Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

IJs met rozemarijn naar recept van Roberto Gelato in Utrecht

Niets lekkerders dan onderweg regelmatig stoppen voor een verfrissend drankje, een ijskoude granita of vers Italiaans ijs, in alle kleuren van de regenboog. Wie niet in het zuiden van Italië is om zo’n ijsje te proeven, kan nu gelukkig ook thuis aan de slag met recepten voor écht Italiaans ijs!

Het laatste boek van het kwartet voorjaarsboeken waaraan Saskia op een of andere manier heb bijgedragen, heeft namelijk ijs in de hoofdrol. Na de vertaling van Het grote chocoladekookboek en het schrijven van haar eigen boek en De smaak van Florence, heeft ze zich op de eindredactie van het boek IJs toegelegd, met recepten van IJssalon Roberto Gelato (waar we ooit al eens op proefbezoek waren en daar dit stukje over schreven).

IJs heeft iets magisch, spreekt bij jong en oud tot de verbeelding. IJs betekent feest. En vanaf nu kan het elke dag feest zijn! Carlina De Lorenzo van de bekende Utrechtse ijssalon Roberto Gelato laat zien hoe je eenvoudig de meest verrassende ijsjes kunt maken. Wat dacht je van witbierijs, honing&maanzaadijs, of een fris appel&gemberijsje? Maar ook verrassende smaken als proseccoijs, dropijs en ijs van trostomaten uit eigen tuin (of die van de buren). Natuurlijk mogen ook de klassiekers als aardbei-, pistache- en muntsorbetijs niet ontbreken.

Brein achter alle receptuur, ijsfanaat Roberto de Lorenzo deinst niet terug voor bizarre smaken als haringijs of roomkaasijs. Verrassende ijslolly’s, ijstaarten en de heerlijkste sauzen; het staat allemaal in dit heerlijke boek. Durf jij het aan?

Niemand minder dan Ronald Giphart, trouwe bezoeker en vaste klant van Roberto Gelato, schreef het voorwoord: ‘Ik vind het altijd lachwekkend als iemand beweert dat hij of zij die en die ijswinkel ‘de beste van Nederland’ vindt. Dat is natuurlijk aantoonbare nonsens. De beste ijswinkel van Nederland is die van Roberto en Carlina aan de Poortstraat in Utrecht. Punt. Geen discussie over mogelijk.’

Dat willen jullie vast graag geloven, mits je dan ook zelf kunt proeven. Vandaag daarom alvast een klein voorproefje uit IJs, namelijk het recept voor rozemarijnijs. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar het smaakt meer dan lekker!

Carlina: ‘Ik heb geen groene vingers, mijn planten- en kruidentuintje overleeft dan ook nooit lang. Temperatuur, zon of andere weersomstandigheden lijken de oorzaak. De enige plant die het bij mij altijd goed doet, is rozemarijn. Zomer of winter, tuin of balkon, in Italië en zelfs in Utrecht. Geen wonder dat rozemarijn in mijn gerechten vaak in meer of mindere mate wordt verwerkt.’

Ingrediënten (voor ca. 8 bolletjes ijs): 310 gram volle melk | 105 gram suiker | 17 gram dextrose | 5 gram rozemarijn, alleen de blaadjes | 1 eigeel | 270 gram room

Bereidingstijd: 30 tot 45 minuten + het draaien van het ijs

Weeg de ingrediënten nauwkeurig af en zet ze klaar. Verwarm de melk met de suiker, de dextrose en de rozemarijn in een klein pannetje. Let wel op dat de temperatuur onder het kookpunt blijft.

Roer goed met de garde om de suiker op te laten lossen. Klop het eigeel los met een vork en meng het door de room. Voeg de room toe aan het suikerwater en laat het 10 minuten trekken. Zeef de melk en schenk het mengsel in de ijsmachine.

Afhankelijk van het soort ijsmachine dat je gebruikt, geniet je binnen de kortste keren van heerlijk vers rozemarijnijs.

Tip van Carlina: ‘Het lekkerste vind ik verse melk en slagroom. De gesteriliseerde, ofwel lang houd bare variant, vind ik veel minder lekker. Bij rozemarijn maakt dat niets uit, vers of gedroogd zijn beide heerlijk.’

Geniet komende zomer dankzij de recepten van Carlina van witbier-, prosecco-, limoncello- en jeneverijs, en laaf je aan verfrissend muntsorbet- of tomaatijs. Iedereen weet wel een favoriete ijssmaak te vinden in IJs !

IJs – recepten van ijssalon Roberto Gelato | Carlina de Lorenzo | ISBN 9789044332582 | uitgeverij The House of Books

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. 5 gram rozemarijn lijkt me zo weinig.
    Ben benieuwd hoe sterk de smaak dan is.
    Leuk boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *