Ben je net als wij dol op pasta en zou je het liefst elke dag eten (en dan ook nog voor lunch én diner)? Dan moet je de nieuwe Pastabijbel, met meer dan honderddertig recepten uit de keuken van Roberta Pagnier (bekend van onder andere 24Kitchen) met stip boven aan je verlanglijstje zetten!
Roberta maakte dankzij haar Italiaanse moeder kennis met de Italiaanse keuken. Roberta: ‘Maar wat ik los van mijn spaghettigenen zo geweldig vind aan de Italiaanse keuken, is dat de recepten vaak zo simpel zijn. Hoe beter de kwaliteit van de ingrediënten, hoe lekkerder het eindresultaat. Dat klinkt heel vanzelfsprekend, koken met goede, verse en lokale producten, maar het feit dat dat pas de laatste jaren een trend is in ons land, zegt genoeg. In Italië weten ze dat al veel langer.’
Het recept voor bucatini all’amatriciana
Vandaag delen we alvast een recept uit Roberta’s pastarepertoire. Roberta: ‘We eten mijn favoriete pastarecept, bucatini all’amatriciana, elke week! […] Mijn dochter Anna vraagt – zelfs na het bedenken, schrijven, testen en hertesten van de recepten in dit boek – bijna elke dag om pasta. Maar je hoeft geen Italiaanse genen te hebben om overheerlijke pasta’s te maken. Volgens Anna maakt mijn vriend Vincent ondertussen net zo’n lekkere amatriciana als mama, en dat wil wat zeggen!’
Ingrediënten (voor vier personen): 350 gram gedroogde bucatini | 120 gram guanciale (kun je dit niet vinden, dan kun je ook pancetta gebruiken), in blokjes | 1 rode Spaanse peper, schoongemaakt en fijngesneden | 100 ml witte wijn | 1 ui, gesnipperd | 2 tenen knoflook, fijngesneden | 400 gram gepelde tomaten uit blik | 75 gram pecorino, geraspt | extra vergine olijfolie | zout en peper
Verhit een koekenpan en bak de guanciale tot deze goudbruin en bijna krokant is. Voeg de Spaanse peper toe en bak nog circa twee minuten. Blus af met de witte wijn. Als het vocht grotendeels verdampt is, schep je alles uit de koekenpan.
Verhit een scheutje olijfolie in dezelfde koekenpan en fruit de ui en knoflook circa acht minuten op laag vuur tot ze zacht en glazig zijn. Voeg de gepelde tomaten toe en verwarm nog circa twintig minuten.
Breng een pan water met zout aan de kook en kook de bucatini beetgaar volgens de bereidingswijze op de verpakking.
Voeg de guanciale toe aan de tomatensaus en breng op smaak met een deel van de pecorino en eventueel nog wat peper. Roer de bucatini door de saus en serveer met de rest van de pecorino.
Oneindige mogelijkheden van pasta
Naast recepten geeft Roberta je ook heel veel handige tips en aanwijzingen. Ze laat de oneindige mogelijkheden van pasta zien, uiteraard geheel volgens Italiaanse traditie. Aan de hand van heldere instructies en stap-voor-stapfoto’s leer je alles over het maken van verschillende soorten verse pasta’s en sauzen. Van klassiekers zoals spaghetti alla carbonara en spaghetti alle vongole tot minder bekende gerechten als pizzoccheri alla valtellina en zite alla sangiovanello.
Pastabijbel is daarmee voor zowel de beginnende kok als de culinaire alleskunner een verrassend en leerzaam naslagwerk. Na het verorberen van de dik vierhonderd pagina’s die de Pastabijbel telt, ben je in elk geval een volleerd pastachef!
Geniet van alle pastarecepten in
Pastabijbel | Roberta Pagnier | foto’s: Simone van den Berg | ISBN 9789048836901 | € 27,50 | Carrera Culinair | bestel Pastabijbel via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)
Weer een prachtig culinair werk en omitiatief