van soep een écht culinaire hoofdmaaltijd, met een heerlijk stuk zelfgemaakt brood of focaccia erbij. Voor een verjaardagsfeest of een gezellige avond met vrienden. Zonder stress, want de meeste soepen worden het liefst van tevoren gemaakt. Dus op de avond zelf is de kok lekker vrij!

kookboek-Le-Quattro-Stagioni

Het boek is ingedeeld in vier jaargetijden, waardoor er altijd met verse groente kan worden gewerkt. Ieder gerecht is warm en duidelijk gefotografeerd en voorzien van een passend Italiaans wijnadvies. Completer kan haast niet! Bovendien staat bij ieder recept een QR-code waarin het boodschappenlijstje zit verstopt.

Wij kiezen vandaag voor de zomerse meloensoep met parmaham. Een klassieke combinatie, maar dan nét even lekker anders!

Koude-meloensoep-parmaham-Le-Quattro-Stagioni

Ingrediënten: 350 gram cantaloupe-meloen, geschild en in stukjes gesneden | sap van 1 grote citroen | ½ eetlepel acaciahoning | 1 glas droge witte wijn | 1 theelepel rasp van een citroen | een paar blaadjes verveine | een paar blaadjes munt | 4 plakken parmaham | zwarte peper uit de molen | extra vergine olijfolie

Maal in de keukenmachine de meloen, het citroensap, de honing, de wijn, de citroenrasp, de verveine en de muntblaadjes fijn en laat dit 2 uur koud worden in de koelkast. Leg de plakken parmaham tussen dubbel keukenpapier en leg ze 2 à 3 minuten in de magnetron op vol vermogen.

Serveer de soep in coupes met wat vers gemalen zwarte peper en een straaltje wat peperige Toscaanse extra vergine olijfolie. Leg op iedere coupe een plak knapperige parmaham en decoreer met wat verveine en muntblaadjes. Serveer met een plak wit brood met roomboter en een glas droge Valdobbiadene-prosecco.

Tip: voor een vegetarische variant verruil je de parmaham voor verkruimelde harde feta.

Vers brood voor erbij
Het zelf bakken van brood is lange tijd niet meer zo vanzelfsprekend geweest, want bij alle bakkers ligt vaak meer dan genoeg. Maar wat is er nu lekkerder dan de lucht van vers, zelfgebakken brood in huis? Daarbij is het vaak een stuk eenvoudiger te maken dan je denkt. Wie de foto’s van Erik ziet, wil meteen aan de slag – en dankzij de toegankelijke recepten van Jolande sta je binnen de kortste keren deeg te kneden.

Alle recepten voor een jaar rond s(n)oepen vind je in

kookboek-Le-Quattro-Stagioni

Le Quattro Stagioni | recepten: Jolande Burg | fotografie: Erik Spaans | ISBN 9789491172793 | uitgeverij Edicola | bestel Quattro Stagioni via deze link bij bol.com

kook-workshop-Villa-Rosa-Puglia

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *