Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Cartellate – decemberlekkers uit Puglia

Wil je typisch Zuid-Italiaans decemberlekkers op tafel zetten? Bak dan deze cartellate, naar traditioneel recept uit Puglia, de hak van de laars.

Voor een feestelijke portie (en alvast wat voorsnoepen) heb je nodig: 1 kilo bloem | 200 gram droge witte wijn (op kamertemperatuur) | 400 gram extra vergine olijfolie | zout | lauwwarm water | olie om te frituren | kaneelpoeder | poedersuiker

Maak een bergje van de bloem en schenk in het midden de wijn en de olijfolie. Los een mespuntje zout op in 50 cl lauwwarm water en meng dit met de wijn en de olijfolie door de bloem tot je een zacht en soepel deeg hebt. Laat het deeg even rusten en rol het na circa een uur met de deegroller uit tot een dunne lap.

Snijd hier met een kartelmes deegrepen van drie centimeter breed en circa vijftien centimeter lang van. Rol deze repen op tot een soort slakkenhuis en laat ze minimaal zes uur rusten, zodat ze kunnen indrogen.

cartellate-Puglia (2)

Als de cartellate goed droog zijn, verhit je een ruime hoeveelheid olie in een diepe pan. Frituur de cartellate en bestrooi ze met zowel kaneelpoeder als poedersuiker.

Zoetekauwen kunnen meteen na het frituren nog wat vincotto of honing over  de cartellate schenken of druppelen. Da leccarsi i baffi!

met dank aan Sabino Parente voor de foto’s

De beste tips voor een vakantie in Italië!

Een reactie

  1. Kathelijne Craeymeersch

    Bedankt voor al de interessante Ciaotutti informatie.
    Je laat een heel andere kant zien van het voor mij niet zo goed gekende Italië.
    Doet verlangen naar een ontdekkingsreis.
    Fijne feestdagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *