Ga op pad met onze City Walks!

Gevulde paprika’s uit het kookboek Groenten van Antonio Carluccio

Antonio Carluccio, beroemd om zijn kennis van de Italiaanse keuken, viert met Groenten – een kookboek met maar liefst honderdtwintig groenterecepten – de verrukkelijke veelzijdigheid van groente.

De Italiaanse liefde voor groenten kent geen grenzen. Antonio Carluccio’s nieuwe boek zit dan ook bomvol groente, van pompoen tot paddenstoel, van radicchio tot rode kool, van boontjes in allerlei soorten en maten tot broccoli, van artisjok tot asperges, van venkel tot veldsla – met steeds een uitgebreide beschrijving per groente, inclusief geschiedenis en uitleg hoe je de groente klaar kunt maken.

Deze groenten vormen het hart van elk recept, maar soms vult Antonio ze aan met vis op vlees, uiteraard op Italiaanse wijze bereid. Je watertandt bij salades, ovenschotels, soepen, stoofschotels, pasta’s, risotto’s, taarten, cakes, koekjes en zelfs ijs.

Wat denk je bijvoorbeeld van ravioli met spinazie, taart met snijbiet en artisjok of van panissa (bonen met rijst en varkensvlees)? Van gevulde artisjokken, frittata met groene asperges of van lasagne met bietjes?

Maar ook de risotto met pompoen, de gevulde courgettebloemen en de auberginegehaktballetjes vragen erom gemaakt te worden, net als kleurrijke panzanella, de cannellinibonen met mosselen en vongole, de tuinbonenpuree met cichorei, de zelfgemaakte venkelworstjes, de paddenstoelenstrudel en de fregola met moscardini (kleine inktvisjes).

De prachtige foto’s van Laura Edwards en de betoverende inkijkjes in Antonio’s persoonlijke culinaire geschiedenis – van zijn kindertijd in Italië tot en met zijn succesvolle carrière in Engeland – maken dit tot een kleurrijk kookboek, waaruit we graag het recept voor peperoni farciti, gevulde paprika’s, delen.

Antonio Carluccio: ‘Ik gebruik voor dit gerecht altijd rode of gele paprika’s, omdat ze sappig zijn en veel smaak hebben. Gebakken groene paprika’s hebben naar mijn idee een vettige smaak en daarom gebruik ik die liever voor andere recepten.

In Italië staat vooral in Piemonte de paprika op een voetstuk: in Carmagnola hebben ze elk jaar een paprikafestival en in 2010 haalden ze het Guinness Book of Records met de grootste peperonata ooit…’

Ingrediënten (voor zes personen): 3 grote gele of rode (punt)paprika’s, of een mengsel | 250 gram vers wit broodkruim | 1 eetlepel gezouten kappertjes, ontzout | 1 eetlepel fijngehakte zwarte olijven | 3 grote tomaten, vel en zaadjes verwijderd, in kleine blokjes | 1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt | 2 eetlepels gehakte verse bladpeterselie | 4 ansjovisfilets op olie, uitgelekt en fijngehakt | 125 ml extra vergine olijfolie | zout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snij de paprika’s in de lengte in tweeën en verwijder de zaadjes.

Week het broodkruim in zoveel water dat het net onderstaat. Knijp dan het overtollige water eruit. Meng het broodkruim met de kappertjes, olijven, tomaten, knoflook, peterselie, ansjovis en de helft van de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en meng goed door elkaar.

Verdeel de vulling over de halve paprika’s. Leg ze op een bakplaat en besprenkel ze met de overgebleven olijfolie. Bak ongeveer dertig minuten in de voorverwarmde oven, tot de randjes van de paprika’s bruin worden en de vulling een krokant korstje heeft. Je kunt de paprika’s zowel warm als koud serveren.

foto’s: Laura Edwards

Antonio Carluccio: ‘Aubergines kun je op dezelfde manier vullen en bakken. Snij drie middelgrote aubergines doormidden, snij uit elke helft wat vruchtvlees en bak dit in olijfolie tot het zacht is. Voeg dat toe aan de vulling uit het recept hierboven, vul de halve aubergines ermee en bak ze zoals hierboven staat aangegeven.’

Alle groenterecepten van Antonio Carluccio vind je in

Groenten | Antonio Carluccio | met foto’s van Laura Edwards | ISBN 9789402602128 | € 27,95 | Aerial Media Company | bestel Groenten via deze link bij bol.com

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *