Download gratis de Ciao tutti app!

Cartellate – decemberlekkers uit Puglia

Wil je typisch Zuid-Italiaans decemberlekkers op tafel zetten? Bak dan deze cartellate, naar traditioneel recept uit Puglia, de hak van de laars.

Voor een feestelijke portie (en alvast wat voorsnoepen) heb je nodig: 1 kilo bloem | 200 gram droge witte wijn (op kamertemperatuur) | 400 gram extra vergine olijfolie | zout | lauwwarm water | olie om te frituren | kaneelpoeder | poedersuiker

Maak een bergje van de bloem en schenk in het midden de wijn en de olijfolie. Los een mespuntje zout op in 50 cl lauwwarm water en meng dit met de wijn en de olijfolie door de bloem tot je een zacht en soepel deeg hebt. Laat het deeg even rusten en rol het na circa een uur met de deegroller uit tot een dunne lap.

Snijd hier met een kartelmes deegrepen van drie centimeter breed en circa vijftien centimeter lang van. Rol deze repen op tot een soort slakkenhuis en laat ze minimaal zes uur rusten, zodat ze kunnen indrogen.

cartellate-Puglia (2)

Als de cartellate goed droog zijn, verhit je een ruime hoeveelheid olie in een diepe pan. Frituur de cartellate en bestrooi ze met zowel kaneelpoeder als poedersuiker.

Zoetekauwen kunnen meteen na het frituren nog wat vincotto of honing over  de cartellate schenken of druppelen. Da leccarsi i baffi!

met dank aan Sabino Parente voor de foto’s

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

3 reacties

 1. Kathelijne Craeymeersch

  Bedankt voor al de interessante Ciaotutti informatie.
  Je laat een heel andere kant zien van het voor mij niet zo goed gekende Italië.
  Doet verlangen naar een ontdekkingsreis.
  Fijne feestdagen!

 2. Altijd een feest om de nieuwsbrief te ontvangen, zoveel interessante onderwerpen.
  Heb ik nog een vraagje:
  Bij de eerste Corona golf kwamen er wat leuke foto’s voorbij met oa de 2 dames die boven elkaar wonen waarbij de bovenste dame koffie inschonk voor buurvrouw onder. Heb hem destijds uitgeprint maar ziet er niet goed meer uit. Heeft u deze foto nog en zou ik hem evt kunnen bestellen?
  Met vriendelijke groet
  Sjanie Moerer

 3. Grazie Sjanie! De illustratie is te downloaden via de website van de illustratrice, zie https://martinaheiduczekdotcom.files.wordpress.com/2020/03/coffee-and-friendship-martinaheiduczek.pdf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *