Afgelopen week was het zover: Saskia las nog één keer haar nieuwe boek, Het perfecte receptDeze link opent in een nieuw tabblad, om het voor de allerlaatste keer te controleren voor de drukker aan de slag gaat om er duizend mooi gebonden exemplaren van te maken.
Italiaanse koffie en wereldse chocolade
Saskia: ‘Om niet steeds afgeleid te worden door mail en telefoon, duik ik een paar dagen onder bij het gloednieuwe Boutique Hotel Darq in MaastrichtDeze link opent in een nieuw tabblad.
Hier heb ik continu koffie van illy en chocolade uit het eigen atelier van Darq binnen handbereik, beide zeer welkom als ik de laatste puntjes op de i zet in mijn roman over Pellegrino Artusi. Alles in dit hotel ademt namelijk chocolade, van de deur – met bronzen cacaoboon van de hand van Wil van der Laan – tot de baci of punekes (kusjes) van chocolade waar je onbeperkt in mag bijten.
Nadat ik ruim honderdduizend woorden over het leven van Pellegrino Artusi heb opgetekend – en er weer tienduizend heb geschrapt om het verhaal beter te maken – is het tijd voor een laatste check.
Met dank aan opmerkingen van redacteuren en proeflezers heb ik hier en daar nog wat verduidelijkt of aangescherpt, nog wat laatste dingen gecheckt in archiefmateriaal en de vijftig recepten die ik in het boek opneem nog eens naast het originele kookboek gelegd.
Lekker luxe logeren in de Bonbon-suite
Voor ik mijn roman naar de drukker mail, trek ik me met een mooi geprint boek terug in de Bonbon-suite. Hier is één muur bedekt met houten blokjes, die veel handarbeid verraden, net als de bonbons (en mijn boek). Allemaal ware kunstwerkjes!
Ook in de badkamer is het materiaal – marmer in dit geval – niet toevallig gekozen. Om chocolade te verwerken, werd vroeger namelijk vaak marmer gebruikt. De chocolade koelde hierdoor snel af en was beter te verwerken.
Hier kan ik in alle rust het hele verhaal nog eens goed nalezen, om ook de laatste onvolkomenheden eruit te filteren en het tot de laatste zin te perfectioneren. Daarbij kan ik onbeperkt koffie zetten en chocolade snoepen.
Los van de alom aanwezige kusjes is de minibar gevuld met een heerlijke verrassing en voldoende chocolade om mijn energieniveau op peil te houden. Als de letters voor mijn ogen dansen, staar ik even naar buiten of loop ik naar beneden voor een korte wandeling door de stad.
Bij terugkomst een caffè en een praatje bij de koffiebar van Darq op de begane grond, waar ik sinds mijn verhuizing naar Maastricht regelmatig lees, werk, koffie drink en mensen ontmoet, en ik kan er weer een paar hoofdstukken tegen.
Extra leuk: als gast van Boutique Hotel Darq mag je ook een gebakje kiezen om te proeven. Nog een lastige keuze met al die juweeltjes, maar perfect gezelschap bij het verifiëren van de recepten, want dat is een klusje dat hongerig maakt.
Later op de dag is een warm bad een goede remedie voor de lange uren lezen. Al kan ik het niet laten om ook in het badschuim nog een hoofdstuk na te lopen…
Nog meer kamers en suites vol chocolade
Boutique Hotel Darq heeft naast de Bonbon-suite nog vijf andere kamers en suitesDeze link opent in een nieuw tabblad. Allereerst kun je je omringen door pure, witte of melkchocolade.
Milk Chocolate legt, zoals de naam al doet vermoeden, de nadruk op melkchocolade. Je legt je hoofd op het kussen onder een melkchocoladereep. Het bureau is een oude enrobeerband; een lopende band waar de bonbons op liggen als ze door de chocolade gaan.
Een van de suites is opgedragen aan de chocolatier. Het maken van chocolade vergt – net als het schrijven van een boek – immers om perfectie, kwaliteit, kunde en heel veel geduld.
In deze suite hangt een kroonluchter van chocolade boven het bad (gelukkig smelt die chocolade niet als je urenlang wil badderen). Ook andere chocolade-kunstobjecten laten zien dat chocolatiers ware kunstenaars zijn.
Tot slot begeef je je, helemaal in de nok van het pand, naar de suite die is gewijd aan de plantage en de cacaoboer, met een eigen keuken.
Dankzij een foto op het plafond loop je als het ware onder de bladeren en bomen door, waar je af en toe een straaltje zonlicht over je huid voelt strelen en de prachtige kleuren van de cacaovruchten waarneemt.
De badkamer biedt een mooi contrast tussen ruw en verfijnd, met een stalen look en spanten van hout. Uiteraard is er naast een groot bad ook een regendouche, voor een tropische ‘bui’.
Ontspannen start van de dag
Na een nacht omhuld door chocolade wacht een heerlijk ontbijt. Je kunt kiezen uit een traditioneel ontbijt, met onder meer een croissantje met jam, een boterham met ham of kaas, een gekookt eitje, vers fruit, sinaasappelsap en koffie (of thee), of een gezond ontbijt, met een yoghurt- of smoothiebowl met granola, vers fruit, een stukje bananenbrood, sinaasappelsap en koffie (of thee).
Na dit ontbijt geniet ik nog even van mijn tijdelijke thuis bij Darq. Onder het genot van een laatste kopje koffie check ik het laatste hoofdstuk en mail ik het hele document naar de drukker, die er een mooi boek van gaat maken. Een bijzonder moment, dus tijd voor een taartje!
Workshop chocolade maken
Daarna mag ik een kijkje nemen in het atelier, waar de bonbons uit de collectie van Darq worden gemaakt en waar je ook een chocoladeworkshopDeze link opent in een nieuw tabblad kunt boeken. Dankzij een glazen plaat in de vloer van de lunchroom is dit chocoladelab voor alle bezoekers goed te zien.
Tijdens het lezen heb ik af en toe al een blik naar beneden geworpen, op de tafel waar steeds meer bonbons verschenen. Nu mag ik er zelf even kijken én zelfs mijn handen uit de mouwen steken.
Er moeten nog chocoladelolly’sDeze link opent in een nieuw tabblad worden gemaakt, met een vulling van karamel-passievrucht en karamel-zeezout. Dat laat ik me geen twee keer zeggen en dus vul ik de chocolade bolletjes om ze vervolgens in de chocolade te dopen. Uiteraard mag een Italiaanse afwerking niet ontbreken!
Droomplek vol chocolade
Voor ik afscheid neem van deze droomplek vol chocolade, neem ik nog wat punekesDeze link opent in een nieuw tabblad (Maastrichtse chocoladekusjes) mee als dank voor de redacteuren die mee hebben gelezen.
Overigens kunnen álle lezers van Het perfecte recept zich verheugen op chocolade, want ik deel onder meer Artusi’s recept voor warme chocolademelk.
Hij voegt dit toe op verzoek van een heer, die hem er per brief op wijst dat Pellegrino ‘zoveel mooie woorden wijdt aan koffie en thee, zonder de drank der goden te noemen. Warme chocolademelk is mijn lievelingsdrank…’
Wil je niet alleen genieten van Artusi’s warme chocolade, maar je net als ik helemaal onderdompelen in chocoladesferen? Boek dan een verblijf in een van de kamers en suites van Boutique Hotel DarqDeze link opent in een nieuw tabblad. Laat het me even weten als je er bent, dan kom ik – als ik niet op reis ben – graag een kopje koffie met je drinken!’
met dank aan Boutique Hotel Darq voor een heerlijk verblijf en een aantal foto’s