Naar hoofdinhoud Naar navigatie
22 juni 2025

IJs & meer – van cornetto-ijs tot ijstaart met citroen en meringue

Vlak voor vertrek naar Italië proefde Saskia bij het nieuwe Qrème in Maastricht, de ijssalon van Darq, een bolletje croissant-ijs en was ze meteen verkocht. Het was dan ook vast geen toeval dat ze een soortgelijk recept vond in IJs & meer van Marleen Visser.

In dit vrolijke kookboek vult Marleen haar beste ijsrecepten uit haar eerdere boeken aan met een reeks nieuwe, verrassende smaakcombinaties. Als je net als wij dol bent op een cornetto bij je cappuccino, moet je dit ijs zeker proeven!

Duik in de kunst van het ijs maken!

Naast dit heerlijke recept vind je in IJs & meer smakelijke recepten voor roomijs, sorbetijs, yoghurtijs, vegan ijs, ijstaart én ijslolly’s.

Van citroenwaterijsjes en matcha-ijs met witte chocolade tot perzik-yoghurtijs met salie en spicy honingijs met perzik en meringue – allerlei heerlijke en nieuwe smaakcombinaties komen aan bod.

Ook deelt Marleen handige tips om je ijs de juiste consistentie te geven en legt ze uit hoe je zelf smaakcombinaties bedenkt. Voor een knapperig hoorntje vind je in dit boek eveneens het perfecte recept. Alles bij de hand dus voor een duik in de kunst van het ijs maken!

IJstaart met citroen en meringue

Als voorproefje delen we het recept voor ijstaart met citroen en meringue. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig. 165 gram shortbread cookies of Mariakoekjes, 65 gram gesmolten boter en 60 gram suiker voor de taartbodem | 700 milliliter vanille roomijs en 8 eetlepels lemon curd voor de vulling | 3 eiwitten (op kamertemperatuur), 150 gram suiker en een halve theelepel vanille-extract voor de meringue

Maal voor de taartbodem de koekjes in een keukenmachine fijn samen met de boter en suiker. Verdeel het mengsel over de bodem van een met bakpapier beklede taartvorm met een doorsnede van twintig centimeter en druk goed aan. Zet een uur in de koelkast.

Haal het ijs van tevoren uit de vriezer en laat het een heel klein beetje zachter worden. Verdeel een derde over de bodem van de taart (en zet de rest weer in de vriezer). Zet de taartvorm twee uur in de vriezer (of tot de laag hard genoeg geworden is).

Verdeel vier eetlepels lemon curd over de ijslaag. Zet terug in de vriezer tot de lemon curd hard genoeg geworden is. Herhaal dit proces opnieuw met een laag ijs en lemon curd en eindig met een ijslaag.

Klop voor de meringue de eiwitten tot zachte pieken met een staande mixer of met een handmixer. Voeg heel langzaam – begin per eetlepel – de kristalsuiker toe terwijl je blijft kloppen tot stijve pieken ontstaan.

Spatel het vanille-extract door de meringue. Verdeel de meringue over de bovenkant en zijkanten van de taart en gebruik een brander om de meringue een licht gebruinde kleur te geven. Serveer direct.

Alle recepten vind je in

IJs & meer | Marleen Visser | ISBN 978902301748 | € 22,99 | uitgeverij Becht | bestel IJs & meer bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen