Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Drie sprankelende cocktails met prosecco

Geef je deze zomer een feestje of heb je spontaan zin in een sprankelende cocktail? Met de zestig recepten uit het boek Prosecco made me do it zet je jezelf én je gasten een bruisende borrel voor. Of je nu houdt van een klassieke Bellini, Rossini of Aperol Spritz of in bent voor iets spannenders, er is voor elk wat wils.

De recepten zijn van de hand van Amy Zavatto, de kleindochter van een Italiaanse wijnmaker die tegenwoordig in New York woont en werkt. Van haar zestig cocktailcreaties mogen wij er drie met jullie delen: de Positano Pop, de Italian 75 en de Tiziano.

Positano Pop
Amy: ‘De schilderachtige Amalfikust heeft een welverdiende reputatie als droombestemming, met zijn dramatische kliffen die vanaf het Sorrentijnse schiereiland de zee in steken, zijn mooie strandjes en natuurlijk die eindeloze stroom sterke, zoetzure limoncello. In deze variatie op een champagnecocktail heb ik de cognac vervangen door het geliefde digestiefje van het dorp Positano.

Leg een suikerklontje in een champagneflûte. Maak het vochtig met 4-5 druppels citroenbitter en stamp het dan fijn met een muddler of de steel van een pollepel. Giet 22 ml limoncello erbij en vul aan met 90 ml prosecco brut. Garneer met een krulletje citroenschil. Cin cin!

Italian 75
Amy: ‘De herkomst van de champagnecocktail French 75 is een tikje duister (zoals bij zoveel cocktails), maar het schijnt dat hij ergens in de Eerste Wereldoorlog uit de fles is gekomen. Omdat onze blik op het verleden vaak troebel is, weten we ook niet of dit drankje met gin of cognac gemaakt moet worden, en het debat daarover woekert nog voort.

Wel helder is dat de 75 onomstotelijk bewijst dat het niks nieuws is om bubbels toe te voegen aan een bestaande cocktail. Het is gewoon een goed idee dat al langer meegaat. Hoe dan ook, dit drankje is een sour, maar met wat extra pit dankzij, in dit geval, prosecco.

Voor een Italian 75 giet je 45 ml cognac, 15 ml versgeperst citroensap en 15 ml siroop* in een met ijs gevulde cocktailshaker. Schud goed en giet door een zeefje in een coupe of cocktailglas. Vul aan met 60 ml prosecco brut en garneer met een krulletje citroenschil. Salute!

*voor deze siroop gebruik je één deel suiker op één deel water. Meng de suiker en het water in een pannetje. Verhit op middelhoog vuur en roer voorzichtig tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen. Je kunt dit (luchtdicht afgesloten) tot twee weken bewaren.

Tiziano
Amy: ‘Deze cocktail, die is uitgevonden in Venetië, dankt zijn kleur aan fijngestampte blauwe druiven. De inspiratie voor de naam komt van de zestiende-eeuwse schilder Titiaan, die eigenlijk Tiziano Vecellio heette. Hij gebruikte graag de paarsrode tint van de druivensiroop in deze cocktail.

Waar ik woon kun je aan het eind van de zomer overal lekker zoete blauwe druiven krijgen, dus gebruik ik die om een siroop te maken die dit Italiaanse goedje een kleurige twist geeft.

Voor een glas Tiziano giet je 30 ml druivensiroop* in een flûte. Vul dit aan met 90-120 ml prosecco brut. Cin cin!

*voor deze druivensiroop doe je 150 gram gewassen zoete blauwe druiven in een pannetje. Verhit ze al roerend op middelhoog vuur, tot de druivenschillen openbarsten en het sap en vruchtvlees vrijkomen. Laat een minuut of vijf inkoken. Laat afkoelen en druk door een fijne zeef. Gooi de overgebleven pulp, schilletjes en steeltjes weg.

Alle cocktailrecepten met prosecco vind je in

Prosecco made me do it – 60 sprankelende cocktails | Amy Zavatto | illustraties: Ruby Taylo | ISBN 9789000362288 | € 12,50 | uitgeverij Het Spectrum | bestel Prosecco made me do it via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *