Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Cartellate – traditioneel decemberlekkers uit Puglia

Wil je typisch Zuid-Italiaans decemberlekkers op tafel zetten? Bak dan deze cartellate, naar traditioneel recept uit Puglia, de hak van de laars.

Wat heb je nodig?

Voor een feestelijke portie (en alvast wat voorsnoepen) heb je nodig: 1 kilo bloem | 200 gram droge witte wijn (op kamertemperatuur) | 400 gram extra vergine olijfolie | zout | lauwwarm water | olie om te frituren | kaneelpoeder | poedersuiker

Bereidingswijze

Maak een bergje van de bloem en schenk in het midden de wijn en de olijfolie. Los een mespuntje zout op in 50 cl lauwwarm water en meng dit met de wijn en de olijfolie door de bloem tot je een zacht en soepel deeg hebt. Laat het deeg even rusten en rol het na circa een uur met de deegroller uit tot een dunne lap.

Snijd hier met een kartelmes deegrepen van drie centimeter breed en circa vijftien centimeter lang van. Rol deze repen op tot een soort slakkenhuis en laat ze minimaal zes uur rusten, zodat ze kunnen indrogen.

cartellate-Puglia (2)

Als de cartellate goed droog zijn, verhit je een ruime hoeveelheid olie in een diepe pan. Frituur de cartellate en bestrooi ze met zowel kaneelpoeder als poedersuiker.

Zoetekauwen kunnen meteen na het frituren nog wat vincotto of honing over  de cartellate schenken of druppelen. Da leccarsi i baffi!

met dank aan Sabino Parente voor de foto’s

Nog meer kerstrecepten, tips en verhalen

In onze Kerstspecial vind je nóg meer kerstrecepten, kersttips en kerstverhalen. Trakteer jezelf op deze feestelijke Special en geniet van bijna driehonderd pagina’s die je helemaal in de stemming brengen voor een Italiaans kerstfeest.

Bestel de kerstspecial

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je – zowel op de website als in je e-mail – een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone en/of tablet) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

 1. Kathelijne Craeymeersch

  Bedankt voor al de interessante Ciaotutti informatie.
  Je laat een heel andere kant zien van het voor mij niet zo goed gekende Italië.
  Doet verlangen naar een ontdekkingsreis.
  Fijne feestdagen!

 2. Deze ga ik zeker proberen!

 3. Met heimwee alweer, Ciaotutti zitten lezen….en genieten van de beeldschone plaatjes. Het was 1955 toen ik voor de eerste keer, op mijn Lambretta van Amsterdam naar Milaan reed. Tentje en weinig geld (de oorlog lag nog niet zo ver achter ons.) op vakantie naar dat bijzondere vrolijke en indrukwekkende Italie…Een vakantie die je nooit meer vergeet… Ik heb er 4 dagen over gedaan ..Door Oostenrijk via Fernpass richting Lago di Garda en daarna Milaan.
  Het was mijn eerste reis en ik heb genoten..niet op de laatste plaats van de prachtige natuur en prachtige Italianen. Wat een bijzondere mensen…snel geïrriteerd maar nog sneller vrolijk en zingend..Ik was nog een puppie 19 jaar, en moest nog veel leren maar wat was het de moeite waard. Dank mooie Italianen Dank prachtig land…Van culinaire activiteiten was geen sprake…Italia was, net als wij arm… Spaghetti, brood , gelato en heel veel panna montata…hummm……

  Liber Ciao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *